Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Stocarea cerealelor, un pariu câştigat pentru Dan Herţeg

Publicat: 04 aprilie 2018 - 13:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cât de rentabilă a fost stocarea cerealelor de la recoltare şi până acum în primăvară? Pentru Dan Herţeg, fermier preocupat mereu de maximizarea profitului, făcând tot felul de calcule economice, depozitarea a fost o decizie extrem de inspirată.

Practic, administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, judeţul Arad, nici nu şi-a asumat prea multe riscuri stocând producţia de grâu şi porumb obţinută anul trecut, pentru care şi-a asigurat un preţ minim de valorificare prin Agricover.

În cele din urmă, pe kilogramul de grâu a primit între 67 şi 72 de bani, un grâu de calitate superioară, cu un conţinut de proteină de 14,5-15%. Un grâu de profesionişti, cum îi place să spună el. E vorba de soiul Apache, din portofoliul Limagrain, o varietate de grâu nearistată, de talie medie-timpurie şi cu o adaptabilitate foarte ridicată. Are o putere mare de înfrăţire şi de umplere a bobului, toleranţă bună la iernare, cădere şi boli specifice, ne-a asigurat arădeanul.

Dan_Herteg_bÎn luna martie, acesta a vândut nu mai puţin de 4.200 de tone. Mai bine de jumătate din această cantitate a fost achiziţionată de divizia de cereale a grupului Raiffeisen, în mai multe tranşe, pentru care s-a plătit între 68,5 şi 72 de bani/kg. În vară a dat doar cât să achite arenda. Atunci, pe kilogramul de grâu nu putea obţine mai mult de 57 bani. Făcând calculele la final, a realizat un profit de 18 euro la tonă, după ce a plătit către Agricover stocarea.

"Când mă grăbesc şi am nevoie de lichidităţi, dau un telefon celor de la Agricover şi în două-trei zile am banii. Condiţiile sunt avantajoase, din punctul meu de vedere. Ei îmi garantează un anumit preţ de achiziţie sub formă de credit, urmând ca eu să le înapoiez suma obţinută, plus dobânda de 5% pe an şi 0,2 pe lună", ne-a explicat Dan Herţeg.

Pe de altă parte, porumbul l-a valorificat cu 60 şi cu 62 bani kilogramul. Şi chiar dacă preţul nu a fost atât de avantajos ca în cazul grâului, tot a fost mai mare faţă de cât se comercializa porumbul în toamnă. În total a vândut acum în primăvară 2.200 de tone. La AgriBroker a livrat 850 de tone, iar restul de 1.350 tone a ajuns în fosta bază de recepţie a cerealelor de la Lovrin.

Vizualizat: 3117 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Portofoliul de utilaje pentru prelucrarea solului şi semănat, prezentate de Amazone la Agriplanta 2018, a cuprins: plugul Hektor, discul Catros+ 5002-2TS; combinatorul Ceus 4002-2TX Super şi Cenius 4000, precum şi semănătoarea de prăşitoare ED 6000-2C Special şi semănătoarea pneumatică Cirrus 6003-2.

Interviu cu Liviu Zimcea - reprezentant Amazone în România

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?