Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

PROFIT EGAL SUBVENŢIE?!

Publicat: 24 august 2022 - 21:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În opinia multor agricultori, când se vorbeşte despre profitul unei ferme trebuie avute în vedere particularităţile: nivelul investiţiilor, vechimea, forma deţinerii terenului, tehnologia aplicată.

În general, la cheltuielile de producţie, producătorii agricoli pun costurile inputurilor: sămânţă, îngrăşământ, erbicid, fungicid, insecticid, motorină! Or, de aici trebuie adăugate multe altele: arenda, amortismentul, salariile, dobânzile bancare, impozite, cheltuieli indirecte (abonamente telefon).

Maruntoiu despre grau_b

Economiştii ştiu că nivelul costurilor indirecte se duc undeva la jumătatea costurilor direct productive. Astfel, pentru mulţi producători profitul este nivelul subvenţiei sau chiar mai puţin!    

„La fermele de nivel mai mic, singurul profit este subvenţia. E o realitate comercială nesănătoasă, pentru că o afacere trebuie să fie profitabilă din ceea ce produce ea”, susţine Raul Mărunţoiu, fermier din Constanţa. 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1175 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?