Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Păsurile MICILOR PRODUCĂTORI din pieţele VOLANTE

Publicat: 21 august 2017 - 17:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

REPORTAJ ÎN „BURSA DE MĂRFURI”. Preţuri de achiziţie la comercianţi de două treimi din preţul final de vânzare a produselor agricole, fiscalizarea mai atentă a intermediarilor şi o frecvenţă crescută a organizării pieţelor rezervate exclusiv lor se numără printre principalele doleanţe ale producătorilor care vând timp de două-trei zile pe săptămână în pieţele volante ale Clujului, devenite o tradiţie în oraş şi în zonă începând din 2010.

„Eu am deschis primul piaţa volantă din Cluj, în 2010”, povesteşte cu mândrie Vasile Bob în vârstă de 57 de ani, agricultor din comuna clujeană Jucu, prezent în piaţa volantă de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca. Din mai-iunie şi până toamna târziu, în fiecare zi de sâmbătă, între orele 7 şi 15, circa 140 de producători agricoli „îşi dau întâlnire” aici cu consumatorii, într-o relaţie comercială „la prima mână”. În oraş mai funcţionează alte două pieţe volante, în cartierul Gheorgheni - joia, între orele 14-19, şi lângă ştrandul din cartierul Grigorescu, „contestată” de producători din cauza amplasamentului lăturalnic. (...)

scena-piata-volanta_b

Care ar fi preţul corect?
„Dacă ar da un preţ bun, ar vinde orice producător. Până atunci, eşti tentat să vii tu la piaţă... La un produs pe care îl vinde cu 10 lei, să îmi dea 7”, exemplifică domnul Letai, un agricultor din Moldoveneşti, care lucrează alături de soţie cinci hectare de pământ cu legume şi pomi fructiferi. (…)

producator-volanta_b

„Producem mai puţin şi mai bine”
Pe fondul provocărilor cu care se confruntă la vânzare, tendinţa unor producători este de a-şi diminua suprafeţele cultivate: „Preferăm să vindem direct, producem mai puţin şi mai bine; deja de 5-6 ani de când e piaţa volantă oamenii mă ştiu şi pe mine, şi marfa, şi mulţi sunt cei care revin”, relatează Kiss Dezideriu, de 49 de ani, care cultivă roşii şi vinete în solarii, respectiv ardei şi cartofi pe două hectare în câmp, în localitatea Bădeni - comuna Moldoveneşti. Producătorul se laudă cu şapte soiuri de roşii, deoarece gusturile se schimbă: „Acum zece ani voiau roşii tari, acum sunt la modă cele moi”, povesteşte bărbatul, care face exclusiv agricultură deja din anul 1992.

Ce alte nemulţumiri au producătorii care vând în volantele clujene, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 1139 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?