Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşte preţul cerealelor. E semn bun?

Publicat: 07 septembrie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai cumplită secetă din ultimii 130 de ani din Rusia, a bulversat piaţa mondială a cerealelor. Practic, principalele burse de cereale au suferit corecţii de până la 80 la sută, cu efecte propagate în lanţ pe aproape întreg mapamondul.

Click pe poza pentru galerie!

Desigur, evenimentele europene s-au repercutat şi asupra României, generând creşteri de preţuri, în principal la grâul de panificaţie. În acest moment, jucătorii de pe piaţa cerealelor, dar şi consumatorii sunt cu ochii pe evoluţia preţului pâinii.

 

Peste toate, fermierii români trebuie să mai facă faţă efectelor inundaţiilor, recesiunii economice şi creditelor bancare. În rândurile următoare vă prezentăm opiniile unor agricultori şi comercianţi autohtoni pe tema trendului pieţei cerealelor din ţara noastră. Cu siguranţă, cea mai importantă întrebare este cât de mult va mai creşte preţul cerealelor?

Ştefan Niculae, Agrostar: Mulţi fermieri au vândut deja grâul, la preţuri mici

Ştefan Niculae, liderul Federaţiei Sindicatelor din Agricultură Agrostar, apreciază că suntem deja într-o conjuctură excepţională, în numai 30 de zile preţurile la grâu ajungând să sufere o corecţie de aproape 80%. „Vedem cu toţii că într-o lună de zile, preţurile la grâu au evoluat de la 130 euro/tonă la 230 euro/tonă.

Avem de-a face cu o creştere fulminantă, generată de problemele din statele fostului URSS, Rusia, Ucraina, dar şi prin alte părţi”. Pe acest fond, piaţa cerealelor şi-a produs efectele şi în ţara noastră, evident cu unele particularităţi. “La noi am asistat la o creştere de la 0,35 lei/kg, la 0,6-0,7 lei/kg.

Desigur, creşterile de preţ s-au manifestat în special la grâul de panificaţie, dar n-a fost scutit nici cel furajer”, susţine Ştefan Niculae. Liderul Agrostar consideră însă că acest lucru este posibil să genereze o majorare a preţului pâinii cu până la 30%. „Ţinând cont de ceea ce petrece pe piaţa grâului, este foarte posibil ca prin octombrie, noiembrie să constatăm că preţul pâinii va creşte cu până la 30%, lucru care va afecta populaţia”, consideră şeful Agrostar.

În ceea ce-i priveşte pe fermieri, Ştefan Niculae declară că, în ciuda aparenţelor, cei mai mulţi dintre aceştia nu vor putea beneficia de pe urma majorării preţurilor la cereale. Cauza? „Din păcate, marea dramă este că fermierii, cei mai mulţi dintre ei, au vândut deja grâul direct de pe tarla ori imediat după recoltare, la preţuri mici. Deci, ei nu vor câştiga nimic de pe urma creşterii preţurilor cerealelor.

Pe cei care încă nu şi-au valorificat producţia, eu îi sfătuiesc să mai aştepte până vor prinde preţuri bune. Partea proastă a lucrurilor este că oamenii au avut nevoie de bani pentru credite, pentru diverse cheltuieli şi au fost nevoiţi să vândă din nou pe nimic”, explică liderul Agrostar.

Nicolae Opriţa, fermier Alba: Calitatea grâului, o problemă în 2010

În opinia lui Nicolae Opriţa, fermier din judeţul Alba, preţul grâului va creşte în continuare, până va ajunge la nivelul preţurilor din Occident. De asemenea, preţurile la porumb şi floarea-soarelui vor urma trendul pieţei grâului.

„Eu consider că, în principal creşterile de preţ sunt generate de condiţiile climatice, atât de la noi, cât şi din Europa. Cu toate că unii au obţinut producţii bune de grâu în România, ne confruntăm cu problema calităţii, în ceea ce priveşte grâul de panificaţie”, explică Nicolae Opriţa. Fermierul ne mărturişeşte că şi el a fost obligat să vândă o parte din grâu imediat după recoltare.

„Aveam mare nevoie de bani şi am vândut o parte din recoltă. Acum, pentru cealaltă parte mai aştept până va mai creşte preţul. Cred că dacă ajunge la 0,6 lei/kilogram o să vând şi eu...”, susţine Nicolae Opriţa.

Gavrilă Tuchiluş, SC Agrimat Matca, Galaţi: Preţul pâinii nu ar trebui să crească semnificativ

Gavrilă Tuchiluş, managerul Agrimat, este de părere că preţurile practicate actualmente la cereale nu sunt reale, fiind umflate artificial de evenimentele internaţionale şi interne. Peste 0,7 lei/kilogram nu mai reprezintă un preţ real. „Din punctul meu de vedere, preţurile vor creşte în continuare până în 15 decembrie 2010, datorită conjuncturii internaţionale.

Mă refer la ceea ce se petrece în Ucraina, Rusia, Kazakhstan, Canada, SUA. Toţi se confruntă cu o mare problemă de calitate”, declară Gavrilă Tuchiluş.

