Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE - Piaţa cerealelor

Publicat: 14 mai 2012 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Situaţia culturilor agricole din Europa rămâne principala sursă de îngrijorare pentru analiştii pieţei mondiale

Click pe poza pentru galerie!

Ploile din ultima perioadă au ajutat la îmbunătăţirea condiţiei culturilor agricole din Europa de Vest, deşi temperaturile scăzute pentru această perioadă au încetinit dezvoltarea acestora. Culturile grav afectate de gerul din iarnă şi compromise sunt întoarse şi reînsămânţate acum cu orz de primăvară şi porumb, mai ales în Franţa, Germania şi Polonia.

În Statele Unite, starea culturilor agricole semănate în toamnă este mult mai bună faţă de aceeaşi perioadă din 2011 iar campania de semănat de primăvară se află într-un stadiu mai avansat faţă de media ultimilor ani.

Totuşi, reacţia burselor agricole reflectă îngrijorarea privind situaţia culturilor agricole din Europa şi se observă o creştere a preţurilor la cerealele europene. Vineri (20 aprilie) la Bursa de la Paris (MATIF), preţul futures al grâului (pentru noiembrie 2012) a fost închis la 203 euro/tonă, în creştere cu 1,50 euro/tonă faţă de ultima săptămână iar la Bursa de la Londra (LIFFE) preţul futures la grâu (noiembrie 2012) în ultima săptămână a crescut cu 0,65 lire/tonă, ajungând la 154,7 lire/tonă.

În Marea Britanie, exporturile de grâu în perioada iulie 2011- februarie 2012 au totalizat 1,98 milioane tone, din care 212 mii tone exportate în februarie, în timp ce importurile de grâu au fost de 584 mii tone, cu 164 mii tone mai puţin decât în perioada iulie 2010 - februarie 2011.

Exportul de orz a fost de 649 mii tone în perioada iulie 2011- februarie 2012. Preţul futures la grâu (termen - mai 2012), în Marea Britanie, s-a închis vineri (20 aprilie 2012) la 176,30 lire/tonă, cu 0,65 lire/tonă mai mult faţă de săptămâna precedentă (vineri 13 aprilie).

 

Oleagionase

În America de Sud, producţia de soia din Argentina este estimată la 42,5 milioane tone, cu 1,5 milioane tone mai puţin decât s-a raportat luna precedentă şi la 65 milioane tone în Brazilia, cu 0,5 milioane tone mai puţin faţă de precedentul raport. În 2011, producţia de soia a fost de 75,3 milioane tone în Brazilia şi de 49,2 milioane tone în Argentina.

Impactul potenţial al producţiei de oleaginoase din America de Sud asupra statelor europene în ansamblu şi mai ales a Spaniei, un mare importator de biodiesel argentinian, în cazul în care ar apărea litigii comerciale ce vor afecta aceste importuri, vor avea ca urmare creşterea cererii de materii prime de pe piaţa internă din UE (la uleiul de rapiţă, de exemplu).

Aceasta va conduce inevitabil la creşterea preţului la rapiţa europeană, mai ales că prognozele privind producţia de anul acesta de rapiţă, în Europa, nu sunt foarte încurajatoare. În Spania, producţia de soia de anul acesta este de aşteptat să fie cu 24,6 la sută mai mică decât în sezonul trecut.

 

FRANŢA
Mai puţin grâu

Conform anliştilor de la Agrimer, producţia Franţei de grâu moale se estimează că va ajunge la 33,9 milioane tone în sezonul 2011-2012, faţă de 35,7 milioane tone în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În raportul din luna aprilie, Agrimer estimează că stocul de grâu moale la sfârşitul sezonului curent (2011/2012) va fi de 2,1 milioane tone, faţă de 2,4 milioane tone cât era prognozat în raportul din luna martie.

