Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PIAŢA - „bursa de mărfuri” din Matca

Publicat: 11 iulie 2018 - 23:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa din Matca este unul dintre cele mai dinamice organisme comerciale din zonă. Zilnic, zeci de tone de legume proaspete (ardei, tomate, vinete, castraveţi), pepeni verzi şi galbeni îşi aşteaptă clienţii. Dar, aşa cum se mai întâmplă, marfă bună, cumpărători puţini.

“Ieri la prima oră a dimineţii, am fost în piaţă cu ardeioasele: o tonă de ardei gras şi 500 kg de ardei capia. Am stat cu sacii de marfă cam până pe la 10,00. Am vândut ardeiul gras galben la 2,20 şi 2 lei kilogramul, iar ardeiul capia mai întâi la 6,50 şi apoi a scăzut la 6 lei/kg”, ne-a declarat Costache Radu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi legumicultori mătcaşi, mai cu seamă că în solariile lui, firmele de profil organizează simpozioane şi loturi cu hibrizi de legume în testare.      

Producţie bună de ardei
Costache Radu consideră că preţul obţinut a fost unul bunişor. Recoltează ardeii la o săptămână, în funcţie de cum se mişcă marfa şi preţurile. Are un solar cu ardei gras şi un hectar de capia în mediu de producţie neprotejat. După 20 iulie va începe recoltarea primelor cantităţi din câmp şi potrivit calculelor sale va obţine undeva la 50-60 tone. În solar, la ardeiul gras, producţia este cu mult mai bună, dar şi cheltuielile sunt substanţiale. A plantat 33 mii plante din hibrizi cu creştere nedeterminată şi va obţine cam 7-8 kg de fructe pe plantă.

În familia Radu, cinci legumicultori au accesat programul de tomate
În familia Radu, soţia şi unul dintre copii au realizat programul de tomate din primul ciclu de producţie. Banii încasaţi - 3000 euro – au fost bineveniţi. Pentru toamnă s-au înscris Costache, împreună cu mama sa şi încă un frate să îndeplinească condiţiile schemei de ajutor de minimis: minimum 1.000 mp de solar, obţinerea unei producții de cel puţin 2 kg de tomate/mp şi dovada producției realizate şi comercializate prin documente justificative.
Costache Radu nu-şi face niciun fel de problemă. Are cultivaţi doi hibrizi dintre cei mai productivi testaţi în loturile sale care au oferit la “proba cântarului” 4,7 - 4,9 kg de tomate pe plantă.

“În lunile iulie-august, treaba merge prost în piaţă!”
Mătcaşii spun că piaţa este bună dimineaţa până pe la orele 10,00 – 11,00. Dacă nu vând, sunt nevoiţi să plece cu marfa acasă şi să revină spre seară. Dar atunci, preţurile sunt mai joase. Legumicultorii culeg eşalonat ardeioasele, cam la o săptămână, pentru că nu au o mişcare… naturală!  
„În lunile iulie-august treaba merge prost; aşa e în fiecare an. Suntem între primul şi al doilea ciclu de producţie, de aceea nici marfă multă nu este în piaţă. Aşteptăm să ieşim cam pe 15 august cu tomatele şi castraveţii de ciclul doi”, ne-a declarat Florin Ciocan, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători de Legume şi alte Produse Agricole Zootehnice Matca.

Costache radu legumicultor Matca_b
Liderul mătcaşilor (rămas singur că Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca, a ales să dea bir cu fugiţii) fusese cu o zi în urmă cu marfă. „Am avut la vânzare două tone de ardei gras; am dat la 2,6 lei kilogramul. M-a aşteptat clientul, ştia că am marfă proaspătă şi de calitate extra. Peste o săptămână mai vin cu ardei la piaţă”.

Monocultura de ardei aduce venituri de 1 miliard de lei vechi
Florin Ciocan cultivă numai ardei în solarul său de 27 ari. Anul acesta a pus 9.500 fire de răsad şi va culege până toamna târziu. Ne spune că într-un sezon de producţie câştigă între 800 milioane şi 1 miliard lei vechi, fără a mai pune la socoteală grijile, stresul, nopţile nedormite, munca cu întreaga familie...
Cheltuielile cu legumicultura nu trec de jumătatea veniturilor încasate.
În câmp mai are 1,3 ari cultivaţi cu varză. O vreme nu a mai cultivat, a aruncat varza ca şi mulţi alţi producători din Matca. Acum se caută, căpăţâna a ajuns la 1,7 - 1,8 lei kilogramul. Nu peste mult timp va ieşi la piaţă că are pus un hibrid mai văratec.

piata Matca_1_b

Ministrul Agriculturii a rezolvat două din problemele mătcaşilor
Florin Ciocan este mulţumit că ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a implicat să rezolve două dintre problemele legumicultorilor din Matca.
„Producătorii care au accesat Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici fuseseră obligaţi de Mediu să monteze apometre la fântână! În numele asociaţiei am făcut un memoriu la MADR şi dl. ministru Petre Daea a intervenit, susţinând că nu este în regulă ca producătorului român să-i se pună apometru la fântâna făcută de el în curte sau moştenită de la părinţi. Şi această obligaţie a fost scoasă!”, ne-a declarat Florin Ciocan.

piata Matca_2_b
Liderul asociaţiei tinerilor producători este bucuros că prin intervenţia ministrului Agriculturii s-a găsit pentru moment o soluţie provizorie şi pentru platforma de gunoi a comunei care a fost închisă de Mediu. Aceasta a redevenit funcţională, doar pentru depozitarea resturilor vegetale eliberate din solarii la încheierea ciclurilor de producţie.
Sigur, se va găsi, în final, o măsură legală pentru că dealurile din jurul comunei sunt pline cu zeci de tone de resturi vegetale şi  reprezintă adevărate focare de infecţie cu boli şi dăunători pentru culturile legumicole.  

Mercurial în Piaţa engros din Matca  
Tomate: 1,5 - 2 lei/ kg;
Varză: 1,0 - 1,5 lei/kg;
Porumb de fiert: 1 leu ştiuletele;  
Vânăta: 2 - 2,2 lei/kg;
Castraveţi: 1,5 kg marfă cal I;  
Pepene verde: 0,70 lei/kg;
Pepene galben: 1,30 lei/kg;
Ardei gras: 2 - 2,6 lei/kg;
Ardei capia: 6 - 6,50 lei kilogramul.

• Comuna Matca are o suprafaţă de 8.579 ha, din care intravilan 980 ha şi extravilan 6.604 ha;
 Populaţia numără 12.000 locuitori, din care aproape 10 mii se ocupă cu agricultura;
 În comună sunt înregistrate 4.354 gospodării şi 3.400 locuinţe;
 Suprafaţa de solarii este de peste 400 hectare care produc anual, mai bine de 200.000 tone de legume; îndeosebi: castraveţi, tomate, ardei, vânătă…
 În anii anteriori, hectarul de teren s-a vândut şi cu 50.000 de euro.

piata Matca_3_b

Vizualizat: 5567 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?