BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţul urcă în spirală, însă magazia-i goală!

Publicat: 06 noiembrie 2020 - 20:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Analiştii spun că preţul grâului şi al porumbului va urca pe fondul cererii tot mai puternice, în timp ce agribusinessul românesc rămâne în blocaj din cauza contractelor futures neonorate.

un articol de
Marian MUŞAT

Pentru agricultura românească, sezonul 2019/2020 a fost unul negru. Statisticile MADR înregistrează un bilanţ sumbru: circa 1,2 milioane ha, din 2,9 milioane însămânţate în toamna trecută, afectate de seceta pedologică şi atmosferică extremă şi peste un milion ha de floare şi de porumb calamitate.

Producţia medie de grâu a scăzut cu circa 40%; ajungând la 5,6 milioane tone, cu 4,8 milioane mai puţin decât în 2019, iar recolta de porumb a fost cu 4 milioane tone mai mică decât cea prognozată.
În aceste condiţii, în multe ferme nu se poate vorbi de profit.

 

pret productii profit 2_b 

 

Cheltuială de 3 ani într-unul singur

 

Constănţeanul Theodor Ichim (cu 1.000 ha) şi-a prezentat situaţia financiară dezastruoasă: a întors de trei ori culturile, înregistrând „o cheltuială de trei ani într-un an, cu venituri zero; pierderile calculate fiind de 1.420.000 lei”. Şi cum despăgubirile de calamitate sunt anulate de arendă, iar subvenţiile vor acoperi mai puţin de 1.000.000 lei, în final, va rămâne cu o gaură de aproape 500.000 lei.

 pret productii profit CANVA_b

foto: canva.com 

Stocuri de marfă deficitare

 

Potrivit lui Cezar Gheorghe, consultant senior şi analist în cadrul Clubului Fermierilor Români (CFR), lipsa de stocuri la nivel mondial va determina creşterea cererii de grâu şi porumb. Spre exemplu, SUA sunt în deficit cu circa 10 mil. tone la porumb, Ucraina cu aproape 4 mil. la fel ca şi România.

“Preţul pentru porumb în Portul Constanţa a ajuns la 900 lei/t, iar pentru grâu la 1.000 lei/t. De asemenea, la floarea-soarelui, deocamdată, preţul este staţionar pentru că procesatorii din Ucraina şi-au făcut cantităţile. Eu prevăd că o să mai fie un nivel de creştere la floare, dar nu acum! Cu siguranţă că preţurile la grâu şi la porumb or să urce!”, prognozează Cezar Gheorghe.

Sunt cumpărători care vor neapărat marfa contractată, dar şi alţii care îşi exercită drepturile contractuale în dauna pecuniară a vânzătorului. Două sunt căile de ieşire din impas: dialogul şi medierea, convertite în acţiuni concrete, fără a se uza de poziţii de forţă sau emoţionale - CEZAR GHEORGHE, consultant senior şi analist - CFR

 

Piaţa română de agribusiness este în blocaj

 

Potrivit analizei Clubului Fermierilor Români, piaţa continuă să aibă acelaşi status cu fermieri care nu pot onora contracte către cumpărători, cu intermediari/integratori care, la rândul lor, nu pot onora contractele către cumpărătorii finali. Aceştia din urmă doresc marfa şi, implicit, execuţia contractuală.

De asemenea, statul român nu poate interveni într-o înţelegere comercială între părţi.
Cezar Gheorghe afirmă că în piaţa de agribusiness sunt vânzători care nu pot onora efectiv contractele, fie din lipsa recoltei, fie din motive de piaţă crescută. Apoi, sunt vânzători care au fost penalizaţi de cei care trebuiau să le livreze marfa. Şi toate acestea conduc la un blocaj al pieţei.

 

Recolte mici, creşteri de preţ!

