Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Floarea soarelui, o cultură... ”jos pălăria!” Producţii maxime, preţuri de top!

Publicat: 19 noiembrie 2021 - 17:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, fermierii au tras lozul câştigător la floarea soarelui: un maxim productiv şi preţuri dintre cele mai bune. Totuşi, România pierde miliarde de euro la această cultură. De ce?

Pentru cultivatorii de floarea soarelui, 2021 nu a fost un sezon prea dificil. Problemele s-au manifestat în primăvară la semănat când în anumite zone a fost înregistrat un exces de umiditate, apoi a urmat o perioadă scurtă de secetă. Per ansamblu, se poate spune că nu a afectat prea mult cultura. “Producţiile au fost normale spre foarte bune, adică floarea soarelui a fost o cultură foarte profitabilă, privită din perspectiva preţului şi a randamentului mediu. Fermierul bun din România a obţinut peste 3 tone de seminţe la hectar, în condiţiile în care preţul de valorificare a fost de peste 2.000 de lei pe tonă; deci s-a putut obţine lesne un venit de 6.000 de lei pe hectar”, ne-a declarat Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Oilseeds Romania & Rep. Moldova, al companiei Corteva Agriscience.

 

Seminţe greu de păstrat?!


productie de floare 2021_b

Potrivit specialistului, floarea soarelui e o cultură care nu necesită cheltuieli prea mari, costurile de producţie fiind undeva între 2.000 şi 3.000 de lei pe hectar, în funcţie de tehnologia aplicată. “Adică fermierii care ţintesc la 4 tone/ha, fac cheltuială de circa 3.000 de lei, ceilalţi care ţintesc la 3 tone, fac cheltuială de 2.000 de lei/ha. De asemenea, cei mai mulţi dintre cultivatori (circa 90 la sută) vând floarea soarelui la recoltare, pentru că este o cultură oleaginoasă cu dificultăţi în păstrare. De aceea, foarte puţini fermieri stochează cantităţi mai mari; cei care dispun de capacităţi de depozitare mai degrabă preferă să păstreze grâul şi porumbul o perioadă mai lungă de timp”, explică Andrei Ciocoiu.

 

”Spectacolul” românesc al florii soarelui

 

În sezonul de producţie trecut, în România cultura de floarea soarelui a fost însămânţată pe o suprafaţă de circa 1,2 milioane de hectare. Prognoza specialiştilor privind producţia totală aferentă lui 2021 a fost de circa 3,35 milioane tone, cu un excedent de circa 1,22 milioane de tone, comparativ cu cea de anul precedent, ceea ce reprezintă un maxim al producţiei pentru perioada în care România este ţară membră a spaţiului comunitar european.

În plus, randamentul mediu pe unitatea de suprafaţă a fost de circa 2.750 kg la hectar. 

Recolta românească de floarea soarelui reprezintă circa 34% din cât se produce în Uniunea Europeană.

De asemenea, statisticile arată că pentru consumul intern, România are nevoie de aproximativ 1,2-1,3 milioane tone, iar diferenţa de peste 2 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui merge la export în interiorul şi în afara spaţiului comunitar european.

productie de floare 03_b 

Minus 2 miliarde de dolari doar la valorificare

 

Aşa cum punctează Cezar Gheorghe, expert analist în comerţul cu cereale, consultantul Clubului Fermierilor Români (CFR), deşi la nivel european România produce o treime din producţia anuală de floarea-soarelui din UE, ea pierde anual 2 miliarde de dolari la valorificarea acestei culturi. Lipsa industriei procesatoare conduce şi în acest an la vânzarea seminţelor de floare ca materie primă către ţări precum Bulgaria (circa 400.000 tone/an), Turcia (circa 400.000 tone/an), Ungaria (aproximativ 220.000 tone/an) ori pe pieţele de profil vest europene sau asiatice.  

„Gândiţi-vă, doar, câţi bani putea produce România având mai multe facilităţi de procesare şi de vânzare a uleiului brut (dintr-o tonă de floarea-soarelui se obţine uleiul brut cu un randament de 42-44%). Gândiţi-vă, doar, câtă industrie conexă putea crea şi câte locuri de muncă“, a subliniat Cezar Gheorghe.

 

Aritmetica pierderilor


Potrivit acestuia, impactul financiar al exporturilor de floarea soarelui indică o diferenţă de 535 dolari/tonă (vânzare materie primă), comparativ cu 1.570 dolari/tonă (vânzare produse procesate), ce însumează producţia de ulei brut (1.200 dolari/tonă) şi cantitatea de şrot rezultat (370 dolari/tonă). 

Prin acest calcul arătăm că România ar fi putut genera în acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adăugată de 2.070.000.000 dolari, fără a lua în calcul veniturile provenite din zona de industrie conexă (procesarea, activitatea furnizorilor de produse necesare procesării, activitatea producătorilor de mase plastice, logistica şi distribuţia uleiurilor, distribuţia şi suportul acordat industriei cărnii prin vânzarea de şrot etc.)”, precizează reprezentantulCFR.   

productie de floare 02_b

Despre cele 6 măsuri pentru redresare propuse de CFR citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2021!

 

TAXE LA EXPORT


Unii experţi susţin că ar fi necesară limitarea exporturilor de cereale şi oleaginoase din România prin introducerea unor taxe, care în acest moment nu există.

Statele din Bazinul Mării Negre au politici de protecţie a siguranţei alimentare interne. Spre exemplu, Ucraina nu rambursează TVA-ul (valoare 20%) la exporturile seminţelor de floarea-soarelui, având o mică taxă de export, în timp ce Rusia aplică o taxă de export pentru seminţe de floarea-soarelui evaluată la jumătate din costul unei tone (dar nu mai puţin de 320 dolari/tonă).

 

ÎN LOC DE CONCLUZII


Rezumând, experţii susţin căcerealele şi plantele oleaginoase ar trebui să nu mai fie exportate, pentru că practic se exportă subvenţiile plătite de la Bruxelles, iar culturile să fie folosite în industria alimentară din ţară. Ar trebui însă exportate produsele rezultate din grâu, porumb, floarea soarelui, pentru că aceste produse finite sunt mai scumpe şi deci purtătoare de taxe mai mari decât materia primă.

Întrebarea este cine să elaboreze politicile publice? Se vede clar că nu există voinţă politică, consens, iar crizele se ţin lanţ într-o Românie secătuită, aflată în derivă!

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1467 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?