Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nivel record al stocurilor mondiale de grâu

Publicat: 17 aprilie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) apreciază că stocurile mondiale de grâu au ajuns acum la un nivel record de 213,1 mil. tone. Acesta este echivalentul a aproximativ 31% din necesarul pentru consum, suficient pentru aproape patru luni

Click pe poza pentru galerie!

Traderii nu deţin încă toate informaţiile necesare pentru evaluarea corectă a stocurilor şi a producţiei viitoare. Problema consumatorilor este aceea că, deşi există stocuri suficiente de grâu, acesta este mai greu de obţinut.

USDA apreciază că o mare parte a stocurilor sunt blocate în Kazahstan, ţară care caută deja să obţină cele mai bune oferte pentru export, dar legăturile sale comerciale sunt insuficiente.

India este un importator modest de grâu, dar, la rândul ei, ar putea exporta către Iran, stat care are acces limitat la sursele de aprovizionare americane şi europene din cauza sancţiunilor internaţionale. Preţul la grâu pe piaţa internă din India este de cca 12.850 rupii (260 dolari) pe tonă.

 

SUA
Grâul este în cele mai bune condiţii

Ploile din ultima perioadă au făcut ca starea culturilor de grâu din principalele state producătoare ale SUA să revină la cea mai bună condiţie din 2010 încoace.

În Kansas, culturile de grâu de iarnă evaluate în stare „bună” sau „excelentă” au crescut, în penultima săptămână a lunii martie, cu 5 procente, ajungând la 59%, conform USDA. În aceeaşi perioadă a anului trecut, numai 31% din totalul culturilor de grâu au fost evaluate în stare „bună” sau „excelentă”.

În Oklahoma, un alt stat mare producător de grâu, cca. 75% din totalul culturilor de grâu de iarnă sunt în stare „bună” sau „excelentă”, pe când în Texas, 34% din culturile de grâu de iarnă au fost evaluate ca fiind în stare „bună” sau „excelentă”. Tot în Texas, precipitaţiile din ultima perioadă au stimulat evoluţia campaniei de semănat la porumb. Astfel, după un început lent, s-a ajuns acum ca cca 46% din suprafaţa planificată să fie semănată.

 

ARGENTINA
Mai puţin grâu, în favoarea orzului

Exporturile de grâu din Argentina scad cu mai mult de 30%, din cauza reducerii suprafeţei cultivate cu grâu în favoarea orzului. Fermieri argentinieni vor semăna 4 mil. hectare cu grâu pentru recolta de la sfârşitul acestui an, în scădere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut şi cel mai puţin din ultimii 35 de ani.

Prognoza reflectă dezamăgirea fermierilor din cauza restricţiilor guvernamentale privind exporturile de grâu, restricţii menite să garanteze satisfacerea cererii interne. Între timp, guvernul argentinian a renunţat la impunerea cotelor de export, în favoarea unui sistem prin care se creează o rezervă de 7 milioane tone de grâu pentru consumul intern. Prin această măsură se apreciază că se va stimula creşterea preţului la grâu, pe piaţa internă.

Reducerea suprafeţei cultivate ar trebui să se reflecte prin obţinerea unei producţii de cca. 12 mil. tone grâu, în Argentina, în timp ce exportul a fost estimat la 6,2 mil. tone de grâu, cel mai mic din ultimii 17 ani. De asemenea, consumul intern de grâu este estimat la 5,78 mil. tone.

Aşa cum era de aşteptat, mulţi fermierii argentinieni vor înlocui cultura de grâu cu cea de orz. Ca urmare, suprafaţa cultivată cu orz este de aşteptat să crească cu cca. 50%, ajungând la 1,5 mil. hectare, cea mai mare de la începutul anilor 1960. La orz, în sezonul 2012/13 se estimează că se va obţine o producţie de 5,4 mil. tone, din care vor fi exportate cca. 4,0 mil. tone.

În sezonul 2011/2012, este de aşteptat ca statele din America de Sud să exporte 9 mil. tone de grâu.

 

CHINA
Cumpără grâu furajer din Australia

Agenţia Xinhua a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că China a cumpărat 350 mii tone de grâu furajer din Australia, prin organizaţiile de tranzacţionare controlate de stat. Analiştii apreciază că preţul plătit a fost de cca 280 USD/tonă, cu mult sub preţul grâului furajer de pe piaţa internă.

În China, pe piaţa internă, preţul grâului pentru hrana animalelor se situează în jurul valorii de 2000 CNY/tonă (cca 317,128 USD/tonă), în timp ce importurile din Australia s-au făcut la cca. 1760 CNY/tonă (279,0727 USD/tonă).

