Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Concurența reduce prețul grâului

Publicat: 24 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prima săptămână a lunii august, Egiptul a cumpărat 120 mii tone de grâu rusesc la un preț cu puțin sub 200 de dolari/tonă. În condițiile în care cele peste 1,4 milioane tone disponibile la vânzare erau oferite la licitație, prețul cel mai mic a fost alegerea firească a cumpărătorului.

Click pe poza pentru galerie!

Costul mediu plătit de Egipt pentru această ultimă achiziție a fost de 198,73 dolari/tonă (inclusiv transportul), în scădere cu peste 6 USD/t față de achiziția anterioară (de la sfârșitul lunii iulie) și cel mai mic preț de achiziție înregistrat din sezonul 2009/10 încoace.

 

Acest preț de achiziție este în acord cu cele mai recente estimări privind producția și evoluția campaniei de recoltat la principalii exportatori mondiali de grâu. Astfel, analiștii pieței se așteaptă ca producția de grâu a Franței să fie cea mai mare din 1998 încoace, iar Ucraina se estimează că va exporta cu un milion de tone mai mult decât în sezonul precedent. De asemenea, analiștii de la SovEcon prognozează o producție de 57,5 mil. tone de grâu în Rusia, cu 1,5 mil. tone mai mult față de estimarea anterioară, iar USDA apreciază că producția rusească de grâu ar putea ajunge chiar la 58 mil. de tone.

Potrivit raportului USDA, anul acesta Kazahstanul va recolta 12,8 mil. tone de grâu, cu 100 mii tone mai puțin decât în sezonul trecut și cu 9,9 mil. tone mai puțin decât recordul din 2011. Această scădere a producției este cauzată de ploile din primăvară care au afectat campania de semănat (la grâul de primăvară). Cu toate acestea, exporturile de grâu din Kazahstan ar putea totaliza 6 mil. de tone, la fel ca și în sezonul trecut. Statele din Asia Centrală și Iranul vor rămâne principalii cumpărători ai grâului din Kazahstan. În campania precedentă, Rusia a cumpărat doar 10% din exporturile de grâu din Kazahstan. 

Impunerea de către Iran a unor taxe pentru importul de grâu și de orz va reduce volumul total al importurilor, dar nu și cota de cereale din Rusia pentru această piață. Rusia a exportat 2,88 mil. tone de cereale în Iran în sezonul 2014/15, din care 1,75 mil. tone de grâu și 0,86 mil. tone de orz. Tot în sezonul trecut, exporturile rusești de cereale către Iran s-au dublat față de sezonul 2013/14.

 

CHINA 

Perspective bune pentru importul de soia

În perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, se estimează că importurile totale de soia ale Chinei vor atinge 74 milioane tone, cu 3,6 milioane tone mai mult decât în aceeași perioadă a sezonului precedent.

USDA apreciază că importul de soia va continua să crească și în sezonul 2015/2016, ajungând la 77,5 milioane tone. Astfel se confirmă „apetitul pentru carne” al populației chineze. Se apreciază că în următorul deceniu, în China, volumul consumului intern de carne de porc va crește anual cu 3,3%, pentru carnea de vită cu 2% și cu 2,4% pentru carnea de oaie. Această creștere constantă pentru produsele din carne va stabiliza cererea de surse proteice pentru furaje.

În China se constată o reducere moderată a suprafeței cultivate cu porumb, mai ales în zona de nord-est (aflată în plină dezvoltare). Se remarcă o tendință de înlocuire a porumbului cu unele culturi mai rezistente la secetă, precum și utilizarea acestuia pentru siloz (porumb siloz), precum și pentru a încuraja rotația cerealelor cu soia. Aceasta, în condițiile în care în China culturile oleaginoase sunt oarecum neatractive pentru fermieri din cauza subvenționării mai puțin generoase a oleaginaselor față de cereale.

 

BRAZILIA

Mai mult porumb la export

Producția totală de porumb din Brazilia ar putea ajunge la 84 milioane tone în acest an, apreciază INTL FCStone. Dacă această predicție va fi confirmată, exporturile braziliene de porumb ar putea crește la 26 milioane tone în 2015, cu cinci milioane tone mai mult decât anul trecut.

Brazilia a exportat 1,28 milioane tone porumb în cursul lunii iulie, potrivit datelor oficiale. Astfel, volumul exportului de porumb a crescut cu 116,4% în luna iulie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, și a fost de peste opt ori mai mare față de luna iunie 2015.

Veniturile generate de aceste exporturi în luna iulie 2015 au totalizat 218 milioane dolari, prețul mediu al acestor vânzări fiind de 180,30 dolari/tonă, mai mic cu 15% față de luna iulie 2014.

Vizualizat: 386 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?