Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

China importă mai multă soia şi porumb

Publicat: 21 decembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu o populaţie şi economie în continuă creştere, China va continua să importe cantităţi tot mai mari de soia şi de porumb

Click pe poza pentru galerie!

Conform analiştilor pieţei agricole, importurile Chinei de porumb vor creşte în următorii 5-7 ani într-un ritm similar cu cel al importurilor de soia din ultimul deceniu.

Populaţia Chinei numără acum 1,3 miliarde oameni şi creşte cu 8 milioane anual. În ultimii ani, creşterea economică a Chinei a fost, în medie, de 10% pe an, în ultimii 10 de ani. În ultimii doi ani creşterea economică a fost de numai 7% pe an. PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 5.000 dolari.
Producţia de carne a crescut cu 3,1% pe an în ultimul deceniu şi se estimează că va fi de aproape 120 de milioane tone în 2015.

Producţia de furaje a fost în creştere cu 8% pe an în ultimul deceniu, şi se estimează că va fi de 4%/an în următorii ani. În 2011 producţia totală de furaje a fost de 168,85 milioane tone şi s-au utilizat 40,52 miloane şrot de soia şi 101,310 milioane tone porumb. Consumul de şrot de soia a crescut cu 9,2% pe an în ultimul deceniu, în timp ce producţia internă de soia stagnează, ceea ce creează un deficit continuu de şrot de soia.

China a importat doar câteva milioane tone soia în 1998. Până în 2011, importurile au crescut la 59 milioane tone, în principal din Statele Unite şi America de Sud. USDA estimează că China va importa 63 milioane tone soia în 2013.

Oficial, producţia chineză de porumb a fost de 200 milioane tone, dar estimările realiste indică o producţie de numai 170 milioane tone porumb. Suprafaţa de teren arabil a China este limitată aşa că, dacă agricultorii vor să cultive mai mult porumb, vor trebui să rducă suprafaţa cultivată cu soia. Randamentul la porumb este la un nivel ridicat şi este puţin probabil să crească prea mult. Fermierii folosesc de mai mult timp seminţe OMG şi utilizează cantităţi mari de fertilizanţi. Rotaţia culturilor este doar sporadic practicată.

 

FINLANDA

Producţia de ovăz, în creştere faţă de 2011
Conform primei estimări oficiale post-recoltare efectuată de către ministerul finlandez de resort, producţia de ovăz de anul acesta a fost de 1,089 milioane tone, cu 4,4% mai mult decât în 2011 (1,043 milioane tone). Estimarea oficială anterioară, efectuată în luna august (pre-recoltare), era de 1,158 milioane tone.

Suprafaţa cultivată în 2012 a fost de 319 mii ha, cu 3% mai mult comparativ cu 2011. Randamentul a fost cu puţin mai bun, în 2012 producţia medie estimată fiind de 3,42 t/ha, faţă de 3,39 t/ha anul trecut.
Calitatea ovăzului este, de asemenea, mai bună. Greutatea medie specifică fiind estimată la 57,9 kg/hl, cea mai mare din ultimii 15 ani. Dimensiunea medie a bobului de ovăz este mai mare, dar conţinutul de proteine este mai mic decât în anii anteriori.

RUSIA

Producţia de cereale, la bilanţ
Producţia totală de cereale a Rusiei a fost de 74,4 milioane tone, cu 24% mai puţin decât în 2011, conform statisticilor oficiale din 19 noiembrie. Producţia de grâu a fost de 39,7 milioane tone, faţă de 59,4 milioane tone înregistrate anul trecut, randamentul mediu la hectar fiind de 1,86 tone, faţă de 2,37 tone/ha în 2011.

La floarea soarelui producţia a fost de 7,6 milioane tone, cu 10% mai puţin decât anul trecut.
Sfecla de zahăr a fost recoltată de pe 95% din suprafaţa cultivată, producţia înregistrată fiind de 41,7 milioane tone, cu 3,1% mai puţin decât în 2011.
În sezonul 2012/13 exporturile de cereale ale Rusiei ar putea ajunge la 15,5 milioane tone. De la 1 iulie 2012 au fost exportate 11 milioane tone, comparativ cu 13,2 milioane tone în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

MAREA BRITANIE
În viitor, un preţ mai mic la grâu

Producătorii de grâu din Marea Britanie ar trebui să fie pregătiţi pentru o scădere a preţului la grâu de până la 30%, avertizează analiştii pieţei internaţionale.

