Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Turcia cel mai mare exportator de făină şi produse de panificaţie

Publicat: 24 aprilie 2020 - 16:56
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

În primele opt luni ale sezonului curent (iulie 2019-februarie 2020), Turcia a importat aproximativ 7,3 milioane tone grâu, iar până la sfârșitul sezonului (30 iunie) se estimează că se va ajunge la 10,5 milioane tone, cu 61% mai mult faţă de sezonul precedent. În acelaşi timp, se preconizează că exporturile turceşti de produse pe bază de grâu vor atinge 6,8 milioane tone.

Numai Rusia a livrat către Turcia, în acest sezon de comercializare 4,8 milioane tone grâu de panificaţie, adică 66% din totalul volumului de grâu importat de această ţară. Turcia este cel mai mare client pentru grâul rusesc, înantea Egiptul. Cel de-al doilea mare furnizor de grâu pentru Turcia este Ucraina, cu aproape un milion de tone livrate în acest sezon. De asemenea, Turcia a importat mai mult de 1,3 milioane tone grâu dur din Canada, Mexic și Spania.

Grâul importat de Turcia este folosit preponderent pentru fabricarea și export ulterior de produse precum biscuiți, făină, paste, pâine şi făină, ţara fiind cel mai mare exportator mondial de făină de grâu şi al doilea mare exportator de paste. Ministerul Comerțului din Turcia a elaborat un regim de taxare activă pentru a permite exportatorilor să importe grâu fără taxe vamale, dacă acesta va fi procesat și reexportat. Totuşi, în sezonul 2019/2020, importurile de grâu vor depăși substanțial exporturile de făină şi produse de panificaţie, întrucât producția internă a fost mai mică decât cererea, iar guvernul a crescut rezervele de grâu.

Potrivit datelor oficiale, comerțul internațional cu grâu, făină şi produse de panificaţie a generat un profit în valoare de 12,5 miliarde USD pentru economia turcă, în ultimii 17 ani. Turcia a importat 63,7 milioane tone de grâu în valoare de 17,4 miliarde dolari în perioada 2002-2019 şi a exportat 75,7 milioane tone grâu și produse pe bază de grâu în valoare de 29,9 miliarde de dolari. În sezonul 2019/2020, se preconizează că exporturile turceşti de produse pe bază de grâu vor atinge 6,8 milioane tone.

Turcia are în cca. 542 unităţi de morărit panificaţie comercial active la nivel naţional şi care pot produce cca. 30 milioane tone făină de grâu.

 Grau rusesc_b

Turcia un jucător important pe piaţa internaţională

În ultimii ani, Turcia a devenit un jucător cheie pe piața internațională a grâului, pe măsură ce importurile sale au crescut la un nivel record. Această transformare se datorează producției scăzute şi consumului intern mai mare. De asemenea, un efect important l-au avut şi creșterea importurilor guvernamentale pentru stabilizarea prețurilor interne precum și export ridicat de produse pe bază de grâu.

Efectele Secetei prelungite din iarna trecută, în toate regiunile au fost atenuate de precipitaţiile apărute în a doua jumătatea a lunii martie. Cu toate că suprafaţa semănată în toamnă cu grâu a ajuns la 7,25 milioane hectare (+3,4% faţă de sezonul precedent), producția de grâu este estimată la doar 18 milioane tone, în scădere față de cele 19 milioane tone obţinute în sezonul trecut și cu peste 14% mai mică decât recordul de 21 milioane tone stabilit în sezonul 2017/2018. Poducția de orz este de așteptat să fie apropiată cu cea obţinută sezonul trecut, respectiv 7,9 milioane tone, de pe o suprafață cultivată de 3,8 milioane hectare.

Consumul de produse pe bază de grâu a crescut dramatic în ultimii ani, fiind estimat la 19,9 milioane tone, în creştere cu 1% faţă de anul trecut. Turcia are o populație de 81 de milioane, cu o rată de creștere demografică de 1,2% pe an. Țara găzduiește în prezent aproximativ 5 milioane de refugiați, dublu față de situaţia din urmă cu doar trei ani și care se bazează foarte mult pe produsele de bază, precum pâinea. Reducerea puterii de cumpărare datorată unei lire devalorizante, a obligat populația să crească consumul de produse pe bază de grâu în detrimentul produselor proteice.

Vizualizat: 634 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?