Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piaţa agricolă mondială

Publicat: 16 iulie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima lună (iunie), ca de altfel în ultimul trimestru, la Bursa de la Chicago, preţul la soia boabe a câştigat cele mai bune poziţii de tranzacţionare

Click pe poza pentru galerie!

Aceasta a fost o surpriză pentru cei care se aşteptau la o evoluţie negativă, mai ales că Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) anunţase existenţa unor stocuri mai mari decât aşteptările pieţei, precum şi o creştere a suprafeţei însămânţate cu soia în acest an.

Cu toate acestea, traderii apreciază că soia nu se bucură încă de antenţia cuvenită. Astfel, Agrimonez.com afirmă că aprecierea preţului la soia s-a făcut mai ales în defavoarea şi pe seama scăderii preţului la cereale, în special la porumb.

În Europa, la bursa de la Londra, preţul grâului pentru luna noiembrie a scăzut cu 0,3% şi s-a închis la 171,0 lire sterline pe tonă, la egalitate cu preţul înregistrat la bursa de la Paris, unde a scăzut cu 1,1% şi s-a închis la 226,75 euro/tonă, aceasta în condiţiile dificile ale cotaţiilor euro pe piaţa bancară.
În Franţa, situaţia culturilor de porumb a fost evaluată de AgriMer în penultima săptămână a lunii iunie ca fiind în condiţie „bună” sau „excelentă” în proporţie de 73%, în comparaţie cu situaţia de anul trecut, când numai 64% din culturi au fost clasificate ca fiind în această condiţie.

 

RUSIA
Exporturi de 18 milioane tone cereale în 2012/2013

Conform previziunilor RusAgroTrans, producţia de cereale a Rusiei în noul sezon (iulie 2012 - iunie 2013), va fi de numai 87,9 milioane tone, faţă de 89,4 milioane tone cât s-a estimat în raportul precedent.

Recolta va fi substanţial mai mică în regiunile sudice ale ţării şi o creştere uşoară va fi în zona Centrală şi în districtul Volga. O scădere uşoară se prognozează în Siberia, în timp ce randamentele din regiunea Ural se vor situa la valori medii normale după recordul de anul trecut.

Se apreciază că stocurile de cereale au fost de 15,1 milioane tone la începutul sezonului (1 iulie 2012), în scădere faţă de 16,8 milioane tone la începutul sezonului trecut (1 iulie 2011). În aceste condiţii, potenţialul de export al Rusiei ar putea ajunge la cel mult 18 milioane tone.

Înstalaţiile portuare ruseşti s-au extins iar livrările de cereale sunt în curs de desfăşurare prin porturile baltice. În această perioadă şi preţurile sunt favorabile, astfel că cea mai mare parte a exportului de cereale (80-85%) vor fi expediate în străinătate până la 1 ianuarie 2013. În aceste condiţii se va intensifica concurenţa pe piaţa internă şi exporturile vor scădea.

 

SPANIA
Cu 30% mai puţine cereale de iarnă

După ce luna trecută se aprecia o scădere cu 25% a producţiei de cereale de iarnă, prognozele oficiale ale ministerului spaniol al agriculturii indică în luna iunie o scădere cu până la 30% a producţiei de cereale de iarnă, precum şi o scădere cu 5% a suprafeţei semănate cu porumb.

Recoltarea cerealelor de iarnă a început în Spania şi, până la 29 iunie, s-a înregistrat oficial o producţie mai mică cu 27%, adică 12,27 milioane tone, din cauza secetei. La oleaginoase prognoza oficială indică un declin al producţiei de 32%, comparativ cu anul trecut. De asemenea, se înregistrează şi o scădere a producţiei de furaje. Oficialii UE prognozează o scădere de mai mult de jumătate din producţia de grâu dur în Spania.

Spania este importator de grâu furajer din Marea Britanie şi foloseşte cca 1 milion tone de porumb (siloz, plante întregi) pentru producerea de bioetanol. Conform estimărilor de până acum, porumbul va fi preferat în hrana animalelor, în sezonul 2012/2013, dacă vor fi confirmate disponibilităţile din Bulgaria, Franţa şi Ucraina.

