Exporturile UE de carne de porc proaspătă și congelată au crescut cu 31% în volum, în luna mai 2019, fiind de 218 mii tone, cu 40% mai mult comparativ cu aceeaşi lună din 2018. Valoarea exporturilor europene de carne de porc a fost de 548,9 milioane euro în luna menţionată. Şi exporturile de organe de porc din luna mai au crescut cu 19%, până la 112 mii tone, cu o creștere a valorii de 46%, până la 149,4 milioane euro. Această creştere a exporturilor continuă tendințele observate de la începutul anului.
Datorită efectelor negative ale prezenţei virusului pestei porcine în China, exporturile de carne de porc proaspătă și congelată din EU către acest stat au crescut cu 88% în volum, până la 96.500 de tone, ceea ce reprezintă 44% din totalul exporturile UE de carne de porc în luna mai. În acelaşi timp, valoarea acestor exporturi către China aproape s-a triplat, prețurile medii la export crescând de la 1,48 €/kg în luna mai 2018, la 2,09 €/kg în mai anul acesta. Exporturile de măruntaie de porc către China au crescut, de asemenea, cu aproximativ 30%, pân la 70.700 tone, valoarea acestor exporturi fiind aproape dublată faţă de luna mai 2018.
Dată fiind gravitatea situației sanitar-veterinare în China, este puțin probabil ca ritmul exporturilor să încetinească, deși rapoartele recente ale Rabobank indică faptul că lipsa spaţiilor frigorifice de depozitare în principalele porturile din China provoacă unele dificultăți logistice.
În acelaşi timp au crescut exporturile UE de carne proaspătă şi congelată de porc către Japonia (+ 18%), Australia (+ 40%) și Coreea de Sud (+ 15%) în luna mai, dar au scăzut exporturile către SUA cu 36% ( -4.200 tone) şi Filipine cu 20% (-1.800 de tone). Exporturile către Japonia au fost probabil susținute de acordul comercial care permite tarifele mai mici la unele produse din carne de porc din aprilie 2019.