Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu cât vând şi cumpără nemţii terenul agricol?

Publicat: 27 noiembrie 2020 - 20:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Terenurile s-au scumpit în medie cu 3,7% în Germania, anul trecut, continuând tendinţa ascendentă a ultimilor ani. Cum a evoluat piaţa de când a intrat ”în joc” criza pandemică?

un articol de
PAULA CIUPAG

Deşi schimbările economice şi financiare au implicaţii în general mai lente asupra pieţei funciare, acest lucru nu înseamnă că efectele nu pot fi la fel de dramatice ca în alte sectoare. Totuşi, preţurile terenurilor în multe ţări occidentale - şi în special în Germania - au urmat o singură direcţie, şi anume - ascendentă.

 

Peste 60.000 euro pe hectar

 

Cum arată preţurile medii plătite de fermieri pe hectarul de teren agricol în 2019? Cifrele de la Oficiul Federal de Statistică, făcute publice de agrarheute.de, se referă la vânzările efectuate la valoarea de piaţă pe regiuni şi arată astfel:

  • În Bavaria, preţurile au scăzut cu 1,9% comparativ cu anul precedent. Totuşi, valoarea unui hectar de teren agricol ajungea până la 63.600 euro.
  • În Hessen, media preţurilor la terenuri este de 15.389 de euro/ha, în scădere faţă de anul trecut, însă în Mecklendurg - Pomerania Occidentală - a crescut cu 4,1%, la 21.648 euro/ha.
  • În Saxonia Inferioară au crescut cu 4,6%, până la 38.183 euro/ha. De asemenea, în Renania de Nord-Westfalia preţul s-au majorat cu 1,6%, atingând 53.948 euro/ha.
  • În schimb, în Renania-Palatinat terenurile agricole s-au ieftinit cu 0,32%, valorând 13.770 euro/ha.
  • Unul dintre cele mai ieftine land-uri este Saarland: 9.799 euro/ha, în scădere cu 1% faţă de anul precedent.
  • În Saxonia-Ashalt, preţul ajungea la 18.319 euro, iar în Saxonia la 14.624 euro/ha. În Scleswig-Holstein, a crescut cu 2,3% faţă de anul anterior şi acum hectarul costă 29.400 de euro.
  • Deşi preţul a crescut cu până la 9%, Turingia rămâne totuşi un land accesibil investitorilor, întrucât un hectar de teren agricol costă până la 11.656 euro.

terenuri Canva_bfoto: canva.com 

 

Piaţa funciară germană s-ar putea prăbuşi?

 

Ultima corecţie globală de pe piaţa funciară a venit odată cu ultima criză financiară. În Germania însă, preţul terenurilor agricole a crescut şi mai mult în timpul crizei. În această ţară a existat o ultimă scădere semnificativă a preţurilor doar în a doua jumătate a anilor 90 şi la scurt timp după sfârşitul primului mileniu.

De data aceasta, totuşi, ar putea fi diferit: toţi indicatorii arată că noua criză, provocată de pandemie, are un efect mai puternic şi posibil pe termen mai lung. De asemenea, afectează toate domeniile economiei şi ale lumii financiare. Nu numai că pieţele bursiere s-au prăbuşit dramatic în primăvara anului 2020, dar şi preţurile globale ale mărfurilor au scăzut până la minime istorice (ţiţei).
Piaţa imobiliară aparent rezistentă la criză s-a prăbuşit şi ea. Indicele imobiliar german (Hypo Immobilienklima) a scăzut cu 37,3%, la 72 de puncte, doar în aprilie 2020.
Noile măsuri de Lockdown, luate la nivelul marilor puteri din Europa, vor avea ecou în absolut toate domeniile de activitate şi pe toate pieţele lumii.

Click AICI şi vezi unde se vinde cu 10.000 euro/hectarul de teren agricol, în România!

Vizualizat: 4733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?