BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Contractele la termen bulversează piaţa

Publicat: 27 noiembrie 2020 - 10:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Consecinţele nerespectării contractelor la termen, pentru toţi jucătorii din piaţa agricolă (de la fermieri, la exportatori), se preconizează că vor fi extrem de negative.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Anul acesta a crescut ponderea contractelor la termen (forward) neonorate atât pentru seminţele de floarea-soarelui, cât şi la porumb.

 

Prognozele dau rateuri!

 

La noi se cunosc puţine date privind volumele şi numărul contractelor la termen nerespectate. Însă în Ucraina, de exemplu, se apreciază că 50% din contractele pentru floarea-soarelui şi cca. 40% din cele pentru porumb nu vor fi onorate.

piata floare CANVA_b

foto: canva.com

Preţul actual la floarea-soarelui este cu 30-35% peste cel din contractele la termen încheiate în iarna trecută. Astfel, problema jucătorilor din piaţa internaţională este lipsa de fiabilitate a previziunilor privind producţia agricolă, în ciuda aplicării unor instrumente de prognoză destul de avansate. Se pare că anul acesta imaginile spaţiale nu au ajutat, alte tehnici nu au funcţionat, iar anchetele efectuate de către echipele din teren au fost insuficiente din cauza măsurilor de carantină.

 

Incertitudine pe tot lanţul

 

Această incertitudine privind prognoza recoltelor viitoare poate conduce la nesiguranţă în predicţia evoluţiei preţurilor şi face imposibilă determinarea în mod fiabil a potenţialelor pierderi pe lanţul de la fermă la nave şi la destinatarii finali.

_piata agricola CANVA_b

foto: canva.com

Trebuie subliniat că suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în SUA s-a extins cu 29% în 2020, semn că piaţa nord-americană a prevăzut şi a reacţionat la scăderea producţiei europene de floare.
În aceste condiţii, reacţia pieţei este simplă, cererea de ulei de floarea-soarelui pe piaţa mondială va fi suplinită cu alte tipuri de uleiuri.

 

CEL MAI MARE CUMPĂRĂTOR DE ORZ DIN LUME

 

Importurile de orz ale Arabiei Saudite au scăzut faţă de prognozele din 2019/2020. Conform Saudi Grain Association, achiziţiile în anul de comercializare anterior au totalizat 6,7 mil. tone. Până recent, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimase volumul importurilor saudite de orz la 7,5 mil. tone.

Comparativ cu sezonul precedent, importurile sunt acum cu 160 mii tone mai mari. Cu o cotă de circa 25% din piaţa mondială, Arabia Saudită rămâne cel mai mare cumpărător de orz din lume, înaintea Chinei. După Ucraina, cei mai importanţi furnizori de orz către Arabia Saudită sunt ţările din UE şi Rusia.
Pentru actualul sezon 2020/2021, USDA se aşteaptă la o scădere cu 17% a importurilor Arabiei Saudite de orz, până la 6,2 mil. tone. Acest lucru se justifică prin scăderea utilizării orzului în hrana animalelor.

Vizualizat: 1059 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?