Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ÎNGRĂŞĂMINTE CU AZOT. După o creştere istorică, preţurile sunt în scădere!

Publicat: 07 mai 2022 - 08:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După invazia Ucrainei, preţurile îngrăşămintelor cu azot au scăzut de la începutul lunii aprilie, sub efectul scăderii puternice a cererii internaţionale. Combinată cu coborârea parităţii euro-dolar şi întreruperea aprovizionării cu gaze ruseşti în mai multe ţări din Europa de Est, revenirea Indiei în sfera afacerilor mondiale ar putea schimba situaţia, susţin experţii internaţionali.  

După o creştere puternică pe parcursul lunii martie, preţurile la îngrăşăminte au scăzut în ultimele săptămâni, atât în Franţa, cât şi la nivel internaţional.

Preţurile globale ale ureei au crescut dramatic în martie „din cauza restricţiilor ruseşti la export (care au afectat aprovizionarea) şi a preţurilor mai mari ale gazelor naturale care au redus producţia în Europa”, a explicat la mijlocul lunii aprilie agenţia agricolă FranceAgriMer.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul amoniacului.

În ceea ce priveşte DAP (fosfat de diamoniu), experţii consideră că preţurile au atins noi recorduri în luna martie datorită unei combinaţii de factori: cerere puternică din India şi ţările din America de Sud şi interdicţia de a exporta fosfaţi din China, pe lângă problemele de aprovizionare de la Marea Neagră. Aceştia au subliniat în special cererea puternică de îngrăşăminte din Brazilia. Începând cu 6 aprilie, importurile sale anuale au totalizat 10,43 milioane de tone, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Corecţie accentuată în scădere

 

Luna trecută a fost marcată de o „corecţie clară descendentă”pieţei de îngrăşăminte, parţial legată de reluarea producţiei europene de nitraţi de amoniu, motivată, în special, de scăderea treptată a preţurilor la gaze şi eliberarea tensiunii puternice asupra preţurilor tratate la poarta fabricilor.

O altă explicaţie majoră pentru această scădere a preţurilor este micşorarea cererii globale a îngrăşămintelor azotoase.

Ţările din America de Sud au intrat în pragul sezonier obişnuit, iar în Statele Unite, vremea nefavorabilă întârzie cererile şi achiziţiile suplimentare.

De asemenea, cumpărătorii europeni şi americani nu sunt foarte activi, descurajaţi de preţurile mari la uree; exportatorii au reuşit să facă foarte puţine afaceri în ultimele săptămâni. În plus, atât Egiptul, cât şi Algeria, au decis să-şi reducă tarifele.

ingrasaminte ue 2_b 

Piaţa priveşte cererea indiană

 

După ce a încheiat recent o achiziţie de 78.000 de tone de uree din Orientul Mijlociu pentru 725 USD/t (cu 230 USD mai puţin decât achiziţia în martie), India tocmai a lansat o nouă licitaţie care se va încheia pe 11 mai şi ar trebui să acopere 1,5 milioane de tone de uree pentru încărcare la începutul lunii iulie.

Licitaţia, însă, vine prea târziu pentru a opri scădereapreţurilor, potrivit analiştilor şi ridică multe întrebări: Va avea Rusia dreptul de a participa? China îşi va uşura restricţiile la export? Vor profita producătorii globali de oportunitatea pentru a-şi lichida poziţiile înainte de perioada de calm?

Pe de altă parte, cotele de export de îngrăşăminte din Rusia ar putea fi prelungite până la jumătatea anului 2023. Obiectivul este menţinerea disponibilităţii şi a preţurilor accesibile pe piaţa internă, potrivit oficialilor ruşi.

Alţi factori care intervin în ecuaţie sunt: slăbirea parităţii eurodolarului şi reducerea livrărilor de gaze ruseşti către mai multe ţări est europene.

 

Preţuri îngrăşăminte (Terre-net)

 

Amonitrat 27%:  plecare fabrică – 630  €/t; ultima cotaţie:  805€/t;

Amonitrat 33,5%:  plecare fabrică – 775 €/t; ultima cotaţie:  905€/t;

DAP: 1.150 €/t;

Triplu fosfaţi: 970 €/t;

Uree: 871 €/t;

Triplu 17:  918 €/t;

Soluţie azot 690 euro/t.

 

Marian MUŞAT

 

 

Vizualizat: 6369 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?