Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE: slabe speranţe pentru recolta de grâu şi orz

Publicat: 17 august 2012 - 14:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a renunţat la aşteptările optimiste privind creşterea producţiei UE de orz şi grâu şi a redus previziunile pentru recolta viitoare de porumb, invocând condiţiile meteo extrem de dificile prin care trec aproape toate statele comunitare

Click pe poza pentru galerie!

Comisia Mars, prin divizia de montorizare a culturilor agricole, a redus previzunea privind producţia medie de grâu la 5,57 t/ha, de la 5,60 t/ha - cât s-a estimat iniţial, ceea ce reprezintă chiar mai puţin decât s-a obţinut anul trecut la cultura grâului moale. De asemenea, estimarea privind randamentul mediu la orz a coborât la 4,31 t/ha.

În acelaşi timp, o recoltă slabă de cereale se preconizează a se obţine şi în Rusia, în condiţiile în care nivelul precipitaţiilor a fost cu 30-80% sub nivelul mediu din regiune, semnele secetei grave fiind vizibile în imagini prin satelit.

Epoca în care s-a produs maturarea culturilor de grâu şi orz a fost însoţită de condiţii deosebite de căldură şi secetă, ceea ce a influenţat negativ randamentul acestor culturi, precum şi la porumb şi la floarea soarelui.

Condiţiile meteorologice negative din Ungaria, Italia şi România au condus la o scădere bruscă a previziunilor privind randamentul mediu al UE - mai ales pentru porumb - la un nivel sub 6,73 t/ha, în comparaţie cu 7,38 t/ha, cât se aştepta anterior.

În România, nivelul real de umiditate a solului pentru porumb, floarea soarelui, cartofi şi sfecla de zahăr este extrem de scăzut şi semnele lipsei de apă sunt deja vizibile, apreciază Comisia.
În Italia, temperaturile ridicate şi lipsa de precipitaţii din ultimele săptămâni au avut un impact negativ asupra culturilor de porumb.

Piaţa Futures de cereale, în ciuda previziunilor privind producţia mai mică, se confruntă cu o temere legată de situaţia financiară a statelor şi a datoriilor din zona euro iar mulţi investitori au luat deja în considerare randamente mai mici la culturile agricole.

Strategie Grains, la mijlocul lunii iulie, a redus estimarea privind randamentul mediu la grâu în statele UE la 5,5 t/ha.

Preţul futures la grâu pentru luna noiembrie a scăzut cu 2,3%, la 263,50 euro/tonă la Bursa de la Paris, şi cu 1,8%, la 191,00 lire sterline/tonă la Bursa de la Londra.

În Ungaria se aşteaptă o recoltă de grâu de 4 mil. tone, în scăderea uşoară de la 4,13 mil. tone, cât s-a obţinut anul trecut. Până la 23 iulie a fost raportată recoltarea a 72% din suprafaţa totală. Producţia medie, pe suprafaţa recoltată, a fost de 3,7 t/ha, în scădere de la 4,2 t/ha obţinute anul trecut.

Randamentul redus ar putea aduce o uşoară scădere a producţiei totale estimate, chiar dacă suprafaţa totală cultivată cu grâu a fost de 1,08 milioane ha, cu 100 mii ha mai mult decât cu un an în urmă.

 

UCRAINA
15,9 mil. tone de cereale

Până la 20 iulie, în Ucraina, potrivit datelor oficiale, s-au recoltat 15,9 mil. tone de cereale. Randamentele medii au scăzut la 2,22 t/ha, de la 2,89 t/ha înregistrate anul trecut. La grâul de iarnă şi de primăvară, producţia a fost de 10,6 mil. tone, cu un randament mediu de 2,46 t/ha, iar la recolta de orz a fost de 4,7 mil. tone, cu un randament mediu de 1,85 t/ha. Până la această dată (20 iulie) s-au recoltat 7,2 mil. ha, comparativ cu 6,69 mil. ha recoltate la aceeaşi dată cu un an mai devreme.


SECETA DIN SUA
Avantaj pentru Argentina şi Brazilia?

Argentina şi Brazilia sunt principalele beneficiare ale creşterii preţurilor la porumb şi soia, mai ales din cauza secetei din Statele Unite

Deşi America de Sud a fost şi ea afectată de seceta din primăvară, care a dus la o scădere a producţiei de cereale la nivel mondial, randamentele obţinute în Argentina şi Brazilia s-au dovedit a fi suficiente pentru a umple golul lăsat de reducerea recoltei din SUA.

