Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dificultăţi pentru exporturile din regiunea Mării Negre

Publicat: 15 februarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O încetinire a exporturilor de cereale din statele regiunii Mării Negre intervine în acelaşi timp cu o creştere a cererii pentru grâu furajer în Marea Britanie, ceea ce vine în sprijinul menţinerii preţului la produsele agricole

Click pe poza pentru galerie!

În 24 ianuarie, pentru grâul francez, preţul Futures de livrare pentru luna martie a fost cu 13 euro/tonă mai mare decât cel pentru luna noiembrie (201,50 Euro/tonă faţă de 188,25 Euro/tonă). Aceeaşi tendinţă poate fi observată şi în Marea Britanie la grâu, al cărui preţ pentru livrarea în mai 2012 este cu 11,5 lire sterline/tonă mai mare faţă de preţul pentru livrarea în luna noiembrie 2012 (159,5 Lire/tonă).

Recent, Kazahstan, Ucraina şi Rusia, principalii producători din zona Mării Negre, au anunţat că au dificultăţi logistice la export. În Kazahstan există un deficit de vagoane, ceea ce a redus exporturile de cereale la 4 milioane tone (septembrie-decembrie 2011), în ciuda unei producţii record.

Transporturile de cereale din Rusia sunt de aşteptat să ajungă la 1,5-2 milioane tone în această lună, în scădere de la mai bine de 3 milioane tone câte erau în timpul lunilor de vară. Acest lucru este cauzat în mare parte de lipsa de vagoane de cale ferată, unele închiriate în Kazahstan, precum şi din cauza provocărilor logistice cauzate de ierna rece din Rusia.

Cu toate acestea, chiar şi într-un ritm mai lent, exporturile ruseşti de cereale vor înregistra anul acesta un nou record, prognoza oficială indicând 23-25 milioane tone în sezonul 2011/2012.

 

UE a epuizat licenţele de import pentru grâu

Uniunea Europeană a epuizat acordarea licenţelor pentru importul de grâu, disponibile pentru prima jumătate a anului 2012, în conformitate cu principalele cote tarifare pentru grâu. Fiecare ofertant va primi 65,6% din volumul de grâu solicitat după licitaţia desfăşurată în săptămâna a patra din acest an, un total de 188,95 mii tone.

Pentru primul semestru al anului, UE a eliberat licenţe de import în volum total de 1,2 milioane tone pentru grâu de calitate joasă şi medie din afara Statelor Unite şi Canada.

În prima rundă a licitaţiei desfăşurată în săptămâna a treia, UE a eliberat licenţe pentru contingentul principal de grâu, puţin peste un milion de tone. De asemenea, au fost eliberate licenţe pentru tot contingentul anual (122,79 mii tone) pentru importurile de grâu deschise tuturor ţărilor non-UE şi a unui contingent anual de peste 307 mii tone de orz furajer.

 

ARGENTINA
Preţuri mai mari

Temerile privind viitoarea recoltă din statele Americii de Sud au stimulat creşterea preţurilor la nivel mondial. Astfel, în Argentina, preţul la soia şi porumb a crescut în ultima parte a lunii ianuarie, pe fondul secetei persistente din ultima perioadă, care afectează dezvoltarea culturilor agricole. La soia, preţul loco a crescut la 1335 pesos/tonă, adică 311 dolari/tonă de la 270 dolari/tonă la 16 ianuarie.

Bursa cerealelor din Buenos Aires a făcut primele previziuni privind producţia de soia în sezonul 2011/12, apreciind producţia la circa 46,2 milioane de tone. Asta în condiţiile în care Departamentul Agriculturii din SUA a estimat producţia de soia din Argentina la sub 50,6 milioane tone în acest sezon.

Seceta din decembrie 2011 şi început de ianuarie 2012 a influenţat negativ culturile de soia şi porumb. Porumbul se vinde acum cu 175 dolari/tonă, preţ pentru livrare în martie, în comparaţie cu 168 dolari/tonă pentru livrare în februarie. Bursa cerealelor din Buenos Aires apreciază că anul acesta se vor obţine 22 de milioane tone de porumb, în condiţiile în care estimările oficiale de la începutul anului indicau o producţie de până la 30 milioane tone porumb.

Preţul la grâu a rămas constant, de 150 dolari/tonă, neschimbat în ultimele două săptămâni.

