Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţul oleaginoaselor, la limita psihologică?!

Publicat: 31 mai 2021 - 18:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tendinţa ascendentă a preţului seminţelor de oleaginoase şi a uleiurilor vegetale creează premisele valorificării profitabile a viitoarelor recolte la aceste culturi. Care sunt aşteptările pentru rapiţa anului 2021?

Preţul uleiului de floarea soarelui a crescut până la 1.700 dolari/tonă FOB, un nivel neaşteptat pentru mulţi operatori din piaţă. Tendinţa ascendentă a preţului seminţelor de oleaginoase şi a uleiurilor vegetale se explică prin scăderea producţiei de floarea soarelui în principalele state producătoare, în paralel cu cererea tot mai mare din partea Chinei.
Destul de previzibil, mulţi procesatori şi importatori de ulei de floarea soarelui au optat pentru uleiurile vegetale alternative, mai ieftine. Odată cu această mişcare de piaţă, preţul uleiului de floarea soarelui a scăzut până la 1.520 dolari/tonă (-200 dolari/tonă).
Piaţa uleiului vegetal din soia. Odată cu creşterea de circa 8% a preţurilor la soia, pe bursele de la Chicago şi Paris (la finalul lunii aprilie), uleiul de soia s-a scumpit cu aproape 16% faţă de săptămâna anterioară.

ulei floare CANVA_b

foto: canva.com

Pe lângă scăderea ofertei de materii prime, un factor decisiv a fost anunţul preşedintelui SUA că doreşte reducerea emisiilor de gaze de seră până la 2030. Aceste măsuri susţin perspectiva unei cereri mari de ulei de soia pentru producţia de biodiesel şi a dus la creşterea preţurilor. În plus, pe piaţa mondială, cererea Chinei pentru uleiuri vegetale este încă foarte ridicată, atât pentru uleiul de rapiţă, cât şi pentru cel de soia.
La Bursa de la Hamburg, în ultima săptămână a lunii aprilie, preţul uleiului de soia a crescut cu 7% (cu 85 euro/tonă), până la 1.245 euro/tonă, cu aproximativ 165 euro/tonă faţă de finalul lunii martie.

bursa agricola rapita 1_b

Rapiţa: preţuri ridicate, puţine tranzacţii. În aceeaşi perioadă, preţul uleiului de rapiţă a crescut cu 6% (sau 63 euro/tonă), până la 1.213 euro/tonă (FOB Hamburg), ceea ce reprezintă o creştere de 143 euro/tonă faţă de finalul lunii martie.
Preţul viitoarei recolte de rapiţă se menţine ridicat. În Germania, în ultima săptămână din aprilie, media naţională a fost de 520 euro/tonă, cu 22 euro/tonă peste media săptămânii anterioare. În ciuda preţurilor ridicate, în piaţă nu mai sunt stocuri disponibile pentru tranzacţionare şi nici fermierii nu mai sunt activi în calitate de furnizori.

PERSPECTIVE PRIVIND RAPIŢA 2021

Viitoarea recoltă nu a fost contractată în totalitate, chiar dacă motivaţia în rândul producătorilor de a vinde ar trebui să fie mai mare comparativ cu anii precedenţi. În ciuda nivelului foarte atractiv al preţurilor, mulţi fermieri au ajuns deja la limita acceptabilă pentru contractare şi preferă să nu rişte suplimentar.
Situaţia culturilor de rapiţă este bună, dar se menţine încă teama de secetă, ca şi în anii precedenţi. În plus, frigul din luna aprilie a încetinit dezvoltarea culturilor de rapiţă, dar aceasta nu ar trebui să afecteze semnificativ producţia viitoare.
Analiştii pieţei apreciază că cei mai mulţi procesatori şi-au "făcut temele" şi au asigurat contractual cantităţile de rapiţă necesare până în al patrulea trimestru al anului.

SUA A EXPORTAT MAI MULTĂ SOIA

Vânzările de soia din SUA sunt cu mult peste anul trecut. De la începutul sezonului curent şi până la sfârşitul lunii aprilie, exporturile de soia ale Statelor Unite au ajuns la 56 milioane de tone. În acelaşi timp, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) apreciază că alte 5 mil. de tone erau contractate la acel moment, ceea ce ar ridica volumul total al exporturilor la 61 mil. tone, cu aproape 23 de mil. de tone în plus faţă de perioada similară a sezonului trecut.

canva soia_b

foto: canva.com

Practic, în perioada menţionată, s-a atins deja 98% din volumul total de export estimat de USDA pentru sezonul 2020/2021. Pentru comparaţie, în urmă cu un an, prognoza privind exportul de soia al SUA era de 48 mil. de tone şi a fost îndeplinită doar în proporţie de 81%. Altfel spus, sezonul trecut, în perioada 1 mai - 31 august, Statele Unite au exportat puţin peste 10 mil. de tone de soia.
Competiţia cu Brazilia este mare şi, în acelaşi timp, pare puţin probabil ca SUA să încheie contracte pentru încă un milion de tone de soia în următoarele patru luni, în condiţiile în care depozitele din SUA sunt goale.
Cele mai optimiste estimări ale USDA arată că stocurile interne vor scădea de la 11 mil. tone, până la 3 mil. de tone până la sfârşitul lunii august. Desigur, scăderea stocurilor interne va susţine creşterea preţului soiei până la începutul noii campanii de recoltare.

GRÂUL FRANCEZ A ÎNVINS VALUL DE FRIG

Evaluările experţilor Franceagrimer arată că starea culturilor de grâu (de iarnă) din Franţa
a continuat să se înrăutăţească în cursul ultimei săptămâni a lunii aprilie. Cel mai mare producător şi exportator de grâu al UE s-a confruntat cu efectele persistente ale vremii reci şi mai secetoase decât de obicei.
Franceagrimer a evaluat culturile de grâu de iarnă ca fiind în „stare bună sau excelentă” pe 81% din suprafaţa cultivată, în scădere faţă de la 85%, cât era în săptămâna precedentă.

Reamintim că un val de frig a lovit zona centrală a Europei, temperaturile de noapte scăzând la limita îngheţului şi ameninţând culturile în curs de dezvoltare. Această situaţie a fost agravată şi de nivelul redus al precipitaţiilor.
Cu toate acestea, Comisia Europeană estimează producţia de grâu a Franţei la 34,9 mil. tone, cu 20% peste media ultimilor patru ani.
În aceeaşi situaţie se află şi culturile de orz de iarnă, 77% (scădere cu 4%) fiind în stare ”bună sau excelentă”, grâul dur - în scădere cu 8%, până la 69%, iar starea culturilor de orz de primăvară s-a înrăutăţit cu 5%, până la 82% "bun sau excelent".
Campania de semănat la porumb avansează rapid şi se estimează că circa 74% din suprafaţa planificată era însămânţată până la 26 aprilie.

CLIENŢII ORZULUI UCRAINEAN
În primele nouă luni ale acestui sezon (1 iulie 2020 - 31 martie 2021), Ucraina a exportat 4,07 mil. tone de orz, cu 5% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Numai în luna martie au fost exportate 131 mii tone, cu 116% mai mult decât în februarie şi cu 58% mai puţin decât în martie 2020.
Din totalul exporturilor ucrainene de orz, în perioada menţionată, China a avut o cotă de 69%. În topul destinaţiilor pentru orzul livrat de Ucraina se mai află: Arabia Saudită, Israel, Algeria, Iordania, UE şi Qatar.


Click AICI şi urmăreşte evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 926 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?