Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piaţa agricolă mondială

Publicat: 19 octombrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Raportul Institutului Internaţional al Cerealelor (IGC) din 28 septembrie arată că indexul GOI (Grains and Oilseeds Index) a scăzut cu aproape 9% de la începutul lunii (4 septembrie). Cu toate acestea, indexul a rămas cu 17% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, reflectând astfel condiţiile dificile ale pieţei agricole

Click pe poza pentru galerie!

Piaţa internaţională pentru porumb şi soia s-a mai relaxat, mai ales pe fondul livrărilor sezoniere în creştere, precum şi al estimărilor privind randamente relativ mai bune decât cele preconizate anterior la soia. Grâul nu se înscrie în aceeaşi tendinţă, mai ales datorită disponibilităţii reduse în ceea ce priveşte export din regiunea Mării Negre şi a secetei excesive din Australia.

Pentru sezonul 2012/13, prognoza IGC indică o producţie mondială totală de cereale de 1767 milioane tone, în scădere cu 9 milioane tone faţă de prognoza din luna precedentă, în principal din cauza revizuirii în jos a estimărilor pentru producţia de grâu din Rusia şi Australia, dar şi pentru cea de porumb şi de grâu în UE.

Astfel, producţia totală estimată este cu 4% mai mică decât în sezonul precedent.
Stocurile mondiale de cereale, la sfârşitul sezonului 2012/2013, vor fi cu 40 milioane tone mai reduse decât în sezonul precedent, situându-se la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. De asemenea, la sfârşitul sezonului, stocul mondial de porumb va fi de 118 milioane tone, cel mai mic din ultimii şase ani.
Şi la orz, piaţa mondială este în scădere, având în vedere că stocurile au scăzut în ultimii trei ani consecutiv.

 

GRÂU

Preţul grâului pe piaţa mondială continuă să fie ridicat. Producţia mondială prognozată pentru sezonul 2012/13 este de 657 milioane tone, cu 6% mai mică faţă de sezonul trecut. În aceste condiţii şi consumul mondial de grâu este în scădere cu 2%, fiind apreciat la 679 milioane tone.

De observat că această reducere a consumului se regăseşte mai ales la grâul utilizat pentru hrana animalelor, pe fondul general al reducereii cererii de furaje. La finalul sezonului 2012/2013, stocurile mondiale vor fi de 175 milioane tone, cu 5 milioane tone mai mici decât la finalul sezonului 2011/2012.

 

PORUMB

Piaţa internaţională la porumb este relativ stabilă în acest moment, pe fondul disponibilităţii sezoniere şi a cererii scăzute, dar şi datorită reducerii exportului de porumb din SUA. În aceste condiţii, la finalul sezonului 2012/2013, stocul mondial de porumb va fi de 118 milioane tone. Prognoza IGC indică o producţie mondială totală de 833 milioane tone porumb în sezonul 2012/2013.

Campania de semănat în emisfera nordică, la cerealele de iarnă, este în plină desfăşurare. La grâu, campania de semănat este cu cca 2% mai mare avansată decât în perioada similară a anului trecut iar la orz se aşteaptă de asemenea o campanie bună, susţinută mai ales de preţul bun, dar şi de dorinţa de recuperare a pierderilor cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile din sezonul 2011/12.

Un alt element pozitiv semnalat de raportul IGC este prognoza pozitivă privind producţia de soia din sezonul 2012/2013, cu cca 8% mai mare decât la raportul precedent, dar chiar şi la acest nivel stocurile mondiale sunt în scădere.


Ucraina va recolta mai multă soia

În 2012, în Ucraina se estimează că se vor obţine 2,42 milioane tone de soia, cu 135 mii tone mai mult decât în 2011. Producţia obţinută va oferi posibilitatea fermierilor să îmbunătăţească structura amestecurilor furajere şi să crească producţiile animale.

Directorul departamentului de politici agrare din cadrul ministerului de resort estimează că, până în 2020, producţia de carne va ajunge la 3,1 milioane tone, iar consumul de furaje va creşte la 20 milioane tone. Pentru aceasta este necesar ca şi producţia de soia să ajungă la 3 milioane tone.

Până la 26 septembrie, s-au recoltat în Ucraina 31,5 milioane tone cereale şi leguminoase, de 11,6 milioane hectare (78% din suprafaţă), cu un randament mediu de 2,71 tone/ha.

Până la aceeaşi perioadă, s-au recoltat 158 mii tone mei (randament mediu 1,17 t/ha) de pe 135 mii hectare (84% din total) şi 210 mii tone hrişcă (randament mediu 0,97 t/ha), de pe 217 mii ha (78% din total).
Porumbul pentru boabe a fost recoltat de pe 1,5 milioane hectare (33% din total), de pe care s-au obţinut 5,5 milioane tone porumb, cu un randament mediu de 3,74 tone/ha.Algeria importă mai puţin grâu


Importul de grâu al Algeriei a scăzut valoric, cu 34,6%, în primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţia de ştiri APS, citând raportul vamal oficial, arată că valoarea grâului importat de Algeria în primele 8 luni ale lui 2012 a fost de 1,29 miliarde dolari, comparativ cu 1,98 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului 2011.

