Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE va deveni exportator net de zahăr

Publicat: 08 mai 2017 - 21:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană își va recâștiga locul în topul exportatorilor de zahăr, pentru prima dată după mai mult de un deceniu, odată cu eliminarea limitelor de producție în acest an. Cel puțin așa au afirmat oficialii americani. În anul de comercializare 2017/2018, după 50 de ani, vor fi eliminate cotele de producție și de export pe piața zahărului din UE. „În consecință, piața de îndulcitori din UE intră într-o nouă eră, cu o probabilitate crescută de volatilitate a pieței în următorii câțiva ani, până când diferitele industrii din UE își vor găsi un nou echilibru al pieței", apreciază biroul USDA de la Bruxelles. Această volatilitate a pieței ar putea fi influențată și de ieșirea din UE a Marii Britanii, în următorii doi ani.

Impactul Brexit-ului asupra pieței zahărului
Astfel, se estimează că producția de zahăr din UE va crește cu 2,1 milioane tone în sezonul 2017/2018, până la recordul de 18,6 mil. tone. Aceasta, în condițiile în care procesatorii de sfeclă își propun să își scadă costurile de producție pentru zahărul din sfeclă de zahăr prin optimizarea capacităților de prelucrare fără investiții suplimentare semnificative. Aceștia țintesc să producă zahăr ieftin pentru a se menține pe piață și pentru a face față concurenței din partea industriei de îndulcitori.
Previziunile arată că importurile de zahăr se vor reduce, iar exporturile vor crește. Această creștere a producției va afecta importurile, precum și industria de rafinare din UE, care prelucrează importul de zahăr brut din trestie. Se așteaptă ca importurile de zahăr să scadă la 2 mil. tone în sezonul următor, în timp ce exporturile vor crește cu 700 mii tone, ajungând la 2,2 mil. tone. În același timp, se preconizează că prețurile interne ale zahărului din UE vor scădea la un nivel conform cu cel existent pe piața mondială.
Brexitul ar putea reprezenta o schimbare majoră a pieței, având în vedere că Regatul Unit este cel mai mare importator de zahăr din UE. De asemenea, este de urmărit care va fi impactul Brexit-ului asupra PAC, la care Regatul Unit este cel de-al doilea cel mai mare contributor.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 454 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?