Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Exportul de cereale a revigorat balanţa comercială

Publicat: 10 februarie 2022 - 12:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grâul și porumbul scad semnificativ deficitul țării noastre în comerțul cu produse agroalimentare. Dar să nu uităm că banii europeni sunt disponibili şi pentru produse finite, inclusiv cerealiere.

În iulie 2021, țara noastră a tranzacționat pe piețele din afara Uniunii Europene 1.406.892 tone de grâu comun. Cu un an în urmă, exporturile de grâu și meslin însumaseră numai 850.561 t, întrucât seceta extremă instalată în toamna anului 2019 a afectat puternic producția.

 

bursa cerealelor feb 01_b

Barje pline cu produse din RO


Vânzările de grâu și meslin pe piețele terțe au sărit în august 2021 la 1.588.663 t, față de 396. 352 t în august 2020, iar în luna următoare la 1.794.074 vs. 410.251 t. În octombrie, România a exportat 1.613.223 t vs. 424.416 t.

Așadar, în trei luni succesive, exporturile s-au situat la peste 1.500.000 tone/lună. Anul trecut, se plasaseră sub 500.000 tone/lună. În termeni financiari, exporturile de grâu și meslin au depășit un miliard de euro în primele luni ale anului comercial 2021/2022 (anul comercial a început în iulie 2021).

Vânzările de porumb au fost, de asemenea, la cote înalte. Diferențele între intervalul iulie-septembrie 2021 și același interval 2020 nu au fost mari, fiindcă nu începuse recoltarea, dar între octombrie 2021 și aceeași lună a anului 2020, decalajul a fost considerabil: 1.298.416 t vs. 385.662 t. Încasările au totalizat 919,9 milioane de euro.

 

Sunt bani pentru procesare!


Exportul de materii prime este deseori criticat, invocându-se nevoia de zootehnizare și procesare. Pentru trecerea la aceste etape este oferită ca soluție principală finanțarea de la bugetul public, fie acesta european, fie național.

Au fost alocați bani pentru procesare? Datele oferite de AFIR susțin un răspuns afirmativ. Consultând pe siteul agenției calendarul sesiunilor în cadrul PNDR, am descoperit următoarea situație, pentru Măsura 4.1 ”Investiții în exploatații agricole”:

a) sector condiționare și procesare în fermă și marketing - modernizare exploatație (vegetal), exceptând legumicultura și cartofii, sesiune închisă în 22.12.2021, 99 de proiecte depuse, fonduri epuziate;

b) sector condiționare și procesare în fermă și marketing - modernizare exploatație (zootehnic), alocare 55.000.000 euro, valoarea proiectelor depuse 4.498.874 (8 proiecte);

c) sector condiționare, procesare și marketing - legume, cartofi - modernizare exploataţie, valoarea proiectelor depuse 26.412.711 euro, fonduri disponibile 48.587.289 euro (23 proiecte depuse).

În același timp, mai există în PNDR M 4.2:

a) sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole - SOIA/PROTEICE (investiții noi, extindere și modernizare), alocare 39.166.655 euro, valoarea proiectelor depuse 57.455.459 euro, 59 de proiecte, mai rămăseseră 1.294.523,5 euro, sumă disponibilă până în 7 ianuarie 2022;

b) sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole (modernizare), alocare 143.611.067 euro, valoarea proiectelor depuse 80.560.548 euro, au fost depuse 127 de proiecte, fonduri rămase disponibile până la 7 februarie 2022, 134.856.052 euro.

Datele au fost publicate de AFIR în 6 ianuarie, deci au mai suferit modificări, dar sunt relevante în ce privește apetitul fermierilor pentru accesarea fondurilor europene în vededea procesării materiilor prime agricole. Sunt sute de milioane de euro acordate prin PNDR, nimeni nu mai poate spune că agricultura românească nu primește bani pentru a se dezvolta în direcția procesării materiilor prime agricole.

 bursa cereale canva 3_b

 

Procesare, dar cu prudență!


Sigur, merită să investești în procesare, dar nu cu orice preț! A procesa o materie primă agricolă, în mod industrial, la standarde de calitate, este o altă afacere și cere din partea antreprenorului o altă instruire. E o specializare, o profesiune în sine. Sistemele integrate în țara noastră sunt rarități. De regulă, economia este secvențiată, fiecare actor își are segmentul său de competență. Noi, românii, știm să producem. Ne pricepem un pic și la procesare, dar mai mult la nivel artizanal.

Pe piața internațională, produsele noastre finite nu prea au căutare. Poate nici nu prea avem ce vinde, iar dacă avem ce vinde, poate nu e suficient promovat. Povestea eroică despre cum o să dezvoltăm noi piața produselor finite românești poate funcționa, dar trebuie multă seriozitate, onestitate și implicare. Produsul alimentar finit e mucul și sfârcul întregului sector agroalimentar. Poți să reușești magistral sau poți să dai chix lamentabil. Dar dacă eșuezi pe banii statului, te doare la bască! Mai bine vindem cinsit mărfuri agricole căutate pe piețele internaționale, iar banii publici să fie investiți în scopuri mai utile.

 

NU SUNTEM CEI MAI DEFICITARI!


Ar trebui să fie procesarea materiilor prime un fel de obsesie națională? Trebuie spus că deficitul în comerțul cu produse agricole nu este propriu României. Două mari puteri agroalimentare ale Uniunii Europene, Franța și Germania, au un deficit mult mai mare decât al nostru, chiar în relația cu celelalte state membre. Germania este cel mai mare cumpărător de produse agro-alimentare provenite din statele membre. Dacă Berlinul și-ar bate capul să ajungă la o așa-numită ”suveranitate alimentară”, un concept mai mult politic propriu țărilor din Estul Europei, multe state de pe continent ar avea de suferit.

 bursa cerealelor feb ok_b

România a exportat în ultimele luni, datorită recoltelor record din vara anului 2021, cantități impresionante de cereale, datele statistice oficiale indicând salturi de-a dreptul spectaculoase.

A SCĂZUT DEFICITUL COMERCIAL

Câștigurile înregistrate la exportul de materii prime agricole (cereale, floarea-soarelui, tutun, etc.) au însumat 6,57 miliarde de euro și au condus la o scădere cu 40% a deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare a României.

 

Vezi care a fost producţia de porumb a României în 2021 şi cine sunt campionii Europei la porumb?

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 803 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?