Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CEREALE: Fluctuaţii mari de preţ pe pieţele futures

Publicat: 06 mai 2022 - 07:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pieţele de cereale sunt extrem de sensibile la orice noutăţi. Acest lucru duce la fluctuaţii persistente de preţ pe pieţele futures şi la o mare reticenţă din partea cumpărătorilor şi vânzătorilor de pe pieţele fizice. Nu doar oferta actuală limitată joacă un rol, ci şi temerile crescânde ale producţiei pentru următoarea recoltă, remarcă specialiştii.

Departamentul Agriculturii din SUA a evaluat doar 27% din stocurile americane de grâu de iarnă ca fiind în stare „bună spre excelentă”, în scădere faţă de perioada anterioară şi cea mai slabă evaluare din 1989. Ploile slabe în regiunile de creştere a grâului de la sfârşitul săptămânii au adus o oarecare uşurare în sud-vestulNebraska, fără însă vreo îmbunătăţire semnificativă.

Pe de altă parte, vremea umedă şi rece din nordul îndepărtat al SUA şi dinCanadaa îngreunat însămânţarea de primăvară a grâului de primăvară. Biroul canadian de statistică StatCan a raportat totuşi o creştere a suprafeţei cu grâu de primăvară cu 440.000 de hectare, până la 7,1 milioane de hectare.

La bursa de cereale a Argentinei din Buenos Aires se aşteaptă ca suprafaţa de grâu să ajungă la 6,5 milioane în acest an, în scădere cu 200.000 de hectare faţă de anul trecut, în mare parte din cauza creşterii puternice a costurilor de producţie.

Comisia Europeană şi-a redus prognoza pentru recolta de grâu 2022/2023 a statelor comunitare de la 131,3 la 130,1 milioane de tone. Prognoza pentru exporturile UE a fost menţinută la un record de 40 de milioane de tone, deoarece războiul împiedică exporturile din Ucraina.

Situaţia din Ucraina rămâne, de asemenea, foarte tensionată, deoarece luptele din estul ţării continuă să escaladeze. Adăugând la ameninţarea directă la adresa producţiei din 2022, piaţa se întreabă acum dacăţaraeste capabilă să asigure şi să exporte nivelurile extrem de ridicate ale stocurilor aşteptate la sfârşitul campaniei.

 bursa cerealelor feb 01_b

Preţurile orzului rămân foarte ridicate

 

Ele au rămas la un nivel ridicat pentru vechea cultură şi au crescut recent chiar şi pentru noua cultură. Cu toate acestea, piaţa rămâne foarte instabilă, având în vedere războiul din Ucraina şi fluctuaţiile mari ale preţurilor cerealelor. Lipsa de noi oferte a limitat o creştere suplimentară a preţurilor orzului.

În Franţa, agenţia FranceAgriMer mai raportează că 87% din orzul de iarnă este clasificat drept „bun spre foarte bun”, faţă de 81% anul trecut şi 74% în medie pe cinci ani.

 

Piaţa porumbului întârziată în SUA

 

Preţurile porumbului au crescut recent din nou pe piaţa europeană, dar mai încet decât grâul şi orzul. Războiul din Ucraina reduce drastic exporturile din Marea Neagră, în ciuda organizării unor fluxuri comerciale alternative.

În SUA semănatul este urmărit cu îngrijorare tot mai mare. Un climat umed şi rece s-a stabilit în întregul vest mijlociu, plantarea fiind finalizată la doar 7%, conform USDA, comparativ cu 16% anul trecut şi 15% media pe cinci ani.

Se aşteaptă un transfer al anumitor suprafeţe către culturile de soia.

Porumbul de origine franceză se confruntă acum cu o concurenţă sporită din partea porumbului german către nordul UE. În prezent, este raportată şi o accelerare a importurilor europene dinCanadaşi Brazilia.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1656 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?