Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piaţa europeană a sorgului, în creştere

Publicat: 08 ianuarie 2019 - 12:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 2018, suprafaţa alocată sorgului în Uniunea Euroneană a crescut cu 6 procente, ajungând la circa 145.640 hectare, ceea ce reprezintă un plus de 9.000 hectare faţă de anul precedent.

Potrivit unui raport al organizaţiei interprofesionale Sorghum ID, această evoluţie a fost influenţată în principal de extinderea suprafeţelor din România şi Ungaria, în condiţiile în care Franţa, principala ţară cultivatoare de sorg din spaţiul comunitar, este considerată a fi un vector constant de creştere.

Sorg_bÎn aceste condiţii, în 2018, producţia UE a crescut cu 14%, până la valoarea de 829.000 tone. O evoluţie spectaculoasă, susţinută atât de creşterea suprafeţelor cât şi a randamentelor. Astfel, în Italiaproducţia medie la hectar a depăşit 7 tone, reflectând o creştere a producţiei de 22%. Pe de altă parte, în România, creşterea puternică a suprafeţelor şi randamentele bune (de peste 5 t/ha) au condus la o recoltă de peste 80.000 tone, ceea ce înseamnă practic dublarea producţiei.

Ungaria a obţinut, şi ea, rezultate bune, având o producţie superioară cu 58% faţă de anul trecut. În Franţa, în ciuda creşterii suprafeţelor, producţia nu a crescut decât cu un procent faţă de 2017, din cauza unei scăderi de 0,2 t/ha a randamentelor. În schimb, producţia spaniolă de sorg a rămas stabilă.

Aceste rezultate încurajatoare sunt de bun augur pentru campania agricolă din 2019, an în care se aşteaptă ca suprafeţele cultivate cu sorg să crească din nou, la fel şi producţiile.

Vizualizat: 803 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?