Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Piaţa agricolă. Ce avantaj major are România?

Publicat: 08 noiembrie 2021 - 11:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe piaţa cerealelor, preţurile urcă vertiginos până la valori maxime fără precedent. Motivul? Oferta este chiar mai slabă decât prognozele anterioare, iar cererea rămâne la fel de crescută. Ce se întâmplă în Bazinul Mării Negre?

„În Portul Constanţa, preţul grâului s-a stabilizat în jurul a 265 CPTeuro/tona, cu o diferenţă de 10 euro/t pentru grâul de furaj. Livrările din această lună sunt cotate la 324 FOBdolari/t. Probabil că în ianuarie-februarie se va duce undeva la 340 FOBdolari/tonă. E un traseu prestabilit la grâu!”,susţine Cezar Gheorghe, expert analist.

Consultantul pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români prevede pentru porumb, în perioada următoare, „o anumită degradare”. Cezar Gheorghe explică de ce: „În primul rând, SUA au generat o prognoză de recoltă de 380 milioane de tone; şi mai mult decât atât, abia au trecut de jumătatea stadiului de recoltare. Ucraina, care are un program de export de 32-33 mil. tone, va intra masiv la recoltat şi va apăsa asupra pieţei şi a preţului”.

Preţul porumbului s-a degradat de la 240 (la jumătatea lunii octombrie) la 230 euro pe tonă; acum staţionează.

piata agricola 01_b 

OFERTA GLOBALĂ ESTE ŞI MAI TENSIONATĂ


Pe piaţa futures europeană, pentru luna decembrie, grâul a fost comercializat la un nou maxim istoric, apropiindu-se de 280 euro pe tonă! Analiştii se întreabă când va depăşi cota... 300!

Şi orzul a cunoscut o creştere semnificativă de preţ. Potrivit agrarheute.com, declanşatorul creşterii preţului a fost ultimul raport USDA cu corecţii descendente ale cantităţilor de recoltă şi ale stocurilor la cei doi exportatori de top - SUA şi Canada.

Oferta globală este şi mai tensionată,iar grâul din Europa are şi mai multă cerere pe piaţa mondială.

În acelaşi timp, Franţa şi-a revizuit din nou în jos recoltele de grâu şi de orz.

Primele cantităţi de grâu cu livrare în ultima lună a anului (tranzacţionate la jumătatea lunii octombrie) au atins un nou maxim de 276 euro/tonă, cu aproximativ 37 euro mai mare decât în urmă cu o lună. Recolta de grâu din 2022 a fost cotată pe piaţa futures la 240,25 euro/tonă. În a doua decadă a lunii octombrie, pe piaţa en gross şi în portul de export din Hamburg, grâul s-a tranzacţionat cu 273 euro/tonă, dealerii oferind 278 euro/tonă cu livrare până în decembrie. Orzul furajer din Hamburg a fost cotat între 245 şi 247 euro/tonă, iar secara la 240 euro/t. În portul Rouen, grâul a fost preţuit la 273 euro/t.

 

CELE MAI MICI STOCURI DIN 2007 ÎNCOACE


Este puţin probabil ca situaţia tensionată a ofertei globale să se schimbe în următoarele câteva luni, chiar dacă recolta australiană viitoare este mare, lucru confirmat de către USDA. Bilanţul global, care a fost din nou revizuit brusc, şi o cerere internaţională puternică determină creşterea preţurilor cerealelor.

În raportul său din octombrie, USDA a redus nivelurile de stocuri globale cu 6 mil. tone, la doar 277 mil. tone, ceea ce reprezintă o scădere de 11 mil. tone comparativ cu anul precedent. Rezervele marilor exportatori sunt estimate la 50 mil. tone, cele mai mici stocuri din 2007.

porumb piata agricola_b 

VOLUM MARE DE EXPORTURI

 

Cererea internaţională e la un nivel foarte ridicat. Într-o săptămână, Egiptul, cel mai mare importator din lume, a cumpărat 180.000 tone de grâu rusesc şi 60.000 tone din România.

Comisia Europeană raportează că exporturile europene de grâu pentru sezonul actual sunt de 8,8 mil. tone, cu 2,4 mil. mai mult decât cu un an în urmă.

Conform datelor oficiale, însă, 718.000 tone au fost expediate din Franţa şi 966.000 tone de grâu au fost deja vândute din Germania către ţări terţe.

România a exportat deja 2,94 milioane de tone pe piaţa mondială.

CUM EVOLUEAZĂ PIAŢA FLORII SOARELUI şi de ce FERMIERII ROMÂNI FAC STOCURI aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2021!

În următorii 4-5 ani văd că va fi o schimbare de paradigmă în care nu va mai dicta preţul, ci originea mărfii. Deocamdată, destinaţia dictează preţul - CEZAR GHEORGHE, expert analist

 

PREŢURI EURONEXT, PARIS

Grâu - 276,50 euro/t (tendinţă - 0,63%);

Porumb - 247,25 euro/t (0,00 %);

Rapiţă - 686,25 euro/t (1,75%).

Click AICI şi urmăreşte evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT 

Vizualizat: 1708 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?