Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SAPS 2011: Între 50 şi 74 euro/ha din bugetul naţional

Publicat: 11 mai 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană sumele maxime alocate din bugetul naţional pentru plăţile pe suprafaţă, dar alocarea efectivă va depinde de posibilităţile bugetare, însă nu va fi mai mică decât cea de anul trecut, a declarat, pentru AGERPRES, Daniela Giurcă, director general în Ministerul Agriculturii

Click pe poza pentru galerie!

În 2010, agricultorii români au primit 80,36 euro/ha din fonduri europene şi 50,64 euro/ha din bugetul naţional. Pentru 2011, aceştia vor primi 100 euro/ha din fondurile UE, iar din bugetul naţional, cel puţin cât anul trecut, dar nu mai mult de 74 euro/ha, maximul permis de CE. Potrivit Danielei Giurcă, România va solicita şi în acest an acordarea unui avans din SAPS 2011.

De asemenea, România a depus în PE un amendament care prevede ca agricultorii români să obţină, din 2014, o subvenţie cel puţin egală cu media europeană, a anunţat eurodeputatul Rareş Niculescu, citat de AGERPRES. Acesta a precizat că valoarea medie a subvenţiei în UE este de 219 euro/ha, iar fermierii din România primesc o treime din această sumă.

“Sistemul de acordare se va numi "Plasă de siguranţă". După ce se va calcula ce înseamnă o subvenţie corectă în funcţie de numărul de hectare, numărul de agricultori şi potenţialul economic al fiecărei ţări, se va calcula o medie, iar statele care se situează sub aceasta vor primi sume în plus”, a explicat Niculescu.


MOTORINĂ
Ministerul promite sprijin suplimentar

“Ministerul Agriculturii a solicitat CE o formă de sprijin pentru a atenua efectul creşterii preţurilor la motorină şi în momentul în care vom primi acordul vom anunţa agricultorii", a declarat, pentru AGERPRES, Daniela Giurcă, director general în minister.

Majorarea preţului motorinei şi dublarea preţului îngrăşămintelor chimice vor genera investiţii suplimentare de peste 500 lei/ha, astfel încât producătorii agricoli ar trebui să obţină producţii mai mari cu 700-800 kg/ha pentru a nu ieşi în pierdere, a declarat, Liviu Timar, directorul DADR Mureş, citat de AGERPRES.

“Pentru un hectar de porumb, de la arat, discuit, semănat şi până la recoltat se consumă cam 80 de litri de motorină. Dacă o cumpăr cu 5,6 lei este 448 de lei/ha, dar la un preţ de 3 lei ar fi 240 de lei/ha. Dacă motorina ar fi subvenţionată în proporţie de 30-40% s-ar face o economie pe ha în jur de 200 de lei”, a arătat Liviu Timar.

 

LEGUME-FRUCTE
Garanţii pentru construcţia de depozite

Guvernul a analizat, în 23 martie a.c., proiectul unei ordonanţe de urgenţă privind instituirea unui program naţional pentru dezvoltarea depozitelor de legume şi fructe. Potrivit ministrului Agriculturii, programul are la bază acordarea de garanţii guvernamentale de circa 100 mil. euro pentru construcţia de depozite de legume şi fructe cu capacităţi între 500 şi 5.000 tone, preţul maxim al unui depozit cu capacitatea de 1.000 de tone putând ajunge la 1 mil. euro.

Potrivit proiectului, beneficiarii acestui program vor fi comunele şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitare constituite din două sau mai multe comune care vor să construiască astfel de depozite, inclusiv prin parteneriat public-privat, precum şi agenţii privaţi care desfăşoară activităţi agricole de producere de legume, fructe şi valorifică în piaţă producţia obţinută şi angajează credite bancare pentru construcţia de depozite.


ŞTIRI
Legea pârloagei, după Paşte

“Legea pârloagei” va intra în vigoare de luna viitoare, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii. “Actul normativ privind sancţionarea celor care nu lucrează terenul este finalizat, trebuie să-l aducem la normele europene şi să-l însoţim şi cu alte măsuri. Consider că după sărbătorile pascale vom avea, în mod sigur, un act normativ în vigoare", a spus Tabără.

Cereri pentru 1,65 mil.ha

298.798 de cereri de plată pe suprafaţă, pentru peste 1,65 mil. ha, au fost depuse până la 24 martie a.c. în cadrul campaniei SAPS 2011, informează APIA. 291.856 dintre fermierii care au depus cereri de plată au completat declaraţia de suprafaţă utilizând aplicatia IPA Online, pentru 1.625.340,57 ha.

Seminar FNPAR: Măsuri în 2011

FNPAR a organizat, în 17 martie a.c., împreună cu Grupul de Expertiză în Economia Rurală (GEER) seminarul “Măsuri de sprijin la dispoziţia fermierilor români în sezonul agricol 2011”.

La eveniment au participat preşedintele FNPAR, Viorel Matei, Daniela Giurcă-director Direcţia Generală Politici în Sectorul Vegetal în MADR, Florin Marius Faur-director general APIA, Cornel Ştefan-consilier Direcţia Generală Dezvoltare Rurală MADR, Vasile Dogărescu-preşedinte GEER şi Alexandre Diaz-reprezentant ISAGRI-Franţa, care au răspuns întrebărilor privind măsurile de sprijin disponibile în 2011 şi modalităţile de depunere a documentaţiei pentru primirea ajutoarelor.

Vizualizat: 597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?