Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce preţ are porumbul din noua recoltă?

Publicat: 06 octombrie 2020 - 10:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plină campanie de recoltat, Ucraina raportează un randament mai mic cu 30%, în timp ce Brazilia reprezintă o concurenţă ridicată pe piaţa europeană a porumbului. Cum evoluează preţul?

La sfârşitul lunii august, Comisia Europeană şi-a redus prognoza privind producţia de porumb a statelor UE şi a crescut aşteptările de import cu aproape 2 milioane tone. Conform barometrului UE al preţului produselor agricole, în luna august preţul mediu al porumbului era de 189 euro/tonă, cu 11% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut şi cu 18,5% mai mult decât în iulie. Asta în timp ce preţul mediu la nivel mondial era de 147,9 dolari/tonă (125 euro/tonă), cu 8,5% mai mic decât în august 2019 şi cu 2,4% mai redus faţă de iulie 2020.

 

CAMPANIE ÎNTÂRZIATĂ

 

Sezonul de recoltat la porumb a început cu întârziere în această toamnă în Ucraina. Pe măsură ce campania avansează în sudul ţării, care a fost cel mai grav afectat de secetă, primele cifre oficiale arată că randamentul este cu cca. 30% mai mic decât anul trecut, respectiv de numai 4,14 t/ha, de la 5,93 t/ha. În Ucraina urmează să fie recoltate 5,45 mil. ha cu porumb şi 6,38 mil. ha cu floarea-soarelui.

La floarea-soarelui, după recoltarea a 19% din suprafaţa planificată, randamentul mediu era de 1,71 t/ha, faţă de 2,08 t/ha realizate în 2019.
Ministerul Economiei din Ucraina a raportat o producţie totală de grâu de aproape 27 mil. tone, cu un randament mediu de 4,1 t/ha.
Campania de recoltare la soia este în urmă cu 71% faţă de anul trecut, iar randamentul mediu actual a scăzut cu 73% faţă de 2019.

cultura de porumb 2_b

 

CONCURENT SURPRIZĂ

 

Conform estimărilor oficiale, exportul ucrainian de porumb a scăzut în acest an cu 2% faţă de anul trecut, dar este încă peste media ultimilor cinci ani datorită cererii mari la export.

O concurenţă ridicată din Brazilia este de aşteptat de la începutul sezonului, întrucât producătorul sud-american va trece de la exporturile de soia la exportul de porumb în perioada august-septembrie şi, în prezent, domină piaţa UE.
Cu toate că recoltarea porumbului este în plină desfăşurare, preţul porumbului ucrainean continuă să crească pe piaţa internă, ca urmare a creşterii de pe bursele americane şi a incertitudinii cu privire la producţia totală/finală din Ucraina.

Click AICI şi urmăriţi evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro!

 

EGIPTUL A CUMPĂRAT GRÂU DIN POLONIA

 

Pentru prima dată din 2015, Autoritatea generală pentru aprovizionare (GASC), importatorul de stat din Egipt, a rezervat primul cargou cu grâu de origine poloneză, cu livrare în 10-20 noiembrie.
La licitaţia din 16 septembrie, GASC a plătit un preţ mediu de 233,80 dolari/tonă FOB şi 249,35 dolari/tonă CFR pentru 235 mii tone de grâu. Trei dintre cele patru cargouri de grâu provin din Rusia şi al patrulea din Polonia, traderi fiind Casillo, Louis Dreyfus, Posco Daewoo şi Solaris.
La licitaţia anterioară (3 septembrie), GASC a cumpărat 55 mii tone de grâu rusesc, cu preţul mediu de 225 dolari/tonă FOB şi 240,50 dolari/tonă CFR, cu livrare în 5-15 noiembrie.
Grâul provenit din Polonia a câştigat în faţa ofertei din regiunea Mării Negre şi din Franţa datorită preţului avantajos, în ciuda cheltuielilor mai mari de transport.
Egiptul va importa cca. 13 mil. tone în anul de comercializare 2020/21, conform datelor USDA.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 2585 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?