Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativele agricole. Strategii de VÂNZARE a PRODUSELOR

Publicat: 24 iulie 2018 - 01:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Licitaţii deschise. Cooperativa Agricolă Vlaşca 2008 a organizat recent licitaţie pentru obţinerea unor preţuri bune de comercializare a producţiilor agricole. Astfel, fermierii giurgiuveni au obţinut la orz - 151,5 euro pe tonă, luat din fermă, la grâu - 152,5 euro/t, la rapiţă - 332 euro tona.

De asemenea, pentru porumb preţul negociat a fost de 134 euro tona, floarea-soarelui - 430 dolari/t, iar pentru soia - 360 dolari/t.
„Nu am licitat întreaga producţie, ci doar o parte. Ştim că sunt variaţii de preţ la bursă şi de aceea ne luăm măsuri de precauţie, stocând anumite cantităţi din recoltă în speranţa creşterii cererii. Astfel, am încheiat contracte de vânzare/cumpărare pentru 30 mii tone de porumb, 12 mii tone de rapiţă, 8 mii tone de floarea-soarelui, tot atâtea de orz, 2.000 tone de soia şi 32 mii tone de grâu”, ne-a declarat Tudor Nenu, director executiv al Cooperativei Agricole Vlaşca 2008.
„Noi facem licitaţie deschisă, cu strigare; preţul cel mai bun câştigă, dar şi comportamentul în piaţă al cumpărătorului, politica de loialitate faţă de cooperativă. Noi nu invităm achizitori care la licitaţiile anterioare au înregistrat debite la fermierii membri ai cooperativei. Pot să vă spun că s-a negociat la sânge de data asta. Pentru trei produse – porumb, soia şi floarea-soarelui - competiţia a durat timp de aproape şase ore”, a susţinut Tudor Nenu.  

Vânzare cu decizia... la purtător!
Conducerea Cooperativei Agricole Dobrogea Sud a ales o altă strategie de piaţă; fiecare fermier, având toate informaţiile la îndemână, are decizia de comercializare. „Noi nu organizăm licitaţii pentru vânzarea produselor agricole, ci oferim membrilor noştri informaţii zilnic privind preţurile de pe bursă, iar aceştia aleg să vândă sau nu. Spre exemplu, azi, 10 iulie 2018, preţurile de tranzacţionare au fost următoarele: grâu panificaţie - 165 euro tona; grâu furaj - 195 euro/t; orz - 157 euro/t; tona, rapiţă - 353 euro tona. De asemenea, mazărea galbenă a fost cotată la 185 dolari tona; mazăre verde - 175 dolari/t; floarea-soarelui - 350 dolari/t; floarea-soarelui high oleică - 380 dolari/t, iar porumbul - 145 euro pe tonă. Acestea au fost preţurile valabile, cu livrare la Port Constanţa. Au fost volume de marfă care s-au mişcat”, ne-a declarat Ion Lungoci, directorul executiv al Cooperativei Agricole Dobrogea Sud.
Oficialul dobrogean a subliniat faptul că „preţurile fluctuează de la zi la zi; ele pot fi la mai sus mai jos au egale. Diferenţele de la o zi la alta nu pot fi colosale, adică un plus minus doi euro sau dolari pe produs”.

Grau_b

Evoluţia preţului face diferenţa
“Noi considerăm că dacă am vinde prin licitaţii organizate, am avea de pierdut. Să zicem vindem astăzi 10 mii de tone de grâu şi obţinem un anume preţ. Dar peste două săptămâni preţul grâului creşte şi ne trezim în situaţia când un mic producător care are 10 hectare şi recoltează 50 de tone vinde acele 50 de tone la acelaşi preţ cu care am vândut noi cele 10 mii de tone! Diferenţa nu este dată neaparat de volumul de marfă comercializată, ci de evoluţia preţurilor”, a precizat Ion Lungoci.
Potrivit acestuia, la această dată, cooperatorii dobrogeni au făcut stocuri de orz de 4.000 de tone în aşteptarea unui preţ mai stimulativ.   
Până atunci, mai este de adunat recolta din câmp. Frontul de precipitaţii îngrijorează fermierii care nu pot recolta în cel mai scurt timp mazărea, rapiţa şi grâul. Temerea lor este că ploile vor afecta calitatea producţiei şi randamentul la hectar, ducând, în final, la diminuarea profitului.

“Este primul am când vindem prin cooperativă!”
Începând de anul acesta, cooperatorii teleormăneni din Tinoasa au decis să tranzacţioneze produsele agricole obţinute centralizat prin cooperativă. „Suntem în primul an când vindem împreună producţia agricolă. Adunarea generală a hotarât ca fiecare membru să comercializeze un minimum de cantităţi de produse agricole. Până acum fermierii vindeau individual. Noi nu am organizat licitaţie, nu avem experienţă, suntem novici în chestiunea aceasta”, ne-a declarat Cătălin Melinte, director comercial, Cooperativa Agricolă Tinoasa, Teleorman.
Astfel, la nivelul conducerii s-a creat un grup de lucru care se ocupă de vânzare. „Adunăm de la membrii noştri cantităţile oferite spre vânzare pe fiecare gen de produse, căutăm cumpărătorul, negociem preţul cel mai bun pentru noi, şi facem tranzacţia. Deocamdată s-a stabilit ca un euro pe tona de produs vândută să intre în contul cooperativei. Până acuma am plătit oamenilor contractele aflate în derulare de cum au intrat banii de la traderi”, a precizat directorul comercial.        
Aşa cum ne declara Cătălin Melinte, fermierii sunt mai sceptici, neîncrezători şi sunt în aşteptarea rezultatelor. De aceea, la această dată, nici cantităţile vândute prin cooperativă nu au fost semnificative, ci s-au înregistrat doar vreo câteva mii de tone.

În zilele următoare şi cooperatorii brăileni de la Braicoop vor organiza licitaţia pentru vânzarea producţiei agricole la principalele culturi de primăvară: porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre, dar şi a stocurilor de cereale păioase.

Vizualizat: 1241 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?