Scumpirea îngrăşămintelor influenţează decisiv costul final de producţie în orice sector al agriculturii. De la jumătatea anului 2019 şi până la jumătatea anului 2020 preţul îngrăşămintelor a fost aproape de minimele ultimilor 10 ani. De aceea recentele scumpiri sunt cu atât mai pronunţate.
Preţurile îngrăşămintelor sunt dictate, în general, de dinamica cererii şi a ofertei. De această dată, costul uriaş are cauze multiple, fiind determinate de o interacţiune complexă dintre factorii politici şi economici interni şi internaţionali.
Preţurile tot mai mari ale gazelor naturale la nivel mondial (+400%), precum şi costul materiilor prime (azot, fosfat şi potasiu) au avut un impact deosebit asupra preţurilor îngrăşămintelor. Cea mai mare provocare pentru producţia globală de îngrăşăminte este acum în Europa, mai ales că multe state au anunţat restricţii privind exportul de materii prime şi de îngrăşăminte. Reamintim că România e dependentă de importuri.
Nota redacţiei: Sunt necesare măsuri guvernamentale care să sprijine atât fermierii, cât şi industria producătoare de îngrăşăminte (poate şi transportatorii).
Rusia spune STOP exporturilor de îngrăşăminte cu azot, după ce China a luat o decizie similară!
SONDAJ FERMA: CRIZA ÎNGRĂŞĂMINTELOR
Fermierii sunt puşi în faţa unor alegeri dificile:
• Continuă să investească în îngrăşăminte (scumpe), în speranţa că şi preţurile culturilor vor rămâne ridicate şi se va păstra astfel rentabilitatea fermei.
• Vor semăna în primăvară culturi mai puţin consumatoare de îngrăşăminte.
• Folosesc mai puţine îngrăşăminte, cu speranţa că randamentele culturilor nu vor avea de suferit.
Tu ce variantă alegi? Click AICI şi bifează una dintre opţiuni!