Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pandemia şi Brexit-ul păgubesc comerţul UE

Publicat: 11 iunie 2021 - 17:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai puţine mărfuri către americani, mai multe către chinezi. Vestea bună pentru europeni este că păstrează o balanţă comercială pozitivă. Ce produse agricole din spaţiul european au fost bine cotate la export?

După o perioadă lungă de creştere continuă, exporturile de produse agro-alimentare ale Uniunii Europene au înregistrat în ianuarie 2021 un regres semnificativ: 11% faţă de ianuarie 2020, ajungând la o valoare totală de 13,5 miliarde euro. Importurile au atins o valoare de 9,1 miliarde euro, cu 16% mai puţin decât în ianuarie 2020. Balanţa comercială agroalimentară pentru ianuarie 2021, contabilizată la 4,4 miliarde euro, a înregistrat însă o creştere de 3,6% faţă de ianuarie 2020, potrivit raportului comercial al Comisiei Europene, aferent începutului acestui an.

Destinaţii de export cu minus

De observat că exporturile Uniunii către Marea Britanie au scăzut cu 792 mil. de euro comparativ cu ianuarie 2020. Au scăzut şi valorile exporturilor către SUA (un declin de 254 mil. euro), Rusia (o scădere de 110 mil. euro), Japonia (mai puţin cu 66 mil. euro) şi Arabia Saudită (în scădere cu 62 mil. euro).

Porci pentru China

În ianuarie 2021 s-au înregistrat scăderi la exporturile de categorii de produse precum vinul (-188 mil. euro), alimentele pentru sugari (-142 mil. euro), preparatele de legume şi fructe (- 89 mil. euro) şi ciocolata şi produsele de cofetărie (- 79 mil. euro).
Pe de altă parte, valoarea exporturilor către China a crescut cu 146 mil. de euro, determinată de cererea tot mai mare de carne de porc şi cereale, precum şi de uleiurile de rapiţă şi de floarea-soarelui. Exporturile au mai crescut în relaţia cu Chile (29 mil. euro), Pakistan (24 mil. euro) şi Norvegia (24 mil. euro).

În ceea ce priveşte categoriile de produse, valoarea exporturilor de alimente pentru animale de companie a crescut cu 17 mil. euro, înregistrându-se creşteri şi la uleiurile de rapiţă şi de floarea-soarelui (15 mil. euro), citrice (11 mil. euro), turte de ulei (8 mil. euro) şi pastă şi pulbere de cacao (7 mil. euro).

ulei rapita CANVA_b

foto: canva.com

Cerere mare pentru oleaginoase

Importurile agroalimentare din Regatul Unit au scăzut cu 874 mil. de euro comparativ cu ianuarie 2020. Au mai fost înregistrate scăderi ale importurilor din Argentina (-126 mil. euro), din Statele Unite (-88 mil. euro) şi din Indonezia (-83 mil. euro). Au crescut în schimb importurile din Malaezia (cu 25 mil. euro), India (21 mil. euro), Brazilia (14 mil. euro) şi Nigeria (13 mil. euro). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la fructele tropicale (-270 mil. euro), uleiul de palmier şi sâmburi de palmier (-129 mil. euro), şi la băuturile spirtoase şi lichioruri (o scădere de 102 mil. euro). Cele mai mari creşteri au fost raportate pentru boabele de soia (o creştere de 139 mil. euro), uleiurile de rapiţă şi floarea-soarelui (36 mil. euro) şi turte de ulei (în creştere cu 35 mil. euro).

NU ACORDULUI MERCOSUR
UE-Mercosur reprezintă cel mai mare acord comercial biregional şi are potenţialul de a crea o zonă de piaţă deschisă cu beneficii reciproce pentru aproximativ 800 milioane de cetăţeni europeni, stabileşte un raport al Parlamentului European. Totuşi, 43 de organizaţii ale fermierilor din 14 ţări europene îl resping. Click AICI şi vezi care sunt motivele lor!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 852 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?