Acum, pe fondul celei mai grave secete din ultimii 50 de ani, Statele Unite ale Americii, cel mai mare producător mondial de porumb şi de soia, sunt nevoite să importe porumb din Brazilia şi din Argentina. În ultimele săptămâni, în SUA, preţul porumbului a crescut la un nivel record, în condiţiile în care seceta a afectat 88% din culturile de porumb din ţară.

Ca urmare, unii producători de carne din SUA au ales să cumpere porumb din Brazilia, unde preţul este cu 12 dolari/tonă mai mic decât porumbul din SUA, care costă acum 324 dolari/tonă. Creşterea preţului la porumb a venit într-un moment bun pentru Brazilia, care se bucură de o producţie record de porumb, apreciată la 70 mil. tone. Se estimează că cca. 14 mil. tone de porumb vor fi exportate în SUA.

Această situaţie amplifică tensiunile, ce durează de mai multă vreme, între producătorii agricoli din Statele Unite şi Brazilia privind subvenţiile la porumb acordate în SUA. Până în acest an, Statele Unite au impus o taxă de 54% pe galonul de etanol brazilian, cu scopul de a proteja producătorii americani de porumb pentru etanol.

Aproximativ 40% din cultura de porumb din SUA este folosită pentru a produce etanol iar seceta a adus producţia de etanol de aici la nivelul cel mai scăzut ultimii patru ani. În consecinţă, producătorii de etanol din trestie de zăhăr din Brazilia vor beneficia de un preţ mai bun de vânzare în Statele Unite.

Seceta din SUA a cauzat, de asemenea, o creştere a preţurilor la soia. Argentina, al treilea producător mondial de soia, se aşteaptă să umple golul de producţie. Şi Brazilia ar putea avea profituri crescute, mai ales că producţia de soia este de aşteptat să ajungă la 82 mil. tone la recolta viitoare.

Creşterea preţurilor la produsele agricole pe piaţa din SUA ar putea creşte concurenţa pentru exportatorii de porumb către China - una dintre cele mai mari pieţe din lume. Argentina va începe să exporte pentru prima dată porumb în China şi este deja un furnizor important de soia pentru gigantul asiatic.

 

Argentina va semăna mai puţin grâu

În acest sezon, în Argentina se va semăna cu 22% mai puţin grâu decât anul agricol trecut. Departamentul Agriculturii din SUA estimează la 12 mil. tone producţia de grâu din Argentina în anul agricol 2012/13, în scădere de la 14,5 mil. tone în anul precedent.

Fermierii vor semăna circa 3,6 mil. ha cu grâu în acest sezon, cu 100 mii ha mai puţin decât la estimarea anterioară. Mulţi producători au redus suprafaţa cultivată cu grâu în favoarea culturilor de orz şi de soia, pentru a evita limitele impuse de guvern la exportul de grâu.
Preţul Futures la grâu este cel mai mare din ultimii patru ani.

În prezent, Argentina este clasată pe locul al şaselea în topul exportatorilor mondiali de grâu,
al treilea exportator mondial de soia şi al doilea furnizor de porumb.

 

Vietnam - planuri de export

Vietnam, al doilea cel mai mare exportator de orez după Thailanda, va ajunge să exporte cel puţin 6-7 mil. tone de orez pe an, până în 2015, conform declaraţiilor oficialilor vietnamezi. În 2011 s-a înregistrat un export record de 7,2 mil. tone de orez.

Exporturile stabile din Vietnam, precum şi cele din Thailanda şi India, ar putea ajuta la stabilizarea preţului orezului în Asia. Reamintim că, în timpul crizei alimentare mondiale din 2008, orezul a ajuns la un maxim istoric de aproximativ 1.000 dolari pe tonă.

Delta Mekong, unde se produce aproximativ jumătate din producţia de orez din Vietnam, furnizează 90% din totalul exporturilor de cereale. În Delta Mekong se vor cultiva cu orez cca 1,8-1,85 mil. ha până în 2020, chiar dacă ritmul de urbanizare din regiune este de aşteptat să se accelereze.
China şi Indonezia sunt cei mai mari cumpărători de orez din Vietnam, urmaţi de Filipine şi Malaezia.

Bursa agricolă: preţuri Futures la 24 Iulie 2012

Tabel bursă agricolă 24 Iulie 2012Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 730 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?