Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Concurență redusă pe piața exporturilor de grâu, în favoarea fermierilor europeni

Publicat: 13 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prima sa prognoză din acest an, Strategie Grains apreciază că Uniunea Europeană va exporta 28,9 milioane tone de grâu în sezonul viitor (2016/2017), cu opt sute de mii de tone mai mult decât în acest exercițiu comercial (2015/2016), dar încă departe de recordul obținut în sezonul 2014/2015 (33,34 mil. tone).

Click pe poza pentru galerie!

Producția UE de grâu din acest an este estimată la 143,1 mil. tone, cu circa șapte milioane tone mai puțin decât în sezonul precedent și cea mai mai mică producție după anul 2013. Cu toate acestea, stocurile europene de grâu de la finalul sezonului 2015/2016 vor fi de 16,9 mil. tone (cu 1,5 mil. tone mai puțin decât s-a estimat în raportul Strategie Grains din decembrie 2015).

Fermierii din UE se vor confrunta cu o concurență redusă în sezonul viitor pe piața exporturilor de grâu, în special datorită perspectivelor mai slabe de producție în statele din fosta Uniune Sovietică, dar și pentru că este posibil ca fermierii americani (SUA) să aibă pierderi serioase la culturile de cereale de iarnă.

În Ucraina seceta severă din toamnă a determinat reducerea suprafețelor semănate cu cereale. Astfel, se apreciază că în toamna trecută au fost semănate numai 5,98 mil. hectare cu grâu, față de 6,8 mil. hectare în toamna anului 2014. Ca urmare, agenția UkrAgroConsult apreciază că producția de grâu de anul acesta a Ucrainei va fi de numai 17,8 mil. tone, cu 5,6 mil. tone mai mică decât anul trecut. În aceste condiții vor avea de câștigat culturile de primăvară (porumb și floarea-soarelui), care vor ocupa suprafețele rămase nesemănate în toamnă.

Odată cu scăderea producției este de așteptat ca stocurile de grâu ale UE să ajungă la 14,2 milioane tone la sfârșitul sezonului 2016/2017.

 

Prețul grâului continuă să scadă

Și producția mondială de grâu urmează să scadă în sezonul 2016/2017, pentru prima dată în ultimii trei ani, dar stocurile mondiale se mențin la un nivel ridicat. Condițiile pentru semănatul din toamnă au fost nefavorabile în multe regiuni, iar Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC - International Grains Council) apreciază că producția mondială de grâu va fi de 706 milioane tone, cu 25 de mil. tone mai mică față de anul trecut (-3,4%).

Scăderea producției este însoțită și de o ușoară diminuare a cererii, astfel că stocurile mondiale de la sfârșitul sezonului vor fi de 213 milioane tone.

Indexul IGC pentru prețul grâului a scăzut cu trei procente în luna decembrie, iar la nivelul anului 2015 Indexul a scăzut cu 24%. Cu un procent asemănător a scăzut și Indexul IGC pentru prețul orzului. La soia reducerea a fost mai modestă, de numai 15,5%, fiind oarecum susținută de îngrijorarea privind condițiile meteo din Brazilia. Indexul IGC pentru prețul porumbului a scăzut cu 8,3%.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016

Vizualizat: 399 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?