Managerul Agrimat susţine că fermierii români ar trebui să nu se grăbească cu valorificarea producţiei, deoarece preţurile vor creşte în continuare. „Preţurile vor creşte atât la grâu, cât şi la porumb şi floarea-soarelui. Multe companii nu şi-au rezolvat necesarul de achiziţii, fapt care a creat o presiune pe floare şi porumb. De aceea cred că vor fi preţuri bune şi la porumb, şi la floare”.

Cât priveşte evoluţia preţului pânii, Gavrilă Tuchiluş apreciază că în mod normal acesta nu ar trebui să crească semnificativ. „Se ştie faptul că peste 50% din producţia destinată panificaţiei se vinde fără acte, deci preţul pâinii n-ar trebui să crească. Dar este posibil ca preţul pâinii să fie totuşi influenţat de TVA şi gaze, lucru care poate genera o uşoară scumpire a pâinii”, explică Gavrilă Tuchiluş.

Viorel Popescu, fermier Dolj: Avem nevoie de bani pentru a ne plăti ratele la bănci

Viorel Popescu este de părere că, pentru a afla trendul pieţei cerealelor, este suficient să urmărim ceea ce se întâmplă în prezent pe pieţele europene: „Încă din urmă cu câţiva ani, cerealele româneşti au preţuri europene. Aşadar, evenimentele internaţionale influenţează major şi piaţa din România.

În acest context, desigur, vom asista în continuare, după părerea mea, până în iarnă, la o creştere a preţurilor la cereale. Cât de mult? Probabil până se vor alinia la cele europene”.

Indiscutabil, fermierul doljean crede că în acest moment toţi producătorii trebuie să rămână în aşteptare. Nu însă toţi pot proceda astfel. „Deşi ştim că ar trebui să aşteptăm cuminţi preţuri mai bune, în realitate foarte puţini fermieri îşi permit lucrul acesta. Pentru că noi avem nevoie de bani ca de aer pentru datoriile de la bănci. Deci, ce să facem atunci? Vă spun eu: cei mici vor vinde în continuare, chiar dacă vor şti că în decembrie preţul va fi de 250 euro pe tonă! Asta deoarece n-au altă variantă. Fie vând la preţ mic, fie vine banca şi îi execută cu totul...”, conchide Viorel Popescu.

Nicolae Sitaru, preşedinte LAPAR: Preţuri mari, profit bun pentru fermieri

Opinia lui Nicolae Sitaru în privinţa evoluţiei preţurilor cerealelor este că în acest moment nimeni poate prevedea cu certitudine nivelul viitor al preţurilor. Posibil că acestea să crească în continuare, dar se poate înregistra şi o stagnare. „Nu poate şti nimeni ce o să fie. Ceea ce se ştie este doar că România, fiind o ţară deschisă, membră UE, va urma şi ea trendul pieţei europene a cerealelor”, susţine preşedintele LAPAR.

“În momentul de faţă, noi avem preţuri puţin mai mici decât în UE. La bursa din Paris, de exemplu, grâul costă circa 200 euro/tona, pe când în România suntem undeva la 170 euro/tonă. Asta în ciuda faptului că noi stăm mai slab la subvenţii decât europenii...”, continuă Nicolae Sitaru.

Pe de altă parte, Nicolae Sitaru consideră că eventuale preţuri mai mari în 2010, comparativ cu anul trecut, ar favoriza fermierii români: „În 2009, fermierii au vândut cerealele sub costurile de producţie.

Dacă preţurile vor creşte în 2010, vom avea parte de o compensaţie. Mă refer, desigur, la cei care au exploataţii de cel puţin câteva mii de hectare, care au spaţii de depozitare şi o oarecare potenţă financiară, deoarece fermierii mai mici vor merge clar pe pierdere şi în 2010”.

Florin Deznan, RDF, Arad: Declaraţiile lui Putin au speriat piaţa cerealelor

Florin Deznan, managerul RDF, companie situată în vestul ţării, profilată pe distribuţia de seminţe, îngrăşăminte şi comerţ cu cereale, apreciază că declaraţiile premierului Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la stoparea temporară a exporturilor Rusiei, au „speriat” piaţa europeană şi chiar mondială a cerealelor.

“Preţul grâului pe pieţele internaţionale a explodat odată cu anunţul făcut de premierul Rusiei, de a stopa temporar exporturile de cereale. Apoi, Putin a spus că este posibil ca peste câteva luni, Rusia să reia exporturile”, explică Florin Deznan.

Managerul RDF susţine că se aşteaptă în continuare la un trend crescător al preţului grâului. „Consider că în special preţul grâului de panificaţie va avea un trend crescător, datorită faptului că producţiile sunt foarte slabe calitativ. Dar cel mai probabil şi preţul grâului furajer va avea tot preţuri în creştere. În 2010, ploile au afectat semnificativ calitatea grâului, atât în România, cât şi în Europa, lucru care se regăseşte în creşteri de preţuri”, declară Florin Deznan.

