Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 tratamente vitale pentru viţa-de-vie

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alin Dobrei, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara, vă spune cum poate fi prevenită făinarea viei şi ce lucrări sunt obligatorii sau interzise în luna aprilie.

 

În mod normal, în aprilie s-au încheiat tăierile şi conducerea coardelor în plantaţii. Fermierii pot aplica acum două tratamente decisive pentru producţia de struguri.

2 tratamente vitale pentru viţa-de-vie_b
1. Combaterea făinării. “Ce am observat că nu prea se face şi e foarte important este un tratament cu sulf împotriva făinării, când via dezmugureşte, când cresc lăstăraşii. De regulă, ultimele stropiri toamna târziu nu se mai fac cu sulf, pentru că strugurii sunt aproape maturaţi şi, dacă dăm cu sulf, mirosul rămâne în vin. Astfel, rămâne o rezervă mare de făinare în sol, de aceea este foarte important tratamentul cu sulf. Produsele comerciale sunt Thiovit sau Cumulus, în dozele recomandate de producător. Se aplică după dezmugurire, când lăstarii au 3-4 cm. Se evită aceste tratamente la temperaturi de peste 25oC”, recomandă Alin Dobrei.
2. Prevenirea manei. Dacă la final de aprilie vegetaţia este avansată, atunci este bine să se înceapă deja tratamentele împotriva manei, care, de regulă, se fac în luna mai.
Tot în luna aprilie este foarte important să se facă o mobilizare superficială a solului, care este tasat după toate lucrările din luna martie (tăieri, legări ale coardelor). Este bine să se facă o afânare, nu arătură, cu o freză sau cu un disc uşor, la o adâncime de lucru de cel mult 8-10 cm.

Îngheţ de primăvară: Cum salvăm via!

Pe suprafeţe mari, îngheţul târziu de primăvară, după desfacerea mugurilor, este greu de combătut, însă pe parcele mici se mai poate diminua prin fumigaţii.
Îngheţurile tardive de primăvară distrug lăstarii tineri, vârfurile de creştere şi inflorescenţele, lăstarii secundari pornind în vegetaţie după 20 de zile. Astfel, producţia de struguri va fi compromisă. Se poate încerca scurtarea coardelor cu 20% din lungimea lor, pentru a forţa pornirea mugurilor secundari şi a celor dorminzi. Se vor reface astfel coardele necesare producţiei de anul viitor.

2 tratamente vitale pentru viţa-de-vie_b
Lucrări interzise!

Un aspect important pe care trebuie să îl ştie toţi viticultorii este că nu au voie să facă nici o lucrare care să ducă la mişcarea sârmelor, pentru că mugurii şi lăstarii foarte mici sunt foarte sensibili la scuturare.

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 915 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!