Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reguli mai simple în sectorul fructe şi legume

Publicat: 10 august 2017 - 00:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Organizaţiile europene de producători de fructe şi legume vor beneficia de reguli mai simple, de o reducere a sarcinii administrative şi de un sprijin financiar mai mare în perioadele de criză, datorită noii legislaţii care a intrat în vigoare la 1 iunie 2017.

 

Actualizarea şi mai ales simplificarea reglementărilor ce vizează sectorul european al fructelor şi legumelor va consolida şi mai mult rolul organizaţiilor de producători, făcându-le mai atractive pentru nemembri, îmbunătăţind în acelaşi timp funcţionarea actualului sistem de gestionare a pieţei. În fiecare an, activitatea celor 3,4 milioane de exploataţii europene orientate către producţia de legume şi fructe (aproximativ un sfert din totalul fermelor UE) generează circa 47 miliarde de euro.

Depozit fructe - legume

Conform celor mai recente statistici disponibile, la nivelul blocului comunitar, în jur de 1.500 de organizaţii acoperă 50% din producţia UE de fructe şi legume. Începând cu embargoul rusesc asupra importurilor de produse agroalimentare din UE, impus în august 2014, Uniunea Europeană a contribuit la susţinerea producătorilor de fructe şi legume cu o finanţare suplimentară de 442 milioane de euro. Comisia Europeană oferă, de asemenea, o finanţare suplimentară pentru organizaţiile de producători, în valoare de aproximativ 700 milioane de euro în fiecare an.

Aprovizionarea directă
Cu toate că membrii asociaţiilor de producători sunt încurajaţi să îşi livreze întreaga producţie organizaţiei, pentru ca apoi să fie comercializată pe piaţă în numele lor, mulţi horticultori au o tradiţie de vânzare directă către consumatori, iar Comisia doreşte să se asigure că această tradiţie a aprovizionării directe pe pieţele locale va continua. Prin urmare, noile norme stabilesc procentul maxim al producţiei de legume şi fructe ce poate fi comercializat în afara organizaţiei în acest mod la 25%, înlocuind sistemul anterior al unui prag minim stabilit la nivelul UE şi o varietate de praguri maxime diferite stabilite la nivel naţional.
În cele din urmă, normele care reglementează organizaţiile transnaţionale de producători şi asociaţiile acestora au fost, de asemenea, simplificate, devenind mai uşor de înţeles, în încercarea de a încuraja comercializarea transfrontalieră a produselor. Prin reglementările pieţei comune, Uniunea Europeană încurajează fermierii să înfiinţeze organizaţii de producători, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă printr-o forţă de negociere mai puternică în sectorul comerţului cu amănuntul, precum şi prin planificarea producţiei, prin inovare şi prin prevenirea crizelor, dar şi prin măsuri de gestionare.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 280 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?