BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâul are oportunităţi bune de export

Publicat: 23 noiembrie 2020 - 12:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum „joacă” preţul grâului pe pieţele mondiale ale cerealelor? Fermieri din lumea-ntreagă stau cu ochii pe burse pentru a prinde cel mai bun moment de vânzare!

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Scumpirea petrolului şi a soiei, precum şi reducerea cererii din partea cumpărătorilor care aşteaptă rezultatele campaniei de recoltare din Australia şi Argentina au temperat preţurile internaţionale ale grâului.

 

Cum au influenţat alegerile din SUA preţul?

 

Pe fondul situaţiei tensionate din cauza alegerilor prezidenţiale din SUA, investitorii au achiziţionat speculativ grâu. Totuşi, Bursa din Chicago a ieşit pe minus, ca urmare a ofertei suficiente de grâu la nivel global.
În SUA, preţul futures cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,75 dolari/t, până la 204,66 dolari/t pentru grâul de primăvară HRS în Minneapolis, cu 1,01 dolari/t până la 205,67 dolari/t pentru grâul de iarnă HRW în Kansas şi cu 0,73 dolari/t la 222,66 dolari/t de grâu moale de iarnă SRW în Chicago (06.11.2020).

bursa agricola nov20 CANVA_b

foto: canva.com

În aceeaşi perioadă, preţul grâului european a crescut, mai ales ca urmare a anunţului din mai multe ţări importatoare privind sprijinul ofertelor de achiziţii publice, dar şi a cererii ridicate din China pentru grâul francez. La această evoluţie a preţului au contribuit gradat şi îngrijorările cu privire la instalarea carantinei în UE şi instabilitatea politică din Statele Unite.
Astfel, la bursa franceză (MATIF), preţul grâului de panificaţie cu livrare în decembrie a crescut cu 1,5 euro/t, până la 206,75 euro/t (242,26 dolari/t).

 

Creşte cererea speculativă pe piaţă

 

Precipitaţiile recente din Rusia şi din SUA au risipit îngrijorările privind viitoarea recoltă de grâu din aceste state.
Conform raportului săptămânal Euronext, numărul poziţiilor lungi la grâu a crescut cu 1%, până la 300,7 mii loturi, şi cu 3%, până la 186 mii loturi, ceea ce creşte cererea speculativă pe piaţă.

Cultivă profitabil soiurile de grâu Saaten Union_b

Totuşi, importatorii se aşteaptă la preţuri mai mici, iar Iordania a anulat o licitaţie pentru achiziţionarea de grâu, dar rezultatul licitaţiilor GASC (Egipt) va arăta probabil disponibilitatea importatorilor de a cumpăra grâu mai scump.

De asemenea, ca urmare a aprecierii euro faţă de dolarul american, preţul grâul european a crescut din nou până la 245-250 dolari/tonă FOB, ceea ce va favoriza şi creşterea preţurilor la ofertele din Rusia.
În Australia şi Argentina, în momentul intrării pe piaţă a noii recolte, preţurile grâului au scăzut la 260 dolari/t FOB, respectiv 245 dolari/t FOB.

DE LA CINE CUMPĂRĂ UE RAPIŢĂ?

Statele UE (28) au cumpărat peste 2 milioane de tone de rapiţă de la începutul sezonului 2020/2021. Achiziţiile efectuate în iulie-octombrie sunt cu 22% sub nivelul anului precedent şi, în acelaşi timp, depăşesc volumul înregistrat în sezonul 2018/2019 cu 35%.
Cei mai importanţi doi furnizori de rapiţă (până în octombrie) sunt Ucraina, cu o cotă de peste două treimi (cca. 1,4 mil. tone), şi Canada, care a livrat 575 mii tone de rapiţă către UE în perioada menţionată, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 28%, conform statisticilor vamale ale Comisiei Europene.

Vizualizat: 1581 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?