Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce preţ pun bursele pe noua recoltă de grâu?

Publicat: 30 iunie 2020 - 09:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţia europeană de grâu scade în prognoze. Instabilitatea economică şi politică mondială are un puternic impact asupra pieţei internaţionale a cerealelor. Ce spun bursele?

La sfârşitul lunii trecute, Comisia Europeană a redus brusc prognoza pentru producţia comună (UE 27), în sezonul 2020/2021, până la 121,5 milioane de tone, de la 125,8 mil. tone estimate în urmă cu o lună. Reducerea este de 7% faţă de producţia de grâu realizată de statele UE-27 în sezonul 2019/2020 (130,8 mil. tone).

Recolta României e privită cu ochi buni

În Franţa, cel mai mare producător de grâu, este de aşteptat ca producţia brută să scadă de la 39,6 mil. tone, cât a fost anul trecut, la 32,3 mil. tone. Şi în Germania producţia brută va fi mai mică, de 22,1 mil. tone, faţă de 22,9 mil. realizate anul trecut.
Pentru România producţia brută de grâu este apreciată de Comisia Europeană la 9,2 mil. tone de grâu, o estimare optimistă, cu aproape un milion de tone peste recolta "văzută" de USDA.

bursa cereale 1_b

Potenţialul de export al UE

Comisia a redus şi proiecţia privind exporturile UE 27 de grâu pentru sezonul 2020/2021, care începe în iulie, la 26,5 mil. tone, de la 28 mil. tone prognozate anterior. Pentru sezonul actual (2019/2020), cele mai recente prognoze arată că statele membre vor exporta 32,5 mil. tone de grâu.
Producţia de orz a statelor UE-27, în sezonul 2020/2021, este estimată la 56,2 mil. tone. În acelaşi timp, cresc mult perspectivele privind producţia UE de porumb, de la 69,5 la 71,4 mil. tone.
Pentru rapiţă, producţia preconizată de UE-27 în sezonul 2020/2021 a fost redusă de la 16,45 la 15,6 mil. tone, cât apreciase în raportul din luna precedentă. Anul trecut, producţia de rapiţă a statelor UE 27 a fost de 15,25 mil. tone.

Cum joacă preţul pe burse?

La începutul primei săptămâni din luna mai, preţul grâului la bursa franceză Matif a scăzut cu 1,75 euro, la 186,50 euro/tonă pentru livrare în septembrie. Pentru livrarea în decembrie, licitaţiile s-au închis la 188,75 euro/tonă, cu 1,50 euro mai puţin faţă de săptămâna precedentă. Şi preţul pentru livrările din martie 2021 a fost în scădere cu 1,50 euro/tonă, ajungând la 190,50 euro/tonă.
Preţul grâului de panificaţie, cat. A, franko Hamburg, cu livrare în iunie, a fost de 202 euro/tonă, iar grâul cat. B se menţine la 200 euro/tonă. Pentru grâul cat. B, franko Rheinland, cu livrare în iunie, preţul este de 199 euro/tonă, iar cu livrarea în septembrie până în decembrie, preţul a fost 194 euro/tonă.
Alte preţuri înregistrate la începutul primei săptămâni a lunii mai pentru grâul furajer: franko Holland - 200 euro/tonă (livrare în iunie) şi 190 euro/tonă pentru livrare septembrie-decembrie; 190 euro/tonă, franko Oberrhein, cu livrare în iunie; franko Südoldenburg, 202 euro/tonă, cu livrare în iunie.
Orzul de furaje, franko Holland, pentru livrare în iunie, s-a licitat la 170 euro/tonă; iar orzul furajer din viitoarea recoltă se vinde cu 172 euro/tonă (septembrie-decembrie).

bursa cereale 12_b

Producţie mondială record?

Piaţa internaţională a produselor agricole este sensibilă la situaţia economică şi politică generală. Statele Unite au sporit din nou presiunea asupra Chinei, ca urmare a crizei din regiune şi a revocării statutului special al Hong Kong-ului. De asemenea, condiţiile meteorologice dificile, în special seceta, au afectat producţia din regiunea Mării Negre şi din vestul Europei.
Deşi principalele rapoarte arată că, cel mai probabil, sezonul următor va fi unul cu o producţie mondială record de grâu, recolta globală estimată este cu doar 1% mai mare decât în actualul sezon (768,5 mil. tone).
Principalii producători din emisfera nordică - responsabili pentru cea mai mare parte a exporturilor de grâu ale planetei - vor avea o recoltă mai mică decât anul trecut. USDA a estimat că producţia combinată din UE, Rusia, SUA, Canada şi Ucraina va fi de 322,8 mil. tone, cu 6% mai mică decât sezonul trecut, deşi alţi analişti consideră că această cifră este prea optimistă.
Emisfera sudică urmează să recupereze aproape o treime din scăderea producţiei din emisfera nordică, mai ales că estimările privind producţia australiană revin la normal (cca. 45 mil. tone), dar mai sunt încă şase luni până la recoltarea acesteia.

Influenţa cursului valutar

În cadrul schimbărilor macroeconomice, cursul valutar joacă un rol important iar indicele dolarului american este un factor de urmărit. Dolarul se află la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii martie. Preţurile produselor agricole cresc pe măsură ce moneda americană slăbeşte faţă de rivalii săi, stimulând cererea pe piaţa de numerar din SUA, deoarece mărfurile acesteia par mai ieftine şi, la rândul lor, cresc cursul de schimb. Un dolar slab ajută exporturile americane.
În acelaşi timp, moneda euro a crescut cu aproape 2% (în raport cu dolarul) în cursul ultimei săptămâni din mai, până la un maxim al ultimelor două luni până la 1,114 dolari, după ce Bruxelles-ul a elaborat un plan de redresare după coronavirus cu un fond de 750 miliarde de euro.

Danko BOX QR_b

CAMPIONUL POLONIEI

Aproximativ 25 la sută din totalul exportului polonez de sămânţă certificată de cereale aparţine unei singure companii, care este, de altfel, şi lider la producţia de grâne în Polonia. Află de AICI cum reuşeşte fermierul recordist marea performanţă!

SEZON BUN PENTRU EXPORTUL RUSESC

Rusia se aşteaptă să crească exporturile de cereale în sezonul 2020/2021, care începe la 1 iulie. Conform analiştilor SovEcon, volumul exporturilor va fi foarte aproape de nivelul record înregistrat în 2017/2018. Astfel, exporturile totale de cereale din Rusia se estimează la 47,4 mil. tone, în creştere cu 3,9 mil. tone faţă de acest sezon. Din aceasta, se preconizează că exporturile de grâu vor atinge 36,8 milioane tone, cu 3 milioane de tone mai mult decât în sezonul 2019/2020.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1193 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?