 

UCRAINA
Poducţie de cereale mai mică cu 22%

Producţia de cereale de toamnă în Ucraina, în acest an, ar putea scădea la aproximativ 44 milioane de tone din cauza stării actuale a culturilor de toamnă. Anul trecut s-a obţinut o recoltă record de cereale, de 56,7 milioane de tone.

Circa 30% din culturile de toamnă din Ucraina sunt acoperite de zăpadă, astfel încât acestea ar putea fi deteriorate de ger. Această situaţie se întâlneşte în zonele din Adamenko, sudul şi estul Ucrainei. În regiunile de sud situaţia ar putea fi agravată de vanturile puternice. Temperaturile scăzute, care în unele locuri vor ajunge la -35 grade Celsius noaptea, vor continua în Ucraina până în 8 februarie 2012.

Potrivit Serviciului Naţional de Statistică, în Ucraina, în toamnă, s-au semănat cereale şi plante furajere pe cca. 9,4 milioane de hectare, cu 1,9% mai mult decât în toamna anului 2010. Cereale s-au semănat pe 8,4 milioane de hectare, cu 3,8% mai mult decât în anul precedent.

Ucraina ar putea exporta 23-24 milioane tone de cereale în anul de comercializare 2011/2012. Numai în ultimele şase luni ale lui 2011, Ucraina a exportat aproximativ 9,2 milioane tone de cereale. Anul trecut, după anularea restricţiilor privind exportul de cereale, preţul acestora pe piaţa internă s-a corelat 100% cu preţurile din piaţa mondială, diferenţa înregistrată fiind datorată numai logisticii necesare transportului.

Conform estimărilor oficiale, preţul mediu pentru culturile de cereale din Ucraina, în acest an, va fi cu 15% mai mic decât anul trecut.


GERMANIA
Vânzări slabe pentru biodiesel

Încă un an greu pentru producătorii de biodiesel. Sectorul german de producere a biodiesel-ului s-ar putea confrunta şi anul acesta cu o creştere slabă a vânzărilor, conform asociaţiei de profil VDB. Anul trecut s-a ajuns la numai 56% din capacitatea de producţie şi doar o creştere moderată a vânzărilor este prognozată pentru acest an.

Bursa agricolă: preţuri Futures la 27 Ianuarie 2012


\

 

INFO

UCRAINA
Exporturi de cereale

Ucraina a exportat puţin peste 2 milioane tone cereale în decembrie 2011, din care aproximativ 1,6 milioane tone de porumb. Cei mai mari importatori de porumb au fost Egiptul (252 mii tone), Spania (peste 350 mii tone) şi Iran (160 mii tone). Către Egipt, Tunisia şi Spania au mers cele mai multe dintre transporturile de grâu din Ucraina.

MAREA BRITANIE
Grâu pentru export

Cu o producţie totală de grâu de 17,69 milioane tone, se apreciază că sunt 6,9 milioane tone disponibile pentru consumul uman şi industrial (bioetanol şi distilare pentru acool) şi 6,49 milioane tone grâu furajer. Alte 1,4 milioane tone sunt menţinute în stoc iar cca. 2,54 milioane tone sunt încă disponibile pentru export.

KAZAKSTAN
Mai mult grâu

Kazakstanul a crescut cu o treime suprafaţa semănată cu cereale, ceea ce va conduce probabil la o creştere a producţiei de grâu cu cca. 4 milioane tone. Consumul intern este de numai 7 milioane tone, din cele 21 milioane tone de cereale cât se aşteaptă să fie producţia totală. Exporturile, în mod tradiţional, merg către Rusia, cu trenul la porturile Mării Negre sau pe Marea Caspică spre Turcia, numai că porturile ruseşti şi ucrainene sunt deja supraaglomerate cu transferurile proprii.

AFRICA DE SUD
Nevoită să importe porumb

Africa de Sud importă acum porumb, ca urmare a extinderii angajamentelor sale de export pentru porumb alb şi galben. Preţul intern a crescut mai mult decât preţul mondial concurent şi transporturile de porumb galben către statele vecine din zona sub-sahariană, s-au oprit.

Africa de Sud continuă să exporte porumb alb spre Mexic, ca urmare a obligaţiilor contractuale stabilite vara trecută. Mexicul a primit aproape 1 milion tone de porumb alb în cursul anului trecut din Africa de Sud.

Vizualizat: 899 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?