Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creştere semnificativă a exporturilor agroalimentare

Publicat: 19 iunie 2018 - 22:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Valoarea exporturilor agroalimentare din UE a crescut cu un miliard de euro în perioada noiembrie 2016 şi noiembrie 2017, până la 12,7 miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene.

 

În condiţiile în care valoarea importurilor a fost de aproximativ 10 miliarde de euro, balanţa comercială în raport cu pieţele extra-comunitare este net pozitivă, rezultând un excedent comercial de 2,7 miliarde de euro.
Comerţul cu vin a generat cea mai mare creştere, respectiv 125 milioane de euro, în timp ce exporturile de zahăr au sporit cu 79 milioane euro comparativ cu noiembrie 2016, iar exporturile de băuturi spirtoase şi lichioruri au crescut cu 71 milioane euro. În schimb, exporturile de grâu şi alte cereale din UE au înregistrat cea mai mare scădere în cursul anului, un minus de 29% (adică 1,7 miliarde de euro), respectiv de 15% (0,3 miliarde de euro). De asemenea, exporturile de carne de porc au înregistrat o scădere anuală, de 9%, ceea ce înseamnă pierderi de 47 milioane de euro.
Pieţele din SUA, Rusia şi Asia rămân cele mai dinamice pentru exporturile de produse agroalimentare comunitare. Vânzările către SUA au crescut cu 7% (sau 1,5 miliarde de euro), în timp ce exporturile către Rusia au sporit cu 17% (0,9 miliarde de euro). Pe de altă parte, exporturile către China au crescut cu 6% (0,7 miliarde de euro), către Japonia cu 12% (0,7 miliarde de euro) şi către Coreea de Sud cu 17% (0,4 miliarde de euro).

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 172 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?