Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Situaţia culturilor agricole

Publicat: 18 aprilie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile meteorologice au fost, în general, blânde din decembrie până în ultimele zile ale lunii ianuarie, pentru cea mai mare parte a Europei

Click pe poza pentru galerie!

A urmat apoi o perioadă extrem de rece, până la mijlocul lunii februarie, în special în Europa Centrală şi de Est.

Din cauza stratului de zăpadă insuficient şi a îngheţurilor severe de iarnă, pierderile înregistrate la culturile agricole au fost semnificative, mai ales în estul Franţei, în Germania, Polonia, Republica Cehă şi în anumite zone din România, Bulgaria şi Ucraina. Pierderile şi dezvoltarea necorespunzătoare a culturilor determinate prin teledetecţie au fost confirmate şi prin observaţiile directe din teren.

Un deficit sever de apă, începând din luna decembrie, se manifestă în Spania, Portugalia şi Maroc. Precipitaţii sub media multianuală din timpul iernii se înregistrează şi în sudul Franţei, nordul Italiei şi unele zone din Anglia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, precum şi în zona de sud şi est europeană a Rusiei.

În acest context agrometeorologic şi cu ajutorul teledetecţiei, prognoza MARS de la începutul sezonului este prezentată în tabel.

 

Primăvară secetoasă, temperaturi peste media multianuală

În luna martie, primăvara a venit mai devreme în Europa de vest, cu temperaturi mai mari cu 2-4 °C, peste media multianuală, în Marea Britanie şi din Scandinavia până în Italia. Au fost chiar mai multe zile cu temperaturi maxime zilnice de peste 20 °C, în zonele situate la sud de Marea Nordului şi Marea Baltică. În prima decadă a lunii martie, în Europa de Est, au mai fost încă temperaturi specifice de iarnă.

Apoi, treptat căldura s-a mutat spre est şi a urmat topirea stratului de zăpadă.
Pe parcursul lunii februarie, precipitaţiile au fost sub media multianuală în Europa de vest, mai ales în Peninsula Iberică, insulele Britanice, Franţa şi statele Benelux.

Cele mai multe ninsori au fost în zona situată între Marea Neagră şi Scandinavia. De asemenea, precipitaţii abundente au fost observate în bazinul de est al mării Mediterane, precum pe coasta de vest a Scoţiei şi în Norvegia.

În primele zile ale lunii martie, culturile agricole mai erau acoperite de zăpadă doar în peninsula Scandinavă şi la est de Polonia şi Ungaria. Topirea treptată a zăpezii a jucat un rol important în refacerea umidităţii solului în România, Ucraina şi celelalte state din Europa de est.

Nivelul precipitaţilor cumulate, până la 20 martie, a depăşit media multianuală în Norvegia, Finlanda, Belarus, vestul Rusiei, Georgia, Grecia, Turcia, Italia şi regiunile din sudul Europei.

Spania şi Portugalia se confruntă cu un grav deficit de umiditate în sol. Cumulat, din 1 octombrie 2011, deficitul mediu de precipitaţii ajunge acum la 300 mm în Portugalia şi 155 mm în Spania.
Seceta afectează grav toate terenurile agricole, înclusiv păşunile şi pajiştile.

Deşi există semne vizibile ale deficitului de apă în sudul Franţei, partea centrală şi de nord a Italiei, precum şi în Anglia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, această situaţie pare a fi mai puţin gravă faţă de situaţia din peninsula Iberică.

Condiţiile meteo relativ blânde de dinainte de 25 ianuarie, au ajutat oarecum culturile de iarnă, mai ales din Europa de Vest, să tolereze mai uşor temperaturile scăzute de la sfârşitul lunii ianuarie şi din februarie.

La începutul perioadei foarte reci, stratul de zăpadă a fost absent sau insuficient în Europa de vest, Polonia, Ucraina şi în statele din jurul Mării Negre. Odată cu ninsoarea de la începutul lunii februarie, situaţia s-a îmbunătăţit în Ungaria, România, Bulgaria şi Peninsula Balcanică.

Zone puternic afectate de îngheţ au fost numai în estul Franţei, statele Benelux, Germania, Polonia, Republica Cehă şi pe alocuri în România şi Ucraina (în principal în jurul Peninsulei Crimeea).

Prognoza producţiei agricole - Buletin MARS (23.03.2012)

Tabel buletin MARS (23.03.2012)Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 628 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?