Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lui Vasile Vlasie, CASTRAVEŢII i-au adus primii bănuţi

Publicat: 19 iunie 2018 - 18:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După ce a terminat cu treburile câmpului la cultura mare, cu erbicidările, tratamentele cu insecto-fungicide şi fertilizările, toate la timpul lor, dar şi cu pregătirea combinei pentru seceriş, Vasile Vlasie, fermier din comuna Matca, judeţul Galaţi, a continuat activitatea în legumicultură.

În gospodărie are amenajate trei solarii unde cultivă, în principal, castraveţi, tomate şi ardei.       

Recolta care aduce primii bani - castraveţii!
Zilele trecute a încheiat ciclul de producţie la castraveţi şi a eliberat solarul de resturile vegetale pentru următoarea cultură. Apoi, a dezinsectat spaţiul de producţie protejat în suprafaţă de 16 ari, stropind cu Novadim Progress, un insecto-acaricid recomandat de specialişti, şi va intra cu motofreza pentru a pregăti patul germinativ pentru culturile de ciclul doi - roşii şi din nou castraveţi. Răsadurile au fost, deja, semănate şi va planta la vreme 5 mii de fire de tomate şi alte 3 mii de castraveţi.   
„Sunt mulţumit de producţia obţinută la castraveţi, la început am prins preţuri bune la piaţă, ultimele culesuri le-am dat aproape degeaba. La 20 de bani kilogramul, nu poţi spune mai mult, doar că samsarul şi-a umplut buzunarul! Una peste alta, a fost bine, cu castraveţii mi-am acoperit cheltuielile. A fost prima cultură care mi-a adus şi primii bani de care aveam atâta nevoie”, ne-a declarat legumicultorul.     

vasile vlasie_b

Programul Tomata de 3.000 euro, depăşit!
Vasile Vlasie, ca şi mulţi alţi mătcaşi, şi-a pus mari speranţe în Programul Tomata. S-a înscris mai mult din curiozitate. Acum, ca si alti matcasi, si-a pus mari sperante pentru ca a indeplinit cerintele programului, depăşind cu mult cele două kilograme de roşii pe metrul pătrat. A avut cultivate 30 de ari şi a vândut producţia cu documente justificative pe piaţa engros din Matca. Acum aşteaptă ajutorul de minims promis de Guvern, cei 3.000 euro. În solarul cu tomate mai are de lucru cam o săptămână. A început culesul pe 15 mai. Acum mai sunt de recoltat în jur de trei tone de roşii. Cam la trei zile adună în cutii de carton circa o tonă. Munceşte împreună cu familia – soţia Mărioara şi feciorul George Iulian.   
În piaţă, când a dus primele cantităţi, tomatele au mers bine; s-au vândut cu 4 lei kilogramul. Acum, preţul a scăzut la jumătate; marfa se mişcă la 2,25 – 2,30 lei kilogramul.

Ardeii dau de lucru până toamna târziu
Vasile Vlasie mai are un solar în suprafaţă de 16 ari cu ardei gras. În ziua documentării, culesese 800 kg. A încărcat iute marfa în furgonetă şi s-a dus la piaţă. A obţinut 4,5 lei pe kilogram; un preţ acceptabil. Era al treilea cules. Cu ardeii e de treabă cam până spre miezul toamnei.
Sezonul legumicol a fost caracterizat de Vasile Vlasie în felul următor: „la preţ a fost bine, la producţii slab! Principalul e că s-au acoperit cheltuielile şi am obţinut un profit!”
Suficient pentru a da încredere şi a oferi speranţă...

vasile arbu si vasile Vlasie_b

Legumicultorul Vasile Vlasie în răsadniţă, împreună cu Vasile Barbu, specialistul în protecţia plantelor, plecat în aceste zile să protejeze florile raiului

Vizualizat: 718 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?