Preţurile cu care producătorii agricoli din Ungaria şi-au putut vinde mărfurile în luna octombrie 2017 au fost cu 7,3 procente mai mari faţă de luna corespunzătoare a anului precedent.
Potrivit datelor preliminare comunicate de Biroul Central de Statistică (KSH), preţurile produselor vegetale au înregistrat o creştere de 8 la sută în intervalul de 12 luni, în tip ce în cazul anialelor vii şi a produselor de origine animală creşterea a fost de numai 6,2 la sută.
Totodată, statisticile oficiale indică faptul că în octombrie 2017 preţul fructelor a fost cu aproximativ 32% mai mare comparativ cu luna octombrie 2016. În cadrul acestui segment, merele destinate procesării au fost mai scumpe cu 174%, iar strugurii s-au vândut la un cost de 3% mai mare. Pe de altă parte, preţurile la legume au sporit cu 10,2%, în timp ce preţul cartofilor a scăzut cu 11,3%.
În primele zece luni din acest an, preţurile producătorilor agricoli au crescut cu 4,5% faţă de perioada similară a anului precedent. În cazul fructelor, creşterea a fost 17%, iar legumele s-au scumpit cu numai 0,2%. Preţul roşiilor a crescut cu 5,2%, cel al morcovilor a înregistrat o scădere de 11%, iar ceapa de 4%. De asemenea, cartofii s-au ieftinit cu 9,8%.