După ce a terminat cu treburile câmpului la cultura mare, cu erbicidările, tratamentele cu insecto-fungicide şi fertilizările, toate la timpul lor, dar şi cu pregătirea combinei pentru seceriş, Vasile Vlasie, fermier din comuna Matca, judeţul Galaţi, a continuat activitatea în legumicultură.
În gospodărie are amenajate trei solarii unde cultivă, în principal, castraveţi, tomate şi ardei.
Recolta care aduce primii bani - castraveţii!
Zilele trecute a încheiat ciclul de producţie la castraveţi şi a eliberat solarul de resturile vegetale pentru următoarea cultură. Apoi, a dezinsectat spaţiul de producţie protejat în suprafaţă de 16 ari, stropind cu Novadim Progress, un insecto-acaricid recomandat de specialişti, şi va intra cu motofreza pentru a pregăti patul germinativ pentru culturile de ciclul doi - roşii şi din nou castraveţi. Răsadurile au fost, deja, semănate şi va planta la vreme 5 mii de fire de tomate şi alte 3 mii de castraveţi.
„Sunt mulţumit de producţia obţinută la castraveţi, la început am prins preţuri bune la piaţă, ultimele culesuri le-am dat aproape degeaba. La 20 de bani kilogramul, nu poţi spune mai mult, doar că samsarul şi-a umplut buzunarul! Una peste alta, a fost bine, cu castraveţii mi-am acoperit cheltuielile. A fost prima cultură care mi-a adus şi primii bani de care aveam atâta nevoie”, ne-a declarat legumicultorul.
Programul Tomata de 3.000 euro, depăşit!
Vasile Vlasie, ca şi mulţi alţi mătcaşi, şi-a pus mari speranţe în Programul Tomata. S-a înscris mai mult din curiozitate. Acum, ca si alti matcasi, si-a pus mari sperante pentru ca a indeplinit cerintele programului, depăşind cu mult cele două kilograme de roşii pe metrul pătrat. A avut cultivate 30 de ari şi a vândut producţia cu documente justificative pe piaţa engros din Matca. Acum aşteaptă ajutorul de minims promis de Guvern, cei 3.000 euro. În solarul cu tomate mai are de lucru cam o săptămână. A început culesul pe 15 mai. Acum mai sunt de recoltat în jur de trei tone de roşii. Cam la trei zile adună în cutii de carton circa o tonă. Munceşte împreună cu familia – soţia Mărioara şi feciorul George Iulian.
În piaţă, când a dus primele cantităţi, tomatele au mers bine; s-au vândut cu 4 lei kilogramul. Acum, preţul a scăzut la jumătate; marfa se mişcă la 2,25 – 2,30 lei kilogramul.
Ardeii dau de lucru până toamna târziu
Vasile Vlasie mai are un solar în suprafaţă de 16 ari cu ardei gras. În ziua documentării, culesese 800 kg. A încărcat iute marfa în furgonetă şi s-a dus la piaţă. A obţinut 4,5 lei pe kilogram; un preţ acceptabil. Era al treilea cules. Cu ardeii e de treabă cam până spre miezul toamnei.
Sezonul legumicol a fost caracterizat de Vasile Vlasie în felul următor: „la preţ a fost bine, la producţii slab! Principalul e că s-au acoperit cheltuielile şi am obţinut un profit!”
Suficient pentru a da încredere şi a oferi speranţă...
Legumicultorul Vasile Vlasie în răsadniţă, împreună cu Vasile Barbu, specialistul în protecţia plantelor, plecat în aceste zile să protejeze florile raiului