Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noi prognoze pe piaţa agricolă: PORUMBUL şi FLOAREA SOARELUI sunt pe o dinamică pozitivă!

Publicat: 23 septembrie 2021 - 10:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Porumbul este într-un scenariu scris, urmând să intre în rol. Vom asista la o degradare progresivă a culturiilor de porumb americane din cauza secetei.

Aceasta se va întâmpla şi la nivelul UE; din 70 mil. de tone proiecţie, vedem o scădere de 5 mil. tone, lipsa de apă resimţindu-se atât în Serbia şi Ungaria, cât şi în sudul României.

Pe piaţă, preţul a urcat până la 215-217 euro/tonă, după care a coborât la 208-210 euro/t.

La porumb se anticipează un trend în desfăşurare cum a fost la grâu; nu vor fi producţiile preconizate şi va continua inflaţia preţurilor.

recoltare porumb 2021_b 


FLOAREA SOARELUI: dinamică pozitivă

 

Potrivit lui Cezar Gheorghe, cotaţiile la floarea soarelui se situează pe o dinamică pozitivă. Preţul se menţine ridicat, nu neapărat din cerere, ci din suplimentul din cotaţiile uleiului de palmier şi de soia, care au susţinut preţul pe piaţa de profil.

Adiacent, ruşii au instituit taxe şi pe exportul de ulei brut de floarea soarelui, ceea ce face ca România să rămână principalul furnizor de materie primă în regiune. Rusia şi Ucraina cenzurează exportul, iar Bulgaria are probleme cu producţia de floare din pricina secetei.

Agenţiile de analiză din regiunea Mării Negre prognozează o producţie de peste 41-42 mil. tone, din care circa 32 vor proveni din Ucraina şi Rusia.

Pentru Rusia, se prefigurează recolta de floarea între 15,2 şi 16,7 mil. tone, creşterea suprafeţei (1,6 mil. ha) fiind compensată de randamente scăzute din cauza vremii.

Problema este dacă fermierii ruşi vor putea recolta înainte de instalarea vremii reci, având în vedere creşterea suprafeţei şi semănatul târziu. Sunt temeri că 600.000 ha nu vor fi adunate la timp.

Stratégie Grains prognozează o creştere a producţiei de floarea-soarelui în UE până la 9,7 milioane de tone, comparativ cu 8,7 milioane de tone în anul de comercializare 2020/21. Suprafaţa însămânţată, ca şi în anul precedent, este estimată la 4,4 milioane de hectare.

Află ce se întâmplă pe piaţa oleaginoaselor din Revista FERMA, ediţia 15-30 septembrie 2021!

Cumpără Revista FERMA în format electronic de AICI!

CELE MAI BUNE PREŢURI DIN ULTIMII 15 ANI


În România, am avut un sezon excepţional pentru culturile de toamnă! În schimb seceta din unele regiuni ale ţării îşi va face simţite efectele prin scăderea producţiilor scontate la culturile de primăvară.

Cultivatorii spun că preţuri aşa de mari la grâu, de 0,95 lei -1 leu/kg, nu au mai fost de 15 ani. Paradoxal, porumbul a devenit mai scump decât grâul, ofertele pieţei depăşind 1,1 lei/kg.

Fermierii au fost foarte prudenţi să nu încheie contracte futures sau forward până ce nu au văzut recoltele certe. Ei au înţeles să-şi construiască depozite pentru a nu mai fi expuşi să vândă la recoltare, în condiţiile în care presiunea la recoltă nu-i altceva decât o speculă!

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3894 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?