Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE: producţia de cereale scade cu fiecare prognoză

Publicat: 19 noiembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Strategie Grains a revizuit prognoza privind producţia europeană de cereale în scădere cu 1 milion tone faţă de ultima estimare

Click pe poza pentru galerie!

Agenţia franceză de analiză Strategie Grains a redus, din nou, prognoza privind producţia de grâu şi de porumb a Uniunii Europene. La porumb, producţia este mai mică cu 9 mil. tone raportat la producţia anului trecut, astfel că, per total, producţia de porumb este de aşteptat să ajungă la 52,8 mil. tone.

La grâu se aşteaptă o recoltă de 123 mil. tone, cu 700 mii tone mai puţin faţă de estimările anterioare.
Aceste prognoze au fost puse pe seama scăderii continue a randamentului culturilor. În statele din sud-estul UE, randamentul obţinut la porumb a fost, în unele cazuri, cu 66% mai mic.

În acelaşi timp, estimarea Strategie Grains pentru producţia de porumb din Spania a crescut cu 260 mii tone şi cu 440 mii tone în Polonia.
Agenţia se aşteaptă ca preţul porumbului să crească, având în vedere stocurile reduse şi producţia mondială în scădere.

Strategie Grains estimează o producţie de cereale, la nivelul UE, de 269,5 mil. tone, cu 1 milion tone mai puţin decât la prognoza anterioară.


Preţul oleaginoaselor

În 19 octombrie 2012, preţul rapiţei FOB Hamburg a scăzut cu 1 euro - la 275,00 euro/t, iar preţul rapiţei FOB Rinul inferior a scăzut cu 1 euro, la 269,00 euro/t.

În aceeaşi dată, preţul uleiului de rapiţă (FOB Hamburg) a crescut cu 11 euro, la 1043 euro/t, iar preţul uleiului de floarea soarelui (FOB Europa) a crescut cu 10 $, la 1255 $/t.
Estimările oficiale arată că, la nivelul UE, suprafaţa semănată cu rapiţă în această toamnă este de 11,8 mil. ha, cu 500 mii ha mai mult decât în sezonul precedent.

Conform primelor estimări, campania de semănat la rapiţă s-a încheiat cu o reducere a suprafeţelor cultivate, chiar şi în cele mai populare zone, cum este Marea Britanie. Aici, în sezonul precedent s-au cultivat 755 mii ha, cu 75% mai mult decât cu un deceniu în urmă.

 

UCRAINA
Se va bloca exportul?

Ucraina ar putea interzice exportul de cereale, după ce ritmul rapid al exporturilor a ameninţat că va epuiza stocul intern. Potrivit acestori zvonuri, neconfirmate oficial, Ucraina va bloca exportul de cereale începând din 15 noiembrie.

Conflictul de interese dintre comercianţi, care doresc accelerarea exporturilor de cereale, şi Guvern, care doreşte protejarea stocului intern, a condus la o scădere bruscă a preţurilor interne la cereale cu până la 30%.

De la începutul acestui sezon şi până în 16 octombrie, volumul real al exportului ucrainean de cereale a fost de 7,101 mil. tone, din care 3565 mii tone grâu (2896 mii tone panificabil), 2007 mii tone porumb şi 1437 mii tone orz. În acelaşi timp, alte 11,375 mil. tone de cereale au fost contractate: 5416 mii tone grâu (4535 mii tone panificabil), 1972 mii tone orz şi 3728 mii tone porumb.

În septembrie, s-au exportat 1,3 mil. tone cereale, iar în primele 18 zile ale lunii octombrie, 942 mii tone.
Ministerul ucrainean al agriculturii a stabilit un memorandum privind limitarea volumului exportului de grâu la 4 mil. tone.

În acest moment, s-a atins 80% din acest volum, astfel că, dacă actualul ritm de export se menţine, este posibil ca până la 15 noiembrie să fie exportate cca 5-5,3 mil. tone grâu.

Impactul imediat al acestori ştiri a fost, la bursa de la Chicago, creşterea cu 2% a preţului contractelor futures (din 16 octombrie) la grâu pentru luna decembrie, după ce iniţial s-au înregistrat pierderi mici. În Europa, la bursa de la Paris, creşterea contractelor futures la grâu pentru noiembrie a fost de 1,5%, ajungând la 263,75 euro/t, în timp ce la Londra, preţul grâului pentru luna noiembrie a câştigat 1%, ajungând la 203,35 £/t.

În 19 octombrie, preţul grâului din regiunea Mării Negre (BSW), în contractele futures pentru octombrie, a rămas la 311dolari/t, neschimbat în ultimele 34 sesiuni.