 

BULGARIA
Mai mult grâu la export

Ministerul agriculturii din Bulgaria se aşteaptă ca recolta de grîu de anul acesta să fie de aproximativ 3,8 milioane tone, în timp ce, pentru consumul intern, este nevoie de cca 1,5 milioane tone grâu.

Bulgaria a exportat cca 2,05 milioane tone grâu în acest sezon (începând din 1 iulie 2011). Numai în primele 3 săptămâni ale lunii iunie (1-19 iunie 2012), Bulgaria a exportat 39,1 mii tone. Exporturile de grâu, în aceeaşi perioadă a sezonului trecut, au totalizat 1922,3 mii tone, cu 167,442 mii tone (8,7%) mai puţin decât în sezonul actual.

Suprafaţa cultivată cu orz în Bulgaria a fost anul acesta de 1,88 milioane hectare, din care cca 1,54% au fost distruse de gerul din iarnă. Randamentul mediu aşteptat a se obţine în acest an este de 3,72 tone/ha, în ţară existând zone cu producţii medii cuprinse între 2,57 şi 4,88 tone/ha. Anul trecut, randamentul mediu obţinut a fost de 3,78 t/ha şi de 3,4 t/ha în 2010.

 

ARGENTINA/CHINA
Acorduri comerciale pentru produse agricole

China este cel mai mare client al Argentinei pentru produsele agricole şi al doilea cel mai mare partener comercial. Comerţul bilateral a totalizat 14,8 miliarde de dolari în 2011, cu un excedent de 8 miliarde de dolari în favoarea Chinei.

Argentina este exportatorul mondial numărul unu de şrot şi ulei de soia, pe locul trei la exportul de soia şi pe locul al doilea la exportul de porumb. China este cel mai important cumpărător de soia şi ulei de soia din Argentina.

Acordul mai cuprinde termenii pentru cooperarea în domeniul energiei nucleare şi privind un împrumut pentru modernizarea a 1500 km din reţeaua de căi ferate a Argentinei, precum şi alte domenii de colaborare.


ŞTIRI

R. MOLDOVA
Secerişul a început mai repede

Datorită condiţiilor meteo din această primăvară şi vară, în Republica Moldova, campania de recoltare va începe cu două săptămâni mai devreme. Astfel, grâul şi orzul s-au copt mai repede iar randamentul va fi mai mic decât anul trecut. Se aşteaptă o producţie de 650 mii tone de grâu, cu 100 mii tone mai puţin decât în 2011. Numai cca 40% din noua recoltă va putea fi utilizată pentru panificaţie.

KAZAHSTAN
Mai multe cereale la export

Până la sfârşitul lunii septembrie, Kazahstanul va exporta alte 3,8 milioane de tone de cereale, după ce a exportat deja în acest sezon cca 11 milioane tone de cereale. Capacităţile de depozitare a cerealelor din Kazahstan pot stoca până la 22,9 milioane de tone. În prezent se mai află în silozuri cca 7 milioane de tone cereale.
Potrivit Agenţiei de Stat pentru Statistică, în 2011 producţia de cereale din Kazahstan a fost de 26,9 milioane de tone (greutate netă), cu un potenţial de export de 15 milioane de tone. Kazahstanul exportat 5,9 milioane de tone de cereale în anul de comercializare 2010-2011, din care echivalentul în făină de cereale 2,5 milioane de tone.

UCRAINA
Producţie cu 30% mai mică

Producţia de cereale şi oleaginoase din acest sezon, în Ucraina, este estimată la 43-44 milioane de tone, cu aproximativ 10-12 mil. tone (20-30%) mai puţin decât anul trecut. Această reducere a producţie este pusă pe seama condiţiilor meteo dificile, în special seceta care a afectat cea mai mare parte din ţară.

Bursa agricolă. Preţuri Futures la 29 iunie 2012

Tabel bursă agricolă Iulie 2012Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 839 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?