 

„Aşa se întâmplă când nu e producţie, creşte preţul! Cine a făcut contracte la extern e obligat să le respecte şi rămâne piaţa românească fără grâu. Fermierii care mai au grâu, l-au oprit să-l dea mai scump. E o explicaţie logică”, ne-a declarat Gheorghe Lămureanu, fermier cu 1200 ha în Agigea. Şi a continuat: „La noi calamitatea a fost în medie de 90%; nu am făcut nici 20% din producţia pe care ne-am fi dorit-o! La irigat am obţinut 7 tone de orz/ha şi 8 tone de porumb/ha, iar pe terenurile fără apă între zero şi 200 kg/ha. Niciun fermier nu a ţinut producţia, recoltele au fost mici şi trebuiau recuperate investiţiile!”

 

„Un an total atipic!”

 

Florin Deznan, CEO RDF Arad (unul din principalii distribuitori de inputuri şi traderi zonali de cereale), crede că nebunia care se întâmplă în piaţă se datorează vânzărilor din regiunea Mării Negre. „E un un an total atipic! Dacă până acuma vânzările futures aduceau un preţ mai bun, anul ăsta preţurile au explodat în perioada recoltei. Culmea este că toată nebunia asta se datorează vânzărilor la Marea Neagră. În Europa nu era presiune atât de mare pe preţ; probabil că seceta care a afectat regiunea i-a determinat pe cei care au avut contracte futures să încarce vase cu marfă şi să ofere preţuri din ce în ce mai mari. Au spre noi cereri din sudul României şi preţurile au crescut vertiginos”, ne-a declarat Florin Deznan.

 

„Am cumpărat grâu în pierdere!”

 

Fondatorul companiei RDF a precizat că: „Din păcate, grâul l-am vândut pe futures şi ne-a fost foarte greu să acoperim contractele, pentru că mulţi dintre fermieri, văzând creşterea de preţ, au refuzat să mai livreze marfa contractată, urmărind să beneficieze de un preţ mai mare. Noi a trebuit să cumpărăm în pierdere şi să ne închidem contractele. Acum ne-am învăţat lecţia şi porumbul nu l-am mai vândut futures!”

pret productii profit3 CANVA_bfoto: canva.com  

 

Nu speculează creşterile de preţ!

 

Florin Deznan a explicat că RDF are o înţelegere cu partenerii săi (fermieri) să plătească achiziţiile de porumb la preţul zilei. „Iniţial, noi am crezut că vom cumpăra în jur de 40-50.000 tone de porumb. Însă, în urma mişcărilor bruşte de preţ, o să fie cantităţi mai mici, mai ales că vin companii din sud şi preiau foarte multă marfă de aici, din vest. La grâu, am dat în jur de 16-17 mii de tone. Deocamdată, fermierii care au grâu nu vând, aşteaptă preţuri mai mari. Piaţa grâului eu o simt blocată, toată lumea e concentrată pe porumb. Morile plătesc în jur de 800 - 850 lei/t de grâu”, a explicat Florin Deznan, subliniind că RDF vinde imediat cantitatea de cereale cumpărată şi nu speculează creşterile de preţ.
Pe piaţa de cereale situaţia este departe de a se stabiliza! 

BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI
Cotaţiile Bursei Române de Mărfuri pentru Cereale, în luna octombrie, au fost următoarele:
Grâu: Vest - 756 lei/tonă; Est - 860 lei/tonă; Sud - 797 lei/tonă; FOB Constanţa - 997lei/tonă.
Grâu furajer: Vest - 780 lei/tonă; Est - 798 lei/tonă, Sud - 797 lei/tonă.
Porumb: Vest - 597 lei/tonă; Est - 668 lei/tonă; Sud - 702 lei/tonă; FOB Constanţa - 776 lei/tonă.
Orz: FOB Constanţa - 795 lei/tonă.
Floarea-soarelui: Vest - 1618 lei/tonă; Est - 1659 lei/tonă; Sud - 1350 lei/tonă;
Rapiţă: Est - 1824 lei/tonă.

Vizualizat: 1582 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?