Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piața internațională a cerealelor

Publicat: 03 octombrie 2014 - 15:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Perspectivele privind producția mondială de cereale și oleaginoase au continuat să crească și în luna august, conform raportului Consiliului Internațional al Cerealelor.

Click pe poza pentru galerie!

Prognoza pentru producția mondială de cereale (grâu și cereale grosiere) a crescut cu 17 milioane tone în această lună, ajungând la 1,976 miliarde tone, cu foarte puțin sub producția de anul trecut. Cele importante creșteri s-au înregistrat, în mare parte datorită unor rezultate mai bune decât cele așteptate inițial, în China, Uniunea Europeană și Rusia. Perspectivele privind producția de porumb sunt, de asemenea, semnificativ mai mari, pentru recolta din SUA, Brazilia, UE și Ucraina.
Estimarea privind producția mondială de soia, în sezonul 2014/15 este în mare parte neschimbată, fiind estimată la 304 milioane tone, cu 8 la sută mai mare față de producția din sezonul precedent, în foarte mare măsură datorită randamentelor record care sunt de așteptat să fie realizate de principalii exportatori. Volumul comerțului mondial cu soia este de așteptat să crească și mai mult, pe măsură ce necesarul procesatorilor chinezi se extinde.
GRÂU - previziunile pentru producția mondială de grâu în sezonul 2014/15 au crescut cu 11 milioane tone, reflectând, în mare măsură, o perspectivă mai bună pentru culturile din Rusia și Uniunea Europeană.
O concurență mare cu porumbul este de așteptat în majoritatea piețelor, iar consumul de grâu pentru hrana animalelor se estimează că va crește. Stocurile la principalii exportatori sunt de așteptat să atingă cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.
PORUMB - în emisfera nordică perspectivele privind un randament foarte bun au continuat să se îmbunătățească în luna august, inclusiv în Statele Unite. Cu toate acestea, producția la nivel mondial ar putea fi mai mică față de anul trecut cu un procent.
OLEAGINOASE - ploile abundente din ultimele săptămâni au favorizat dezvoltarea culturii de soia din Statele Unite. În emisfera sudică se pregătește campania de însămânțare și sunt estimate creșteri ale suprafețelor alocate acestei culturi în Brazilia și Argentina. Producțiile mari estimate ar trebui să conducă la creșterea stocurilor, mai ales la principalii exportatori. Un nivel confortabil al perspectivelor privind această cultură a fost evidențiat și de prețurile de export relativ mai mici din luna august. În ciuda producției de rapiță, care a asigurat o bună aprovizionare a pieței mondiale, cererea rămâne ridicată, astfel că, la sfârșitul sezonului, se estimează o scădere a stocurilor.

Situația pe principalele piețe
ARGENTINA. Campania 2014 de recoltare a porumbului se apropie de final, iar primele estimări indică o producție totală mai mare decât era așteptată, ca urmare a randamentului ridicat obținut în urma condițiilor meteo favorabile. Astfel, producția de porumb este estimată la 30 milioane tone, cu 3 la sută peste nivelul recoltei din 2013 și cu mult peste media ultimilor cinci ani. Campania de recoltare la grâu va începe în noiembrie și se apreciază că producția va ajunge la 11,5 milioane tone. Anul acesta, suprafața cultivată cu grâu a fost mai mare decât în sezonul precedent. Producția toală de cereale a Argentinei, în 2014, va ajunge probabil la 52 milioane tone, un nou record.
Pentru sezonul următor, campania de semănat la porumb începe la sfârșitul lunii septembrie, iar primele previziuni indică o reducere cu cca 10 la sută a suprafeței ce urmează a fi semănată, în principal din cauza prețului mic de pe piața internațională. În condiții normale, Argentina exportă cca jumătate din producția anuală.
UCRAINA. La 1 septembrie, stocurile de cereale ale companiilor mari și mijlocii erau de 16,4 milioane tone grâu, 4,3 milioane tone orz și 1,3 milioane tone porumb. În total 23,4 milioane tone, în creștere cu 15 la sută față de aceeași dată a anului trecut. Datele prezentate de Serviciul de Stat pentru Statistică nu includ cerealele depozitate la sutele de ferme ucrainene mici. Conform datelor oficiale, în Ucraina se vor produce anul acesta peste 63 milioane tone cereale. Cosumul intern este estimat la cca. 26 milioane tone cereale pe sezon, iar alte aproximativ 30 milioane tone se apreciază că vor fi exportate în sezonul 1 iulie 2014 - 30 iunie 2015.
RUSIA. Conform estimărilor oficiale, Rusia va produce 106 milioane tone cereale în acest sezon, față de 98 milioane tone în 2013. Producția de grâu estimată este de 60 de milioane tone. SovEcon, una dintre cele mai importante firme de consultanță din Rusia, a ridicat previziunile privind exportul de grâu al țării la 22,5 milioane tone de la 22 milioane tone, cât era estimat anterior. Astfel, volumul total de cereale exportate de Rusia în sezonul 2014/15 se apreciază că va ajunge la 30,5 milioane tone. În sezonul 2013/14, Rusia a exportat 25,7 milioane tone cereale, inclusiv 18,3 milioane tone grâu.
GERMANIA. Estimarea provizorie arată că producția de grâu a Germaniei s-a ridicat la 27,9 milioane de tone, în creștere cu 12 la sută față de anul trecut. Producția de rapiță de iarnă a fost de asemenea în creștere cu 7,7 la sută (6,21 milioane tone). Germania a avut o iarnă blândă, de care au beneficiat culturile din toamnă, dar ploile din timpul campaniei de recoltare au afectat calitatea producției de grâu.

 

Vizualizat: 695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!