Preţul cerealelor şi mai ales al seminţelor oleaginoase a avut o evoluţie greu de imaginat în urmă cu 8-10 luni. Ce anume face diferenţa între pierdere şi câştig?
un articol de
GHEORGHE GHIŞE
Probabil, cea mai spectaculoasă creştere a preţului s-a înregistrat la floarea-soarelui, dar şi grâul şi porumbul s-au ţinut "tare".
Bursa europeană a grâului (MATIF) a căzut la cea mai mică valoare din ultimele patru săptămâni (în 3 decembrie). Tendinţa ezitantă a pieţei a fost ţinută în balanţă de ştirile privind producţia slabă a Rusiei, precum şi de optimismul legat de recolta din Australia, dar şi de aprecierea monedei euro, care a îngreunat exportul european.
Indicele de referinţă pentru grâul de panificaţie, Euronext (Paris) a crescut cu 0,2%, până la 210 euro/tonă (3 decembrie 2020). În acelaşi timp, laBursa din Chicago (CBOT), preţul grâului a crescut cu 2,2%, după ce a suferit pierderi în două sesiuni anterioare, care au tras piaţa la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, din cauza lipsei cererii şi a situaţiei globale.
Deprecierea dolarului în raport cu moneda euro dă semnalul unei posibile stimulări fiscale suplimentare pentru Statele Unite. Tendinţa ascendentă a monedei euro a slăbit exportul grâului din Germania. Totuşi, la tranzacţiile directe cu grâu încărcat în porturile Germaniei preţul era cu 2,5 euro/tonă peste preţul futures de la Paris.
România - pion important în piaţa porumbului
IGC (Consiliul Internaţional pentru Cereale) a redus prognoza pentru producţia globală de porumb în sezonul 2020/21 cu 10 milioane de tone, până la 1,146 miliarde de tone, în principal din cauza previziunilor reduse pentru recolta din Statele Unite, Ucraina şi Uniunea Europeană.
Producţia de porumb din SUA, cel mai mare producător mondial, a fost apreciată la 368,5 mil. de tone, în scădere faţă de prognoza anterioară (373,9 mil.) şi în concordanţă cu prognozele actuale ale USDA.
Şi previziunile privind recolta de porumb a statelor UE a fost redusă la 60,1 mil. tone (de la 62,6 mil. tone), în principal din cauza revizuirii în jos a producţiei de porumb a României, apreciată acum la 7,1 mil. de tone, de la 10,4 mil. tone, cât s-a apreciat anterior. În acelaşi timp, COCERAL apreciază producţia de porumb a UE, în 2020, la 62,8 mil. tone, cu 2,5 mil. tone mai puţin decât anul trecut.
IGC a modificat, de asemenea, prognoza privind importurile de porumb ale Chinei în sezonul 2020/2021 până la 16 mil. de tone, faţă de proiecţia anterioară de numai 8 mil. de tone.
COCERAL apreciază producţia totală de cereale a statelor UE-27 + Marea Britanie la 293,6 mil. tone, în scădere cu 2 mil. tone faţă de prognoza din august şi cu 18,8 mil. tone mai puţin faţă de nivelul din 2019 (312,4 mil. tone). Producţia de grâu (cu excepţia grâului dur) este estimată la 129,2 mil. tone, cu aproape 16,8 mil. tone mai puţin decât anul trecut.
În ceea ce priveşte producţia mondială de grâu, IGC este puţin mai optimistă şi a ridicat prognoza pentru sezonul 2020/21 cu un milion de tone (faţă de raportul anterior), până la 765 mil. de tone.
Producţia de orz a statelor UE este prognozată la 61,3 mil. tone, în scădere faţă de 63,2 mil. tone în 2019.
Prognoza producţiei de rapiţă din 2020 pentru statele UE-27 + Marea Britanie a fost de 17 mil. tone (16,8 mil. tone în 2019).
Preţul spot FOB al florii-soarelui din regiunea Mării Negre atinge maximuri multianuale, pe fondul cererii crescute din partea procesatorilor din Ucraina, Rusia şi UE. Numai în luna noiembrie, preţul a crescut cu încă 100 dolari/tonă FOB şi este acum cu 71% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În iulie-noiembrie 2020, statele UE au importat 327 mii tone de seminţe de floarea-soarelui, cu 63% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În sezonul 2019/2020, Bulgaria şi România au preluat peste 50% din totalul importat de UE (cca 1 milion de tone), continuă să crească importurile din cauza producţiei interne reduse.
Rusia continuă să rămână principalul furnizor de floarea-soarelui pentru statele UE, cu 122,5 mii tone (36% din totalul importurilor), urmată de Moldova (79 mii tone, respectiv 24%).
La sfârşitul lunii octombrie, Turcia s-a alăturat listei marilor importatori de floarea-soarelui din regiune şi a eliminat taxa de import. Conform USDA, în acest sezon Turcia ar putea importa cca. 850 mii tone de floarea-soarelui, ceea ce va menţine preţul ridicat, atât pentru seminţele de floarea-soarelui, cât şi pentru ulei pe tot parcursul sezonului.
GRÂU MAI SCUMP ÎN RUSIA
Preţul de export ale grâului din Rusia a crescut în ultima săptămână din noiembrie pe fondul dezbaterilor interne cu privire la propunerea introducerii unei cote de export de cereale. Grâul rusesc pentru panificaţie cu ridicare din porturile Mării Negre, în decembrie, este cotat la 254-255 dolari/tonă (FOB).
UCRAINA A ÎNTRERUPT ŞIRUL RECORDURILOR
După doi ani consecutivi cu producţii record, anul acesta recolta totală de cereale şi leguminoase a Ucrainei va fi cu 10 mil. de tone mai mică faţă de 2019. Luând în considerare condiţiile meteorologice şi criza porumbului, în raportul din 25 noiembrie, guvernul a redus din nou perspectivele privind recolta totală de cereale - până la 65 de mil. de tone.