Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţul cerealelor şi impactul Covid-19 asupra burselor

Publicat: 15 martie 2020 - 19:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile cerealelor pe pieţele internaţionale au scăzut săptămâna aceasta pe fondul isteriei create de extinderea epidemiei de coronavirus, cu toate că vineri tranzacţiile pe principalele burse de tranzacţionare au înregistrat ceva semne pozitive.

În timp ce preţul grâului a fost afectat moderat, rapiţa a înregistrat cea mai mare scădere. În ton cu tendinţa înregistrată în sectorul petrolului şi poate chiar influenţată de această evoluţie, preţul rapiţei pe Bursa de la Paris a pierdut 9,75 euro pe tonă de luni până vineri! Astfel, dacă în prima zi a săptămânii tona de rapiţă cu livrarea în luna mai era cotată la 365 de euro, joi seara preţul coborâse deja la 356 de euro/t.

În ceea ce priveşte grâul, Bursa MATIF din capitala Franţei afişa luni preţul de tranzacţionare de 178,50 euro/t, iar joi cotaţia a ajuns la 176,25 euro/t, înainte ca vineri să crească puţin până la 177 euro/t. Este vorba de grâul cu livrarea în septembrie. În schimb, la Bursa de la Londra grâul era tranzacţionat luni la preţul de 145,40 lire sterline/tonă, iar vineri a crescut uşor la 146,95 lire sterline/tonă.

Chicago-Stock-Exchange_bPe de altă parte, la Bursa de la Chicago, în data de 6 martie grâul era cotat la 515,75 cenţi pe buşel, adică echivalentul a 189,50 dolari/tonă, pentru ca o săptămână mai târziu să scadă până la 505,50 cenţi/buşel, respectiv 185,47 dolari/tonă. În cazul porumbului, cotaţia CBOT a pornit de la 376 cenţi/buşel, echivalent cu 148,02 dolari/tonă şi a ajuns la 143,98 dolari/tonă.

Între timp, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a prezentat raportul său lunar de ofertă şi estimare a cererii (WASDE), în care se anticipează o creştere a producţiei mondiale de grâu, a consumului dar şi a exporturilor, scenariu care va duce automat la diminuarea stocurilor finale.

Astfel, producţia globală de grâu este prognozată acum la 764,49 milioane tone, cu puţin mai mult decât estimarea de luna trecută (763,95 milioane tone), în timp ce estimarea producţiei de porumb a fost mărită la 1,112 miliarde tone, ceea ce înseamnă o creştere de 420.000 de tone. Estimarea producţiei mondiale de cereale grosiere a crescut şi ea la 1,402 miliarde tone.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1469 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?