Concluzii

Fermieri, mai mari ori mai mici, cu toţii sunt afectaţi de fenomenele meteorologice din 2010 şi de oscilaţiile de preţ de pe piaţa europeană. Diferenţa dintre producători este făcută însă de potenţa financiară a fiecăruia. Una este să ai spaţii de depozitare şi să poţi aştepta să-ţi vinzi produsele la preţul corect şi alta să fii nevoit să-ţi vinzi grâul direct de pe tarla.

 

„ROMÂNIA A EXPORTAT 40% DIN PRODUCŢIA DE GRÂU”

 

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România:

„Din ’90 încoace, guvernele acestei ţări derulează un plan diabolic de distrugere a tot ceea ce înseamnă agricultură şi infrastructură în România, pornind de la faimosul pariu al lui Petre Roman cu agricultura. Nu se vrea ca România să fie independentă în ceea ce priveşte asigurarea alimentaţiei. Un exemplu în acest sens este tocmai faptul că până la ora actuală s-a exportat aproape 40 la sută din producţia naţională de grâu!!! Dacă la conducerea Ministerului Agriculturii era o minte luminată, acesta cerea onorat Guvernului şi preşedintelui ţării să se sisteze orice export de grâu, fiind vorba de siguranţa naţională, de pâinea poporului. Prin orice hotărâre de Guvern se poate spune , aşa cum fac mai toate ţările din jur, vezi Rusia, Kazakhstan etc.

În ceea ce priveşte producţia naţională de grâu, oficialii de la agricultură spun că este de 6 milioane de tone. O minciună. Din 1.750.000 de hectare cu o medie de 2000-2200, poate ne încadrăm undeva la 3,6 milioane tone de grâu, din care de 2,6 milioane tone avem nevoie pentru pâine, iar 800 mii de tone pentru sămânţă. Deci, cu socoteala suntem pe muchie”.

PIAŢA CEREALELOR 2010

MADR optimist, într-un an păcătos

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, consideră că în 2010 România va avea parte de recolte bune la culturile de porumb şi floarea soarelui, sub rezerva că factorii climatici nu-şi vor face de cap ca în cazul grâului. “Am avut şi avem la ora actuală condiţii foarte bune la porumb şi floarea soarelui. Dacă nu vor apărea accidente climaterice pe parcurs, cum a fost la grâu, orz şi rapiţă, ne aşteptăm să avem recolte foarte bune în 2010”, a susţinut Mihail Dumitru, la un post public de televiziune.

Conform datelor MADR, pentru anul în curs se estimează obţinerea unor producţii de 1,4 milioane de tone de floarea soarelui, de pe o suprafaţă de 823.000 hectare. În ceea ce priveşte porumbul, oficialii  MADR spun că în 2010 s-ar putea obţine cel puţin 7,7 milioane de tone.

Alarmă de gradul zero în Rusia

Recent, premierul Rusiei, Vladimir Putin, a oprit temporar exporturile de cereale, lucru care a generat o creştere a preţurilor în întreaga Europă. Măsura vine să confirme problemele grave cu care se confruntă Rusia, devastată de cea mai gravă secetă din ultimii 130 de ani. Interdicţia va avea un caracter temporar. „Ulterior, vom vedea cum vom proceda după luna decembrie. Avem rezerve suficiente de cereale, preţurile alimentelor nu trebuie să crească în Rusia, trebuie să menţinem nivelul efectivelor de animale, trebuie şi să constituim rezerve pentru anul viitor”, a declarat premierul Putin.

De asemenea, Rusia va cere Kazakhstanului şi Belarusului să suspende temporar exporturile de cereale. Concomitent, Putin a mai anunţat că va susţine sectorul agricol prin subvenţii de stat în valoare de 335 milioane de dolari, plus 25 de milioane de ruble, sub formă de împrumuturi.

În 2009, Rusia a exportat 100 de milioane de tone de grâu, dar în actuala situaţie unii analişti estimează un nivel de sub 65 de milioane de tone pentru 2010.

Preţul cerealelor pe burse, în creştere generalizată

Evenimentele din Rusia au generat presiuni pe principalele burse de cereale din Europa şi SUA. Datele oficiale confirmă faptul că preţul grâului îşi continuă ascensiunea pe pieţele din Europa şi Statele Unite.

Astfel, pe acest fond, în mai puţin de o lună, preţul grâului a ajuns la 222,75 de euro pe tonă în Paris, iar la Chicago a crescut cu peste 80 la sută. Ca atare, Departamentul American pentru Agricultura (USDA) a redus previziunile privind producţia mondială de grâu cu 2,3%, la 645,73 milioane de tone, grâul de panificaţie cu livrare în noiembrie ajungând să fie cotat la bursa Euronext la 216, 25 euro/tonă.

Deocamdată, jucătorii din piaţă sunt în aşteptare de noi informaţii, în primul rând cu privire la situaţia din Rusia. De asemenea, analiştii spun că un alt factor care a influenţat piaţa este tendinţa de creştere a exporturilor de grâu a SUA, la 1,3 miliaone de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi de peste două ori mai mare decât media ultimelor patru săptămâni.

Vizualizat: 659 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?