La nivel mondial, preţul grâului este acum aproximativ egal cu cel al porumbului. Astfel, la bursa de la Chicago, preţul futures pentru luna mai, la grâu, este de 233,48 USD/tonă, comparativ cu 246,65 USD/tonă pentru porumb. Cu şase luni în urmă, preţul de tranzacţionare era cu cca. 3 USD mai mare pentru grâu faţă de porumb.

În continuare preţul grâului furajer beneficiază de un discount substanţial, în funcţie de calitate, fiind acum mult mai competitiv faţă de preţul porumbului.

La sfârşitul anului trecut, comercianţii au mizat pe disponibilitatea de a achiziţiona grâu furajer, fiind mai ieftin, ca un substituent pentru porumb. Astfel mulţi cumpărători tradiţionali de porumb din SUA au făcut trecerea spre grâul mai ieftin din Australia şi din zona Mării Negre.

Preţul porumbului la bursa de la Chicago a scăzut cu aproximativ 20% începând din iunie anul trecut.
În primele două luni ale acestui an, conform datelor vamale, China a importat 584,853 mii tone de grâu, comparativ cu 175,178 mii tone în aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot atunci, China a importat 1,3 mil. tone de porumb din SUA.

Oficial, Administraţia de stat pentru cereale din China consideră că există un surplus de grâu pe piaţa internă iar, în acest an, vremea a fost favorabilă pentru o producţie internă bună.

 

EGIPT
Achiziţii de grâu din Argentina

Argentina a confirmat câştigarea primului contract din 2012 pentru livrarea de grâu către Autoritatea de stat pentru cereale (General Authority for Supply Commodities - GASC) din Egipt, cu o ofertă mai bună faţă de furnizorii din zona Mării Negre, din statele europene şi din SUA, aceasta în ciuda costurilor ridicate de transport.

GASC a lansat cea de-a treia ofertă, luna aceasta, cumpărând 60 mii tone de grâu din Argentina şi 60 mii tone cereale din SUA. Tranzacţia s-a efectuat la cca 259,35 USD/tonă, plus 29 USD/tonă pentru transport, furnizor fiind Cargill.

Grâul argentinian a fost mult mai ieftin, chiar şi decât cel din oferta franceză, venită de la Glencore, de 300 dolari pe tonă. Pentru aceeaşi comandă, oferta făcută de Ucraina a fost de 277,26 dolari/tonă iar cea rusească, de 280 dolari/tonă.

Agenţia de consultanţă franceză Agritel consideră că previziunile privind posibila reducere a producţiei de cereale din statele UE au condus la speculaţii privind creşterea preţului.


UCRAINA
Intenţionează să exporte zahăr în Asia

Ministerul Agriculturii din Ucraina declară că este în căutare de oportunităţi de export pentru zahăr şi că au demarat negocierile cu unele state din Asia. Numai în luna martie, Ucraina a furnizat pe piaţa mondială 12 mii tone zahăr, către Georgia, Liban, Kazahstan, Siria, Slovacia, Kârgâzstan şi Uzbekistan.

Zahărul ucrainian este competitiv pe pieţele externe datorită calităţii bune şi a preţului relativ mic. Ucraina a produs, anul trecut, aproximativ 2,33 mil. tone zahăr din sfeclă şi este de aşteptat să producă şi, în acest an, cca 2 mil. tone.
În Asia consumul de zahăr creşte anual cu cca 2,5%.


BANGLADESH
Grâu din Ucraina

Bangladesh va importa 100 mii de tone de grâu din Ucraina. Conform anunţului oficial, Ucraina va face patru oferte de preţ pentru diferite grade de calitate, din care statul Bangladesh va selecta una.

Preţul la făina de grâu, în Bangladesh, a crescut cu 20% de la sfârşitul lunii decembrie, ajungând la 30 BDT/kg (cca. 0,276 euro), ceea ce face ca făina de grâu să fie mai scumpă decât orezul, în timp ce relaţia normală este inversă.

Începând din septembrie 2011, Bangladesh a achiziţionat 160 mii tone de grâu din Ucraina, în două tranşe, din care mai mult de 112 mii tone au fost deja livrate.


VIETNAM
În topul exportatorilor de orez

Vietnam, cel de-al doilea cel mai mare exportator de orez, ar putea ajunge să livreze 400 mii tone de orez în luna martie, cu 55% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut, când s-au exportat 896 mii tone de orez, potrivit datelor publicate de Biroul General de Statistică din Hanoi. În februarie 2012, s-au exportat 449 mii tone de orez, cu 50% mai mult decât în februarie 2011.
În primele trei luni ale acestui an se estimează că s-au exportat 1,1 mil. tone de orez, în scădere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bura agricolă: Preţuri Futures la 28 Martie 2012

Tabel bursă agricolă Martie 2012Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 682 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?