Exportul total de grâu al Franţei, în cea mai recentă prognoză, se estimează că va fi cu 30,2 la sută mai mic faţă de volumul record de 12,9 milioane tone înregistrat sezonul trecut. Exporturile franceze de grâu moale în statele Uniunii Europene sunt estimate la 6,9 milioane tone.

 

MAROC
S-au redus importurile de cereale

De la începutul sezonului 2011/2012 (iunie 2011 până la 31 martie 2012), Maroc a importat 4,36 milioane tone de cereale, cu 19,7 la sută mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform statisticii oficiale.

Grâul moale este principala materie primă pentru industria alimentară în Maroc şi a reprezentat 45 la sută din totalul importurilor de cereale, fiind urmată de porumb (35 al sută), grâu dur (11 la sută) şi orz (9 la sută). Franţa se află în fruntea exportatorilor de cereale către Maroc, cu 41 la sută din totalul importurilor, urmată de Argentina (21 la sută) şi Brazilia (13 la sută).

 

UCRAINA
Mai multe exporturi

Exporturile de cereale din Ucraina au crescut cu 5,6 la sută, ajungând la 1,14 milioane tone în primele 16 zile ale lunii aprilie, din care: 618 mii tone porumb, 363 mii tone grâu şi 133 mii tone orz. În perioada similară a lunii martie s-au exportat numai 1,08 milioane tone. Grâul a fost expediat către Egipt, Israel şi Vietnam, porumbul a mers în Egipt, Israel şi Iran iar orzul către Siria, Iordania şi Maroc.

 

UCRAINA
Accize mai mici pentru benzina cu bioetanol

Guvernul ucrainian intenţionează să încurajeze utilizarea amestecului de benzină cu bioetanol prin introducerea accizelor diferenţiate, în funcţie de conţinutul de bioetanol în carburant. Din 2013, în cazul în care combustibilul va conţine minim 5 la sută bioetanol, accizele vor fi mai mici. Adăugarea obligatorie de bioetanol în benzină este prevăzută pentru anii 2014-2015.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de lege privind adăugarea treptată de bioetanol la benzina produsă şi vândută pe teritoriul Ucrainei. Proiectul de lege prevede ca, începând din anul 2016, conţinutul obligatoriu de bioetanol în benzina auto nu trebuie să fie mai mic de 7 la sută.


BULGARIA
Un nou record în Portul Varna

În 2011, Varna, cel mai mare port maritim din Bulgaria, a realizat cele mai bune rezultate din istoria sa de 106 ani de transport maritim comercial. Prin portul Varna au trecut un total de 580 de tipuri diferite de marfă şi cea mai mare parte a exporturilor de cereale din Bulgaria, adică aproximativ 2,4 milioane de tone.

Astfel, în 2011, Portul Varna, cu cele două complexe portul Varna-Est, în oraşul Varna şi portul Varna-Vest, în apropiere de oraşul Devnya, la 22 km distanţă, au procesat un total de 9,15 milioane de tone metrice de mărfuri, bunuri şi materii prime. Acest nou record depăşeşte cu mult precedentul record de 7 milioane de tone prelucrate în anul 2007, cel mai bun an pre-criză din economia bulgară, aflată atunci în plină expansiune.

 

ŞTIRI

INDIA - prognoza oficială privind producţia de grâu este în creştere, fiind estimată acum la peste 90 milioane tone, faţă de 88,31 milioane tone cât s-au prognozat în martie. Condiţiile meteo favorabile din lunile februarie şi martie au contribuit semnificativ la creşterea potenţialului de producţie al culturilor agricole.

UCRAINA - producţia de porumb de anul acesta este de aşteptat să fie de 17,5 milioane tone, cu 60 la sută mai mult decât în sezonul 2010/2011. Exportul ucrainian de porumb, în perioada octombrie 2011 - martie 2012, a fost de 8,8 milioane tone, faţă 5 milioane tone în tot sezonul 2010/2011.

Bursa agricolă, preţuri futures la 24 Aprilie 2012

Tabel bursă agricolă Aprilie 2012Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 666 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?