Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE: producţie record de cereale?

Publicat: 09 aprilie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile agricole din multe zone ale Europei de vest sunt acum afectate de secetă, care, conform prognozelor meteo, este posibil să mai dureze încă o lună

Click pe poza pentru galerie!

Specialiştii avertizează că în Franţa, unul dintre producătorii de top din UE, pierderile la culturile de cereale, ca urmare a îngheţului, ar putea fi mult mai mari decât s-a crezut iniţial. Astfel, în unele regiuni din estul Franţei s-au raportat pierderi de până la 30% din suprafaţa cultivată cu grâu, ceea ce înseamnă că producţia ar putea fi mult mai mică.

Observaţiile au fost făcute după ce Strategie Grains a recunoscut că a subestimat pierderile cauzate de îngheţ, de cca 1,6 mil. tone, în condiţiile în care 5-20% din suprafaţa cultivată cu cereale de iarnă a fost afectată. Conform Agritel, pierderile franceze la producţia de grâu sunt de 1,9 mil. tone.

În Polonia, pierderile la cerealele de toamnă, cauzate de ger, au fost de 10-20% în zonele centrale şi de 20-30% în vestul ţării.

Şi culturile de grâu de toamnă din Germania, cel de-al doilea mare cultivator din UE, au avut de suferit ca urmare a temperaturilor scăzute din această iarnă. Condiţiile meteo din Germania au fost asemănătoare cu cele observate în partea de vest a Poloniei şi, prin urmare, efectul a fost similar, pierderile estimate fiind în medie de 6-7%.

Cu toate acestea, estimările Strategie Grains privind producţia viitoare de grâu moale a Uniunii Europene prevăd un randament mediu de 5,8 tone/ha, mai bun decât cel realizat anul trecut (5,6 tone/ha).

Estimarea oficială a UE este mai optimistă şi prevede o producţie totală de 133 mil. tone de grâu moale.
Pentru orz, Strategie Grains estimează o producţie totală a UE de 53,4 mil. tone, cu 1,2 mil. tone mai puţin decât la raportul precedent.

Pentru porumb, producţia estimată este de 64,6 mil. tone, în condiţiile în care se vor semăna cca 9,3 mil. ha, cu 400 mii mai mult decât anul trecut.

Producţia totală de cereale şi leguminoase a Uniunii Europene este estimată este de 288,3 mil. tone, cu 3,4 mil. tone mai mult decât s-a obţinut anul trecut.


Rusia - fără restricţii la export

Guvernul rus a declarat oficial că nu va impune limite la exporturile de cereale în acest sezon. Aceasta, după ce în prima lună a anului exista îngrijorarea privind oferta internă şi volumul record al exporturilor de cereale de la începutul sezonului.

În perioada 1 iulie 2011 - 15 martie 2012, Rusia a exportat 22 milioane tone cereale şi se estimează că va ajunge la un total de 27 milioane tone până la sfârşitul sezonului.

 

Producţia sud-americană

Estimările actuale privind recolta sud-americană de soia prevăd o producţie mai mică decât s-a anticipat anterior, după ce condiţiile meteo s-au deteriorat din cauza secetei şi a căldurii din sudul Braziliei şi nordul Argentinei. Astfel, în America de Sud producţia de soia estimată este de 120,6 mil. tone faţă de 136,5 mil. tone în sezonul 2010-2011.

Preţul futures la soia, la Bursa de la Chicago, a crescut cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţul futures la porumb a crescut cu numai 1,2% şi foarte puţin la grâu.
În acest sezon se estimează că producţia mondială de soia va fi mai mică cu 22-23 mil. tone faţă de producţia de anul trecut. Astfel, anul acesta se vor recolta, probabil, 243,2 mil. tone soia, faţă de 265,8 mil. în sezonul trecut.

Producţia de floarea soarelui estimată a se obţine în Brazilia este de 66,5 mil. tone, cu 1,5 mil. tone mai puţin decât în prognoza anterioară şi în scădere de la 75,3 mil. tone obţinute în sezonul 2010/2011.
Şi în Argentina se va obţine, conform estimărilor, mai puţină soia decât anul trecut - numai 46,5 mil. tone, faţă de 49,2 mil. tone în 2010/2011.

Cea mai mare scădere de producţie se va înregistra în Paraguay, unde se estimează că recolta va fi de numai 4 milioane tone la soia, adică mai puţin de jumătate din producţia realizată în 2010/2011.

 

Ucraina - mai puţin zahăr

Ucraina şi-ar putea reduce producţia de sfeclă de zahăr cu 12% (2 milioane tone) în 2012. Prognoza se bazează pe datele culese din regiunile cultivatoare, unde urmează să se semene 515 mii ha cu sfeclă de zahăr, comparativ cu 544 mii ha semănate anul trecut.

Cu un randament mediu de 35 tone/ha, se anticipează că recolta totală de sfeclă de zahăr va fi de 18 mil. tone, din care 16,6 mil. tone utile pentru producţia de zahăr.
Producţia de sfeclă de zahăr de anul trecut a fost cu 36,2% mai mare faţă de producţia realizată în urmă cu doi ani.

Ucraina a produs 2,33 mil. tone de zahăr din recolta de sfeclă 2011, comparativ cu 1,54 mil. tone de zahăr în anul precedent.
Consumul intern de zahăr al Ucrainei este evaluat la aproximativ 1,86 mil. tone pe an.

Thailanda, cel de-al doilea mare exportator mondial de zahăr, se estimează că va produce 10 mil. tone zahăr în sezonul 2011/2012. Un nou record datorat condiţiilor meteo deosebit de bune.


Maroc importă 5 mil. tone de grâu

Importurile de grâu ale Marocului ar putea depăşi 5 mil. tone în anul de comercializare 2012/2013, potrivit raportului Departamentului American al Agriculturii (USDA). Producţia internă s-a redus drastic ca urmare a lipsei de precipitaţii, care au dus la întârzierea semănatului.

USDA estimează că producţia internă de grâu a Marocului nu va depăşi 3,2 mil. tone, în timp ce experţii marocani se aşteaptă la o producţie de cereale mai mare, de aproximativ 4 mil. tone, adică doar jumătate din recolta de anul trecut.

În Maroc, consumul intern de grâu per locuitor este printre cele mai ridicate din lume.
Mai mult de 2 milioane de tone din totalul importurilor de grâu din acest an de comercializare provin din UE, în principal din Franţa. În aceeaşi perioadă a acestui an calendaristic, exporturile de grâu din Statele Unite au totalizat 287,6 mii tone şi reprezentă aproximativ 8% din piaţa marocană.

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?