Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piaţa europeană a tomatelor

Publicat: 28 aprilie 2018 - 11:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile medii ale tomatelor din Uniunea Europeană în luna martie au fost cu 19% mai mici decât media perioadei de referinţă (ultimii cinci ani). Acest indicator este însă foarte diferit în rândul statelor membre.

Tomate_bÎn Italia, spre exemplu, preţul tomatelor comercializate în martie a fost cu 27 procente peste medie, în timp ce în Spania s-a situat cu 23 procente sub medie, iar în Olanda şi Franţa scăderea a fost doar de 6%, respectiv 5%. Statele sudice se confruntă cu o concurenţă sporită din partea producţiilor timpurii din Europa Centrală, datorită progreselor tehnologice. Pe de altă parte, importurile din Maroc în primul trimestru al anului 2018 au fost la un nivel relativ ridicat în comparaţie cu perioada de referinţă.

Dacă privim înapoi, se poate constata că preţurile medii ale tomatelor din Uniunea Europeană se situează la nivelul maxim al perioadei de referinţă din noiembrie 2017. Între decembrie 2017 şi ianuarie / februarie 2018, preţurile au scăzut treptat, stabilizându-se în martie, în jurul preţului minim al perioadei de referinţă.

Preţurile medii în interiorul blocului comunitar au fost la niveluri istorice ridicate în cea mai mare parte a anului 2017, cu o valoare relativ scăzută în luna mai. O caracteristică specifică a pieţei de tomate este că nivelul preţurilor se poate schimba foarte rapid într-o perioadă de 2 sau 3 luni, de la foarte ridicat la foarte scăzut sau viceversa.

Vizualizat: 368 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?