Banca HSBC, creditor major al fermierilor din Marea Britanie, estimează într-un raport privind previziunile agricole în 2013, că preţul mediu la grâu, în Marea Britanie, va fi anul viitor de 165 lire/tonă, nivel care nu s-a mai înregistrat din martie 2012 la contractele futures ale bursei din Londra. Acum, pentru contractele futures din ianuarie 2013, preţul de tranzacţionare a fost, în medie, de 222 lire/tonă.

Conform datelor colectate de la exploataţiile agricole, în Marea Britanie, pentru cultura grâului costurile de producţie au fost de 51,2-68,80 lire/tonă şi s-a înregistrat o marjă netă de profit de 45 lire/tonă, inclusiv prima de 20 lire/tonă pentru grâul de panificaţie.
Producţia medie de grâu a fost, în sezonul trecut, de 9,5 tone/ha.

 

GERMANIA
Exporturi record de produse agricole

Exportul de produse agricole a atins un nou record, de 61 miliarde euro, cu 6 miliarde euro mai mult decât în anul precedent. Rezultatele obţinute au fost în parte datorate preţurilor mai mari ale produselor agricole.

Principalele destinaţii pentru exporturile germane au fost Olanda cu 14% din totalul exporturilor, Italia 14%, Italia cu 10% şi Franţa cu 9,6%. Din afara UE, principalele destinaţii au fost Rusia, Elveţia şi SUA.

 

ARGENTINA
Mai puţin grâu în sezonul 2012/2013

Din cauza ploilor abundente care au început încă din luna august, estimările oficiale prevăd o reducere a producţiei de grâu din acest sezon. Astfel, în sezonul 2012/2013 se estimează că se va obţine o producţie de cca 11,1 milioane tone grâu, mai puţin faţă de estimarea oficială de 11,5 milioane tone.
Suprafaţa semănată cu porumb (4,7 milioane hectare) este în scădere faţă de estimările precedente de 4,97 milioane hectare, în timp ce suprafaţa semănată cu soia se menţine constantă, la 19,35 milioane hectare.

 

PE SCURT

Ucraina

BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) va investi aproape 15,9 milioane dolari în sectorul producţiei de sfeclă de zahăr din Mykolaiv, Ucraina. Investiţia va fi folosită pentru instalarea de echipamente pentru prelucrarea sfeclei de zahăr şi pentru a dezvolta producţia de sfeclă de zahăr în regiune. Acestă investiţie vine după semnarea, la sfârşitul lunii octombrie, a unui angajament ce prevede finanţarea unui număr de 327 proiecte de dezvoltare cu 10 miliarde dolari. Astfel, BERD devine cel mai mare investitor din Ucraina.

Serbia

Conform Camerei de comerţ şi industrie (PKS), în această toamnă s-au semănat 600 mii ha cu grâu. În toamna anului trecut s-au semănat cca 500 mii hectare cu grâu şi s-a obţinut o producţie de 1,6 milioane tone din care 500 mii tone sunt destinate exportului.

Ucraina

Nu există nici un motiv pentru ca Ucraina să limiteze exportul de grâu, în ciuda faptului că a fost depăşit plafonul stabilit anterior pentru export de 5,5 milioane tone, a declarat în 28 noiembrie Ivan Bisyuk, adjunctul ministrului agriculturii.

Kazahstan

În ultimii ani a existat o tendinţă clară de creştere a exporturilor de seminţe oleaginoase din Kazahstan. În octombrie a exportat 19,7 KMT de seminţe oleaginoase, cu 77% mai mult decât în septembrie, dar este de 12% mai puţin decât în luna octombrie 2011.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat la exportul de seminţe de in, care a crescut cu 2,5 % faţă de luna septembrie, dar a fost mai mică cu 8% faţă de octombrie 2011. Kazahstan a depăşit Ucraina în ceea ce priveşte volumul exporturilor de seminţe de in, dar se află încă sub nivelul exporturilor ruseşti.

Vizualizat: 594 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?