Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Poate vă interesează - CALCULUL IMPOZITULUI pe ARENDĂ în anul 2019

Publicat: 09 iunie 2019 - 17:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Revista Ferma vine în sprijinul fermierilor şi le prezintă preţurile-bareme stabilite prin hotărâri ale consilierilor judeţeni pentru calculul impozitului pe arendă în acest an.

Preţurile medii ale produselor agricole pe baza cărora se calculează impozitul la veniturile din arendă, exprimate în natură, conform art. 84 alin. (5) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, sunt stabilite prin hotărâre a Consiliului Judeţean, în baza propunerilor transmise de direcţiile agricole judeţene, instituţii care au în atribuţie monitorizarea pieţei produselor agricole.

Porumb_b

Grâul: de la 0,9 lei (Caraş Severin), la 0,48 lei/kg (Sălaj)
Astfel, pentru grâu, maximele de peste 60 de bani kilogramul se regăsesc în judeţele Caraş Severin (0,9 lei/kg), Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, cu câte 0,68 lei/kg, apoi urmează plutonul fruntaş: Bacău, Braşov, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Mureş, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea şi, în timp ce nivelurile minimale, de sub 55 de bani/kg, sunt în: Sălaj - cu 0,48 lei/kg, şi, în continuare,
Gorj, Iaşi, Olt, Prahova, Vâlcea şi Timiş, fiecare cu câte 50 de bani kilogramul.

Porumbul boabe: între 1 leu (Giurgiu) şi 0,4 lei kilogramul (Dolj)
Pentru porumb, preţurile maximale, de peste 60 de bani kilogramul, se constată în Giurgiu, cu un leu pe kilogram, în Caraş Severin (90 de bani/kg), Bucureşti (63 de bani/kg) şi Ialomiţa 0,62, iar cele mai mici preţuri etalon au fost stabilite în judeţele Maramureş (porumb ştiulete - 0,34 lei/kg), Dolj (0,40 lei/kg), Buzău (0,4 lei/kg), Alba, Argeş, Iaşi şi Sălaj, cu câte 0,45 lei kilogramul, apoi Olt, Neamţ şi Timiş, cu 0,48 lei/kg şi judeţul Galaţi (0,58 lei/kg).

Floarea-soarelui: 1,6 lei (Caraş Severin) - 0,90 lei/kg (Dolj)
De asemenea, în ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, cele mai mari preţuri medii pe baza cărora se calculează impozitul la veniturile din arendă, exprimate în natură, de peste 1,3 lei/kilogram, sunt în judeţele Caraş Severin (1,6 lei/kg), Sibiu (1,5 lei/kg), Teleorman (1,4 lei/kg) şi Constanţa (1,31 lei/kg), iar în judeţele Dolj (0,90 lei/kg), Timiş, Buzău şi Giurgiu (un leu kilogramul), urmate îndeaproape de Satu Mare, Prahova, Mureş, Alba, Arad şi Bihor, cu câte 1,1 lei kilogramul de floare.

Rapiţa: 1,56 lei (Ialomiţa) - 1,1 lei/kg (Timiş)
Pentru rapiţă, maximele, de peste 1,4 lei per kilogram, se înregistrează în judeţele: Ialomiţa (1,56 lei/kg), Caraş Severin, Bihor, Sibiu şi Dâmboviţa, cu câte s1,5 lei/kg, apoi Vaslui (1,46 lei/kg) şi Cluj - 1,45 lei/kg, iar în Argeş, Timiş şi Buzău preţurile sunt de 1,1 lei/kg, în Alba - 1,2 lei/kg şi judeţul Neamţ - 1,25 lei kilogramul de rapiţă pentru ulei.

Consultând datele centralizate, se poate spune că în unele judeţe, preţurile medii pe baza cărora se evaluează impozitele în lei asupra veniturilor exprimate în natură obţinute din arendarea bunurilor agricole sunt uşor mai mici comparativ cu cele stabilite în anul precedent.
Centralizatorul Fiscului cu preţurile-bareme pe judeţe la produsele agricole poate fi consultat la: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili /Judete_PreturiAgricole.


PREVEDERI LEGISLATIVE
Conform Codului Fiscal, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile sunt venituri în bani şi/sau în natură, obţinute de proprietar, uzufructar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente. Aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 84, cel care stabileşte venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, alin. (1) din Legea 227/2015, “venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei a veniturilor în natură şi se stabileşte pe baza chiriei sau a arendei prevăzute în contractul încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul chiriei sau arendei”. Şi mai departe, la alin. 5 se prevede: “În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene, în urma propunerilor înaintate de direcţiile teritoriale de specialitate ale direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Vizualizat: 2942 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?