Cantitativ, importurile de grâu moale şi dur ale Algeriei, în primele 8 luni ale 2012, au fost de numai 4 milioane tone, cu 22,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au importat 5,19 milioane tone.
Acest declin se datorează faptului că, iniţial, estimările oficiale ale Algeriei privind viitoarea recoltă au fost mult mai optimiste, după care autorităţile algeriene au revizuit prognoza în jos. Astfel, la începutul lunii iunie, prognoza oficială indica o producţie de 5,6-5,8 milioane tone grâu, după care prognoza a fost revizuită în jos, la 5,2 milioane tone, mai ales din cauza temperaturilor ridicate, a grindinei şi a incendiilor care au distrus culturile.

 

Producţia de soia în creştere

Anul viitor va fi un an mai bun pentru producătorii de soia din America de Sud. Astfel, analiştii pieţei agricole estimează că producţia de soia din Brazilia ar putea ajunge la 82 milioane tone în 2013, de la 66,4 milioane tone în 2012. Şi în Argentina şi Paraguay se aşteaptă o recoltă mai bună anul viitor faţă de 2012, de cca 56 milioane tone (40,5 milioane tone în 2012), respectiv 8,6 milioane tone (4,5 milioane tone în 2012).

Uruguay şi Bolivia, state cu o producţie mai modestă de soia, vor obţine anul viitor o recoltă mai bună de soia, de 3,1 milioane tone faţă de 2,4 milioane tone în 2012, respectiv 2,45 milioane tone faţă de 2,37 milioane tone în 2012.

 

Serbia: mai puţin porumb

Temerile privind producţia mai mică de porumb a Serbiei se confirmă. Astfel, producţia de porumb va fi probabil cu 46% mai mică decât anul trecut, ajungând la doar 3,5 milioane de tone. Biroul Naţional de Statistică al Serbiei a confirmat această prognoză la sfârşitul lunii septembrie.
Producţia medie de porumb obţinută pe hectar este estimată la 2,745 tone, cu mult sub randamentul obţinut anul trecut (5,457 tone/hectar).


Piaţa Agricolă - Preţuri Futures la 28 Septembrie 2012

Tabel preț cereale septembrie 2012Click pe poza pentru galerie!


PE SCURT
Etanolul, la ce preţ?


Indicatorul european al rentabilităţii relative a producţiei de etanol din grâu, în ultima săptămână a lunii septembrie, a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2012, ca urmare a presiunii ridicate la vânzarea de grâu. Indicele a scăzut la minus 45,38 € (58,30 dolari) / metru cub, marţi 25 septembrie, la numai două săptămâni după ce ajunsese la 57,55 € / metru cub, cea mai mare valoare din ultimele patru luni.
Preţuri etanol la bursa de la Chicago (CBOT), la 27 septembrie 2012 era de 2,223 dolari/galon, în scădere cu 0,18%.

SUA, mai puţin etanol


Producţia de etanol din SUA a scăzut cu aproape 3% în penultima săptămână a lunii septembrie, ajungând la cel mai jos punct din ultimele 2 luni, în acelaşi timp cu reducerea stocurile.
Producţia de etanol din SUA a scăzut la 809 mii barili pe zi în săptămâna ce s-a încheiat pe 21 septembrie, cu 25 mii barili pe zi mai puţin decât în săptămâna anterioară.

Preţul şrotului de rapiţă


În 27 septembrie 2012 preţul şrotului de rapiţă, FOB în Hamburg, a scăzut cu 2 euro, ajungând la 285,0 euro / tonă. Preţurile şrotului de rapiţă (FOB), a scăzut cu 5 euro, ajungând la 279,0 euro / tonă.

Ulei vegetal
În 27 septembrie 2012, ulei de rapiţă era cotat la Hamburg (FOB) la 999,0 euro/tonă, în scădere cu 8 euro faţă de ziua precedentă.
Preturile uleiului de floarea soarelui, FOB Europa, la aceeaşi dată, era 1255,0 USD/tonă, în scădere cu 40 USD.

COPA-COGECA avertizează

COPA-COGECA a dat publicităţii estimările finale privind producţia de cereale a UE-27, în sezonul 2012/13. Aşa cum era de aşteptat, producţia totală este mai mică cu 2,2%, ceea ce susţine necesitatea de a menţine capacitatea de producţie maximă pentru a satisface cererea tot mai mare.
Conform grupului de lucru care a evaluat situaţia, Europa este împărţită în trei zone:

• Spania şi Portugalia, care au fost afectate de seceta din această vară şi de îngheţurile din iarnă, ceea ce a făcut ca producţia să scadă cu cel puţin 1,8%.

• Statele din centrul Europei, care au avut condiţii bune pentru producţia agricolă şi unde suprafeţele calamitate în iarnă au fost reînsămânţate în primăvară cu soiuri cu un randament mai mic. În această zonă, chiar dacă a crescut mult suprafaţa cultivată cu porumb, producţia obţinută va fi mai mică, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din primăvară.

• Statele din estul Europei unde au fost condiţii meteo nefavorabile atât în cursul iernii cât şi în primăvară şi vară, ceea ce a făcut ca producţia la cerealele de iarnă şi apoi la porumb să fie mai redusă.
Secretarul General al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, a insistat: “Viitoarea Politică Agricolă Comună trebuie să menţină capacitatea de producţie a UE şi să asigure fermierilor o flexibilitate suficientă pentru a dezvolta cele mai bune sisteme de rotaţie a culturilor ca răspuns la cererea de pe piaţă”.

 

Vizualizat: 512 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?