În timp ce în agricultura ieşeană - ca şi în alte judeţe din Moldova - sa declarat starea de calamitate şi comisiile de specialitate s-au dus în ferme să constate şi să evalueze pagubele cauzate de seceta pedologică la culturile de câmp, în sudul ţării, tânărul fermier Mirel Buzea se mândrește cu porumbul său.
Seceta pedologică accentuată şi prelungită din ultimele luni a produs suficiente pagube fermierilor vrânceni. E un dezastru în tot judeţul, n-a mai plouat de foarte mult timp şi anul agricol este compromis total. Pentru că nu plouă în judeţul Vrancea, fermierii dau vina pe staţiile antigrindină care trag cu rachetele şi împrăştie norii.
Din pricina umidităţii scăzute din sol şi culturile de prăşitoare înfiinţate în primăvară suferă.
Avertismentul meteorologilor este destul de sever: ”E posibil să consemnăm cea mai secetoasă perioadă din istorie pentru Moldova”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.
De departe, judeţul Vaslui este unul dintre cele mai năpăstuite. Nu a mai plouat de mai bine de o lună de zile, iar lipsa de umiditate din sol a dus în multe ferme la ofilirea şi uscarea plantelor de cultură.
Pe fondul creșterii demografice mondiale și al crizelor sanitare, alimentare și geopolitice, cercetătorii științifici caută să creeze tehnologii agricole cât mai eficiente și mai ecologice.
Campania la orz a început în aproape toate judeţele din sudul ţării. Producţia este neaşteptat de bună cu excepţia Moldovei, unde o mare parte din ferme au anunţat randamente scăzute la hectar.
În partea de vest a ţării, fermierii au început să recolteze rapiţa. „Cultura arată binişor. Am intrat cu o combinele pe o solă de 40 de hectare, media cântărită fiind de 3.000 kg la hectar. Încă nu am parcele integral coapte, aşa că încă nu pot exprima o opinie clară asupra producţiei finale, însă îmbucurător este faptul că sunt premisele unui an decent”, ne-a declarat inginerul Alexander Degianski, director la Forest and Biomass România, societate agricolă de top din judeţul Timiş.
Miniştrii europeni ai agriculturii au crescut presiunea asupra Bruxelles-ului înainte de prezentarea unui proiect de lege crucial care impune reduceri drastice ale pesticidelor şi au cerut un text „realist” care să nu compromită productivitatea culturilor.
Sistemul Național de Irigații a înghițit până acum un fluviu de bani! Unii beneficiază de apă pentru irigații, alții nu! Guvernanții promit că vor finanța mai departe lucrările de reabilitare.
„Dacă mâine trebuie să cumpăr un tractor, iau New Holland pentru că am în spate o echipă care îmi dă siguranţă”, spune fermierul Cosmin Băcanu, care lucrează exclusiv cu acest brand de tractoare şi combine de peste 20 de ani.
Războiul din Ucraina a arătat cât de fragilă este stabilitatea europeană, mai ales în ceea ce privește securitatea alimentară și cea energetică. Ce răspuns poate avea Europa la criza prețurilor alimentare și la dependența de gazul rusesc și ce rol poate juca agricultura?