Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Situaţia culturilor agricole

Publicat: 18 aprilie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile meteorologice au fost, în general, blânde din decembrie până în ultimele zile ale lunii ianuarie, pentru cea mai mare parte a Europei

Click pe poza pentru galerie!

A urmat apoi o perioadă extrem de rece, până la mijlocul lunii februarie, în special în Europa Centrală şi de Est.

Din cauza stratului de zăpadă insuficient şi a îngheţurilor severe de iarnă, pierderile înregistrate la culturile agricole au fost semnificative, mai ales în estul Franţei, în Germania, Polonia, Republica Cehă şi în anumite zone din România, Bulgaria şi Ucraina. Pierderile şi dezvoltarea necorespunzătoare a culturilor determinate prin teledetecţie au fost confirmate şi prin observaţiile directe din teren.

Un deficit sever de apă, începând din luna decembrie, se manifestă în Spania, Portugalia şi Maroc. Precipitaţii sub media multianuală din timpul iernii se înregistrează şi în sudul Franţei, nordul Italiei şi unele zone din Anglia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, precum şi în zona de sud şi est europeană a Rusiei.

În acest context agrometeorologic şi cu ajutorul teledetecţiei, prognoza MARS de la începutul sezonului este prezentată în tabel.

 

Primăvară secetoasă, temperaturi peste media multianuală

În luna martie, primăvara a venit mai devreme în Europa de vest, cu temperaturi mai mari cu 2-4 °C, peste media multianuală, în Marea Britanie şi din Scandinavia până în Italia. Au fost chiar mai multe zile cu temperaturi maxime zilnice de peste 20 °C, în zonele situate la sud de Marea Nordului şi Marea Baltică. În prima decadă a lunii martie, în Europa de Est, au mai fost încă temperaturi specifice de iarnă.

Apoi, treptat căldura s-a mutat spre est şi a urmat topirea stratului de zăpadă.
Pe parcursul lunii februarie, precipitaţiile au fost sub media multianuală în Europa de vest, mai ales în Peninsula Iberică, insulele Britanice, Franţa şi statele Benelux.

Cele mai multe ninsori au fost în zona situată între Marea Neagră şi Scandinavia. De asemenea, precipitaţii abundente au fost observate în bazinul de est al mării Mediterane, precum pe coasta de vest a Scoţiei şi în Norvegia.

În primele zile ale lunii martie, culturile agricole mai erau acoperite de zăpadă doar în peninsula Scandinavă şi la est de Polonia şi Ungaria. Topirea treptată a zăpezii a jucat un rol important în refacerea umidităţii solului în România, Ucraina şi celelalte state din Europa de est.

Nivelul precipitaţilor cumulate, până la 20 martie, a depăşit media multianuală în Norvegia, Finlanda, Belarus, vestul Rusiei, Georgia, Grecia, Turcia, Italia şi regiunile din sudul Europei.

Spania şi Portugalia se confruntă cu un grav deficit de umiditate în sol. Cumulat, din 1 octombrie 2011, deficitul mediu de precipitaţii ajunge acum la 300 mm în Portugalia şi 155 mm în Spania.
Seceta afectează grav toate terenurile agricole, înclusiv păşunile şi pajiştile.

Deşi există semne vizibile ale deficitului de apă în sudul Franţei, partea centrală şi de nord a Italiei, precum şi în Anglia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, această situaţie pare a fi mai puţin gravă faţă de situaţia din peninsula Iberică.

Condiţiile meteo relativ blânde de dinainte de 25 ianuarie, au ajutat oarecum culturile de iarnă, mai ales din Europa de Vest, să tolereze mai uşor temperaturile scăzute de la sfârşitul lunii ianuarie şi din februarie.

La începutul perioadei foarte reci, stratul de zăpadă a fost absent sau insuficient în Europa de vest, Polonia, Ucraina şi în statele din jurul Mării Negre. Odată cu ninsoarea de la începutul lunii februarie, situaţia s-a îmbunătăţit în Ungaria, România, Bulgaria şi Peninsula Balcanică.

Zone puternic afectate de îngheţ au fost numai în estul Franţei, statele Benelux, Germania, Polonia, Republica Cehă şi pe alocuri în România şi Ucraina (în principal în jurul Peninsulei Crimeea).

Prognoza producţiei agricole - Buletin MARS (23.03.2012)

Tabel buletin MARS (23.03.2012)Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 688 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?