Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marii depozitari de cereale lucrează cu marfă proprie

Publicat: 28 ianuarie 2011 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Principalele spaţii de depozitare şi silozurile de pe piaţa românească a cerealelor sunt deţinute de societăţi de mari dimensiuni, operatori cu greutate pe piaţa comerţului cu produse agricole

Click pe poza pentru galerie!

Aceştia preferă să achiziţioneze producţiile de la fermieri şi să se ocupe în continuare cu vânzarea către procesatorii din industria alimentară.

„În cea mai mare parte, peste 90 la sută din producţie este achiziţionată de la producători, fiind proprietatea noastră”, ne-a declarat Moise Constantin, reprezentantul companiei Comcereal Bacău, unul dintre principalii operatori care deţin spaţii de depozitare şi stocare în zona Moldovei.

Marfa este preluată de la producători, este sortată şi prelucrată primar la baze, iar ulterior este trimisă spre marii procesatori, fiind utilizată atât în industria alimentară, cât şi pentru producerea de furaje. În acest moment, doar aproximativ 10 la sută din capacitatea de stocare a Comcereal Bacău este ocupată de marfa stocată, semn că afacerile merg şi există clienţi pentru producţie.

Iar dacă ne referim la producţia din acest an, „preţurile de achiziţie la cereale sunt în continuare în creştere”, ne-a mai declarat Moise Constantin. În ceea ce priveşte calitatea recoltei agricole, rezultatele sunt bune. Probleme sunt la grâu, cea mai mare parte fiind grâu furajer.

Tabel preţuri cereale 2010Click pe poza pentru galerie!

Preţuri achiziţii cereale

 

INFO
Doar preţul e de „panificaţie”

Având în vedere sezonul rece în care ne aflăm, comerţul cu cereale, mai ales grâu şi porumb, este în scădere. Cam tot ce era de contractat pe piaţă a fost deja contractat, marfă nu prea mai există, iar în aceste condiţii preţurile sunt în continuă creştere. O altă consecinţă a situaţiei existente este vânzarea producţiei de grâu la un preţ destul de ridicat, ca şi producţie cu valoare de panificaţie, aceasta chiar dacă în mod normal calitatea mărfii nu s-ar potrivi acestei categorisiri.

„Majoritatea fermierilor vând grâul, în această perioadă, la preţuri mai mari, ca şi grâu de panificaţie. Preţurile au ajuns la 860 de lei pe tonă. Chiar şi aşa, nu mai există marfă disponibilă pentru contractare”, ne-a declarat Olimpiu Bujor, din partea Smithfield Ferme.

Porumb: preţuri în creştere

Cine a riscat şi nu a vândut imediat recolta obţinută în 2010, a avut numai de câştigat. În ultima lună a anului preţurile practicate de fermieri au urcat destul de mult, aceasta şi ca urmare a lipsei produselor de pe piaţă. Spre exemplu, în septembrie - octombrie porumbul se prelua de la fermieri la 550-600 de lei tona, iar în decembrie în unele zone din ţară a ajuns şi la valoarea de 730-740 de lei! „Problema mare este că nu se mai găseşte porumb de cumpărat.

Am mai căutat oferte, cine a avut de vândut a vândut, s-a mai ţinut în gospodării pentru consumul propriu. Chiar dacă am oferit şi 700 de lei, nici aşa nu am mai găsit clienţi”, ne-a declarat Petru Firea, reprezentantul unei societăţi din domeniul cerealelor, din zona Olteniei.

Vizualizat: 505 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?