Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stocarea cerealelor, un pariu câştigat pentru Dan Herţeg

Publicat: 04 aprilie 2018 - 13:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cât de rentabilă a fost stocarea cerealelor de la recoltare şi până acum în primăvară? Pentru Dan Herţeg, fermier preocupat mereu de maximizarea profitului, făcând tot felul de calcule economice, depozitarea a fost o decizie extrem de inspirată.

Practic, administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, judeţul Arad, nici nu şi-a asumat prea multe riscuri stocând producţia de grâu şi porumb obţinută anul trecut, pentru care şi-a asigurat un preţ minim de valorificare prin Agricover.

În cele din urmă, pe kilogramul de grâu a primit între 67 şi 72 de bani, un grâu de calitate superioară, cu un conţinut de proteină de 14,5-15%. Un grâu de profesionişti, cum îi place să spună el. E vorba de soiul Apache, din portofoliul Limagrain, o varietate de grâu nearistată, de talie medie-timpurie şi cu o adaptabilitate foarte ridicată. Are o putere mare de înfrăţire şi de umplere a bobului, toleranţă bună la iernare, cădere şi boli specifice, ne-a asigurat arădeanul.

Dan_Herteg_bÎn luna martie, acesta a vândut nu mai puţin de 4.200 de tone. Mai bine de jumătate din această cantitate a fost achiziţionată de divizia de cereale a grupului Raiffeisen, în mai multe tranşe, pentru care s-a plătit între 68,5 şi 72 de bani/kg. În vară a dat doar cât să achite arenda. Atunci, pe kilogramul de grâu nu putea obţine mai mult de 57 bani. Făcând calculele la final, a realizat un profit de 18 euro la tonă, după ce a plătit către Agricover stocarea.

"Când mă grăbesc şi am nevoie de lichidităţi, dau un telefon celor de la Agricover şi în două-trei zile am banii. Condiţiile sunt avantajoase, din punctul meu de vedere. Ei îmi garantează un anumit preţ de achiziţie sub formă de credit, urmând ca eu să le înapoiez suma obţinută, plus dobânda de 5% pe an şi 0,2 pe lună", ne-a explicat Dan Herţeg.

Pe de altă parte, porumbul l-a valorificat cu 60 şi cu 62 bani kilogramul. Şi chiar dacă preţul nu a fost atât de avantajos ca în cazul grâului, tot a fost mai mare faţă de cât se comercializa porumbul în toamnă. În total a vândut acum în primăvară 2.200 de tone. La AgriBroker a livrat 850 de tone, iar restul de 1.350 tone a ajuns în fosta bază de recepţie a cerealelor de la Lovrin.

Vizualizat: 3424 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?