În aceaste condiţii, exporturile de grâu din regiunea Mării Negre, ale cărei rezerve sunt pe cale de epuizare, trebuie compensate prin livrări din Europa de Vest şi din SUA. În aceste condiţii, este de aşteptat ca transporturile de grâu din SUA să crească puternic în următoarele luni.

 

RUSIA
Preţul cerealelor reduce volumul exporturilor

Până în iunie 2013, volumul exporturilor de cereale din Rusia - al treilea mare exportator mondial de grâu în sezonul trecut - se va reduce din cauza preţurilor tot mai ridicate. În luna octombrie, exporturile Rusiei s-ar putea situa la 2-2,5 mil. tone cereale. În luna septembrie s-au exportat 3,16 mil. tone cereale, potrivit datelor oficiale.

Pentru perioada următoare, există foarte puţine contracte semnate, deoarece preţurile de pe piaţa internă nu sunt competitive, fiind mai mari decât preţurile mondiale.

Contractele la grâu, cu livrare în decembrie, au crescut cu 1,1%, echivalent cu 324 dolari/t.
În acest sezon, de la 1 iulie până la mijlocul lunii octombrie, exporturile de cereale ale Rusiei au fost de 9,5 mil. tone. Până la finalul sezonului, volumul total al exporturilor va ajunge la 12-12,5 mil. tone.


ARGENTINA
Campania de semănat: mai puţin porumb, mai multă soia

Ritmul semănatului la porumb în Argentina - cel de-al doilea exportator mondial - a încetinit, fiind de numai 6,9% din suprafaţă în săptămâna (15-21 octombrie). Suprafaţa totală semănată este de 32% din totalul planificat, cu 11% sub media multianuală, echivalentul a cca 370 mii ha. Campania de semănat la porumb a fost încetinită mai ales de precipitaţiile continue ce s-au înregistrat pe suprafaţe extinse, de până la 300 mm în unele zone.

Şi în Brazilia, semănatul la porumb a întârziat mult, ploile excesive şi chiar grindina şi îngheţul au afectat suprafeţe mari din sudul ţării, în unele regiuni fermierii fiind nevoiţi să reînsămânţeze.
Suprafaţa semănată în America de Sud este mult sub medie, atât la soia, cât şi la porumb, mai ales în Argentina.

Foarte mulţi cumpărători de pe piaţa mondială se bazează pe producţia din Argentina, în special, pentru a umple golul lăsat în comerţul mondial de recolta slabă din SUA. Departamentul pentru Agricultură al SUA estima că exportul argentinian de porumb va atinge un record de 18,5 mil. tone în sezonul 2012/2013, cu 2 mil. tone mai mult faţă de recordul înregistrat în urmă cu trei sezoane.

În schimb, ar putea avea de câştigat cultura de soia, fermierii putând opta pentru această cultură cu perioadă de dezvoltare mai scurtă şi care necesită mai puţine îngrăşăminte pentru dezvoltare.

În Argentina, soia se seamănă de la începutul lunii octombrie până la începutul lunii ianuarie, în timp ce campania pentru porumb se desfăşoară în septembrie-octombrie, foarte rar până în decembrie. În noiembrie, se evită semănatul porumbului, ca să nu coincidă polenizarea culturilor cu perioada de vârf a temperaturior de vară din America de Sud.

Şi în Brazilia este posibil ca o parte a suprafeţelor destinate iniţial culturii porumbului să fie semănată cu soia.

Bursa agricolă: preţuri Futures la 19 octombrie 2012

Tabel bursa Futures 19 octombrie 2012Click pe poza pentru galerie!


PE SCURT   
BULGARIA

Mai mult grâu semănat

Până în 11 octombrie, în Bulgaria s-au semănat 520 mii ha cu grâu, cu 250 mii ha mai mult decât la aceeaşi dată a anului trecut.
Suprafaţa însămânţată cu orz a fost de 90,4 mii tone, până la aceeaşi dată, comparativ cu 38,2 mii ha în aceeşi perioadă a anului precedent.

AUSTRALIA

Producţii mici la grâu

Producţia de grâu din Australia, al doilea mare exportator mondial, va scădea probabil cu 28% în acest sezon, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, ca urmare a randamentelor foarte mici cauzate, mai ales, de seceta prelungită. Sud-vestul Australiei s-a confruntat cu cea mai secetoasă lună iulie de până acum, urmată în august şi septembrie de precipitaţii sub media multianulă.

Producţia de grâu preconizată a se obţine în Australia va totaliza 21,2 mil. tone în anul de comercializare 2012-2013. Anul trecut a înregistrat o producţie record de 29,5 mil. tone.
Stocurile mondiale de grâu au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, ajungând la 173 mil. tone în 31 mai 2012. Producţia mondială de grâu a fost estimată la 653,05 mil. tone, în scădere cu 0,9% faţă de prognoza din luna precedentă.

 

Vizualizat: 470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?